Je wilt gaan beleggen in een duurzaam ASN Beleggingsfonds. Maar wat is het beste fonds? Dat bestaat niet. Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de verwachte rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.
Deze pagina mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies. Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of deel daarvan verliezen.
Gebruik de fondsvergelijker
Heb je al één of twee ASN Beleggingsfondsen gevonden die je aanspreken? Met onze fondsvergelijker krijg je inzicht in het verwachte resultaat van een beleggingsfonds bij een gemiddeld, zeer goed en zeer slecht scenario. Je ziet de resultaten die je kunt verwachten op basis van je zelfgekozen uitgangspunten.Nog geen ASN Beleggingsfondsen gevonden die aansluiten bij je persoonlijke wensen en mogelijkheden? Lees dan verder onder de fondsvergelijker.
Bron: Ortec Finance
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Drie scenario's uitgelegd
De grafiek toont het verwachte resultaat in een zeer slecht, gemiddeld of zeer goed scenario. Wat betekent dat?
* Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger eindbedrag en ook ongeveer 50% kans op een lager eindbedrag.
* Zeer slecht: dit is het verwacht resultaat bij een zeer slecht scenario. Je hebt ongeveer 2,5% kans op een nog lager eindbedrag.
* Zeer goed: dit is het verwacht resultaat bij een zeer goed scenario. Je hebt ongeveer 2,5% kans op een nog hoger eindbedrag.
Extra uitleg berekening scenario’s
Bij de ASN Themabeleggen bestaat het assortiment deels uit beleggingsfondsen met veel spreiding (de mixfondsen) en deels uit fondsen die gerichter beleggen, zoals het ASN Milieu & Waterfonds. Bij beleggingsfondsen die gerichter beleggen bestaat er een zeer klein risico op een veel minder of juist veel hoger verwacht resultaat dan een meer gespreide belegging. Om dit zeer kleine risico inzichtelijk te maken toont de Fondsvergelijker het zeer slechte en zeer goede scenario.
Wie berekent de verwachte resultaten?
Ortec Finance berekent deze scenario’s voor ASN Bank. Deze internationale organisatie is gespecialiseerd in het meten en beheren van risico's en rendementen op het gebied van vermogensbeheer. Bij de berekeningen neemt Ortec Finance de historische rendementen mee. Daarnaast maakt het een inschatting van toekomstige ontwikkelingen op basis van de uitkomsten van verschillende economische scenario's.
Kies het fonds met het risico dat het beste bij je past
Elk ASN Beleggingsfonds heeft zijn eigen risiconiveau. Als je belegt in een beleggingsfonds met een risico dat bij je past, verklein je de kans aanzienlijk dat je wordt verrast door onverwachte financiële tegenvallers. In de tabel zie je het risiconiveau van alle beleggingsfondsen en de minimale beleggingstermijn, zoals door de beheerder van het fonds is aangeraden. De beleggingstermijn is het aantal jaren dat je van plan bent het geld te beleggen in een beleggingsfonds. In het algemeen geldt de regel: hoe langer je belegt, hoe groter de kans op het behalen van het verwachte rendement en hoe kleiner de kans op een negatief rendement.Lees meer over de voordelen van beleggen op lange termijn.
Overzicht beleggingsfondsen uit ons assortiment en de risico’s
* Door ASN Impact Investors aangeraden minimale beleggingstermijn
Kies het fonds met strategie & doelen die het beste bij je passen
Welk ASN Beleggingsfonds je ook kiest, je hebt de zekerheid dat elke euro duurzaam wordt belegd. Er zijn ook relevante verschillen. In de onderstaande tabel vind je enkele belangrijke kenmerken per fonds. Dit geeft je een eerste beeld. Bekijk het fonds van je interesse om meer te weten te komen en lees vooraf het Essentiële-informatiedocument (Eid).
