Groen of duurzaam beleggen?

Groen beleggen is niet hetzelfde als duurzaam beleggen. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Je leest hier alles over de verschillen en ook hoe je groen kan beleggen met fiscaal voordeel.

Groen beleggen

Bij groen beleggen stop je geld in een beleggingsfonds (groenfonds) en heb je mogelijk belastingvoordeel. Je belegt dan in groenprojecten (groenfondsen) die door de overheid zijn erkend. Dit zijn fondsen die beleggen in projecten voor milieubescherming, zoals duurzame-energieprojecten, duurzaam bouwen en de aanleg van bossen.

Meer weten over groen beleggen? Bekijk dan het ASN Groenprojectenfonds. Dan beleg je mogelijk met fiscaal voordeel én voor het behoud en de verbetering van klimaat, milieu en natuur.

Meer informatie over het ASN Groenprojectenfonds

Duurzaam beleggen

Bij ASN Bank kun je ook duurzaam beleggen in andere fondsen, zonder fiscaal voordeel. Deze fondsen dragen – net als groen beleggen – bij aan een schoner milieu en beter klimaat. Maar ook het welzijn van mensen en arbeidsomstandigheden staan voorop. Met deze fondsen beleg je ook in bedrijven die nog gestimuleerd kunnen worden om (verder) te verduurzamen. De beheerder van het fonds oefent invloed uit namens jou, door bijvoorbeeld te stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Bekijk de goedgekeurde bedrijven waarin de fondsen beleggen

Duurzaam beleggen: waar kun je op letten?

Omdat duurzaam beleggen geen vastgelegd begrip is, geven aanbieders een eigen invulling aan duurzaamheid. Het loont om te kijken naar de verschillen in de duurzame fondsen. Waar kun je op letten?

  1. Waarin belegt het fonds? Denk aan thema’s als milieu, water, microfinanciering, enzovoorts.
  2. Zijn alle bedrijven gescreend of worden alleen bedrijven met de ergste schendingen uitgesloten?
  3. Worden sectoren zoals olie en gas uitgesloten?
  4. Is het een actief of passief beheerd fonds? Bij passief beheerde fondsen wordt er geen invloed op bedrijven uitgeoefend, zoals in gesprek gaan of stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Duurzaam beleggen bij ASN Bank loont

Duurzame keuzes

Bij ASN Bank heb je zelf echt wat te kiezen als je duurzaam wilt beleggen. Bijvoorbeeld uit thema’s als milieu, water of microfinanciering. Ook hebben wij al een aantal keuzes voor je gemaakt. Zo investeren we niet in wapenproducenten of in bedrijven die het milieu schade toebrengen (zoals olie- en gasbedrijven).

Duurzame bedrijven

Bij grote bedrijven is de omgang met leveranciers in hun keten een belangrijk criterium. Net als de CO2-uitstoot van bedrijven. Alle beleggingen in de fondsen zijn actief geselecteerd. Dat houdt in dat we, waar nodig, in gesprek gaan met bedrijven. Ook stemmen we tijdens aandeelhoudersvergaderingen om duurzaamheid aan te jagen.

Financieel rendement

Naast duurzaam rendement voor een leefbare wereld, is het financieel rendement minstens zo belangrijk. Onze overtuiging is dat duurzaamheid op de langere termijn een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten.

Beleggen kan al vanaf € 25 per maand!

Start met duurzaam beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?