Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Waarom ASN Bank geen indexfondsen of ETF’s aanbiedt

Startende beleggers kiezen vaak voor indexfondsen of Exchange Traded Funds (ETF's) vanwege de lage kosten. ASN Bank biedt geen duurzame indexfondsen of duurzame ETF’s aan. De hogere kosten van onze duurzame ASN beleggingsfondsen wegen wat betreft nettorendement (rendement na kosten) en duurzame selectie ruimschoots op tegen de lagere kosten van duurzame indexfondsen en ETF’s.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Wat zijn Exchange Traded Funds (ETF's) en indexfondsen?

ETF’s en indexfondsen noemen we ook wel trackers. Door passief een bepaalde index te volgen, willen trackers hetzelfde rendement minus de fondskosten als de gevolgde index behalen.

De kosten van beleggingsfondsen

De kosten van een fonds zijn een belangrijk onderdeel bij de keuze tussen fondsen. De kosten beïnvloeden het netto rendement. Bekijk dus naast de kosten ook de netto rendementen van fondsen waar de kosten al vanaf zijn.

In het webinar Overstappen naar duurzaam beleggen legt hoofd portfoliomanagement ASN Impact Investors San Lie in 4 minuten uit hoe belangrijk de kosten zijn van actieve en passieve beleggingsfondsen.

Bekijk het fragment van het webinar op YouTube.

Netto rendementen van duurzaam beleggen

Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen.

Het onafhankelijke bureau Morningstar deed hier onderzoek naar en het blijkt dat duurzaam beleggen in de meeste gevallen meer rendement oplevert in vergelijking met conventioneel beleggen. In het webinar laat Ronald van Genderen van Morningstar in 2 minuten de uitkomsten van de onderzoeken zien.

Bekijk het fragment van het webinar op YouTube.

Het rendement van duurzaam beleggen in de toekomst

Voor de toekomst zijn we ervan overtuigd dat bedrijven die respect hebben voor mens, dier en natuur beter in staat zijn om te overleven en financieel gezonder zijn.

Bekijk en vergelijk de rendementen van duurzame ASN Beleggingsfondsen

De duurzaamheid van duurzame indexfondsen

Er zijn indexfondsen en ETF’s die een duurzame index volgen. Vaak voldoen dit soort indices en dus ook de fondsen niet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank.

Zo kan er vaak toch worden belegd in de wapenindustrie, mijnbouw en in bedrijven die het minder nauw nemen met de rechten van werknemers. In onze ogen zijn deze indexen en bedrijven dus niet duurzaam.

Goedgekeurde en afgekeurde bedrijven

Dit voorbeeld geeft aan dat de top 10 van de iShares MSCI World ESG (Duurzaam passief fonds) enorm verschilt met de top 10 van het actieve ASN Duurzame Aandelenfonds. Alle bedrijven uit de top 10 van de iShares MSCI World ESG zijn door ASN Bank niet goedgekeurd.

Top 10 per juli 2023

ASN Duurzaam Aandelenfonds iShares MSCI World ESG Enhanced
Kia Corp Apple
ASML Holding NV Microsoft
Advantest Amazon
Tokyo Electron NVIDIA
Palo Alto Networks Inc. Tesla Inc.
Autodesk Inc. Alphabet Inc. class C
Novo Nordisk A/S-B Alphabet Inc. class A
Unilever Plc. United Health Group Inc.
Relx Plc. Texas Instruments Inc.
Industria De Diseno Textil Meta Platforms Inc. class A


Microsoft is bijvoorbeeld afgekeurd, omdat ze ook technologie verkopen, zoals augmented-reality-brillen en gezichtsherkenning, aan het Amerikaanse leger.

Lees meer verhalen over goedgekeurde en afgekeurde bedrijven

Eigen team duurzaamheidsexperts

Wij kiezen heel bewust waar we wel en niet in beleggen. Onze duurzaamheidsexperts beoordelen alle bedrijven, overheden en projecten op basis van ons eigen duurzaamheidsbeleid, gebaseerd op drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

Dit leidt tot duidelijk keuzes voor de bedrijven, overheden en projecten die we goed- en afkeuren. Duurzaam beleggen is bij ons écht duurzaam en zo beleg je bijvoorbeeld nooit in kernenergie, wapens en fossiele brandstoffen.

Meer lezen over beleggen

Kosten van beleggen
Zelf beleggen
Beleggen en de belastingdienst
Beleggen met kleine bedragen
De risico's van beleggen

,
waarmee kunnen we je helpen?