Overzicht strategie en doelen beleggingsfondsen
De strategie van het ASN Beleggingsfonds bepaalt in belangrijke mate het rendement op korte én lange termijn. Beleg je bijvoorbeeld in het ASN Duurzaam Aandelenfonds? Dan hangt je rendement sterk af van de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen wereldwijd. Beleg je in het ASN Duurzaam Obligatiefonds? Dan beïnvloeden vooral de obligatiebeurzen in de eurozone je rendement.Wil je je eigen voorkeuren op het gebied van duurzaamheid laten meewegen bij de keuze van een fonds? Hieronder vind je per fonds meer informatie over de duurzame thema’s die relevant zijn.
ASN Duurzaam Aandelenfonds
Financiële aspecten
Strategie: goed gespreid beleggen in aandelen van ruim 100 grote duurzame ondernemingen die wereldwijd actief zijn.
Doel: op langere termijn beter rendement dan de niet-duurzame vergelijkingsmaatstaf.
Visie: duurzame bedrijven bereiden zich beter voor op de toekomst en hebben grotere kans om financieel gezond te blijven.
Duurzaamheid
Je belegt alleen in bedrijven die voldoen aan zeer strenge criteria voor mens, dier en natuur.
Je geld wordt niet belegd in bedrijven die wapens maken of oliebronnen exploiteren en niet in bedrijven die mensenrechten schenden.
Als het nodig is wordt de dialoog aangegaan met een bedrijf en voor belangrijke thema’s wordt tijdens een aandeelhoudersvergadering een stem uitgebracht.
Strategie: je belegt in een combinatie van aandelen en onderhandse leningen aan bedrijven en projecten die de biodiversiteit herstellen en beschermen.
Je belegt gericht in de sectoren die kansrijk zijn om de biodiversiteit te versterken: duurzame bosbouw, boslandbouw, duurzame zeeën en visserijen plus ecotoerisme.
De verdeling van je geld over aandelen en onderhandse leningen kan in de loop van tijd veranderen als daardoor de positieve impact op biodiversiteit kan worden verhoogd.
Duurzaamheid
Je belegt in bedrijven en projecten die de biodiversiteit beschermen en herstellen.
Met een inleg van € 10.000 realiseert het fonds een vermeden afname van de biodiversiteit van 16.109 m2: een oppervlak ter grootte van 2 1/4 voetbalveld (actueel per 1 januari 2024)
Strategie: wereldwijd beleggen in aandelen van duurzame kleine- en middelgrote ondernemingen die oplossingen bieden voor uitdagingen op het gebied van water, grondstoffen en energie.
Doel: op langere termijn beter rendement dan de niet-duurzame vergelijkingsmaatstaf.
Visie: belangstelling voor vraagstukken rond milieu en water nemen toe. Hierdoor kunnen bedrijven in het fonds bovengemiddeld groeien.
Duurzaamheid
CO2-voetafdruk van je geld ligt 21% lager dan bij een gemiddelde niet-duurzame belegging. (actueel per 1 januari 2024)
Je belegt in bedrijven die oplossingen bieden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van waterschaarste, schaarste aan grondstoffen, voeding en energie.
Strategie: goed gespreid beleggen in euro-obligaties van Europese overheden.
Doel: op langere termijn beter rendement dan de niet-duurzame vergelijkingsmaatstaf.
Visie: je verlaagt het kredietrisico door te beleggen in obligaties van overheden met een gezonde financiële huishouding. Met een belegging in een obligatiefonds breng je spreiding aan in je portefeuille.
Duurzaamheid
Je belegt in obligaties van landen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria. Landen die het klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend.
ASN Duurzame Mixfondsen Zeer Defensief t/m Zeer Offensief
Financiële aspecten
Strategie: mixfondsen die beleggen in dezelfde bedrijven, overheden en microkredieten als de duurzame ASN Beleggingsfondsen van ASN Bank.
Doel: op langere termijn beter rendement dan de niet-duurzame vergelijkingsmaatstaf.
Je belegt naast obligaties en aandelen ook in microkredieten: hierdoor hoger verwacht rendement en minder risico dan een mixfonds met alleen obligaties en aandelen.