Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen is een spannend moment. Je gaat veel regelen en er komt een hoop nieuwe informatie op je af. We vertellen je graag meer over de financiering van je eerste huis en wat daarbij komt kijken. Zo dat jij je kunt oriënteren op de mogelijkheden.

Je eerste hypotheek

Bij ASN Bank kies je uit verschillende hypotheekvormen. Starters kiezen voor een eerste hypotheek meestal tussen uit een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dit zijn de enige hypotheekvormen waarbij je onder voorwaarden recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bekijk de verschillen en overeenkomsten tussen een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Weten wat je ongeveer kunt lenen voor je nieuwe huis?

Bereken je maximale hypotheek

Je hebt eigen geld nodig

Je mag voor je hypotheek niet meer dan 100% van de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten kun je daardoor niet meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Koop je een bestaand huis? Dan is dat meestal ongeveer 6% van de koopsom. Koop je een nieuwbouw huis? Dan zijn deze kosten meestal lager.

Ook als je wilt verbouwen heb je eigen geld nodig. Wil je energiebesparende maatregelen treffen in je woning? Dan mag je tot maximaal 106% van de waarde van het huis lenen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Een hypotheek met NHG biedt zekerheid

Veel starters sluiten een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af. Dan heb je de zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. NHG staat onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de hypotheek. En je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG.

Lees meer over de Nationale Hypotheekgarantie.

Starterslening: extra lenen voor je eerste huis

Koop je je eerste huis en kun je bij de bank net niet genoeg lenen? In sommige gevallen kun je dan via de gemeente het geld lenen dat je tekort komt. Zo kun je toch je eerste huis kopen.

Lees meer over een Starterslening

Belastingvrije schenking voor huis of hypotheek

Als je geld krijgt van je ouders of iemand anders, moet je daar meestal schenkbelasting over betalen. Steek je het geld in je huis of hypotheek? Dan mag je in 2021 onder bepaalde voorwaarden € 105.302 als belastingvrije schenking ontvangen.

Lees meer over belastingvrije schenking.

Studieschuld en een huis kopen

Heeft een studieschuld invloed op het afsluiten van een hypotheek? Jazeker, maar ook met een studieschuld is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen.

Lees meer over je studieschuld en een hypotheek.

Zonder vast contract je eerste huis kopen

Ook zonder vast contract kun je een eerste huis kopen. We kijken bij je hypotheekaanvraag bijvoorbeeld naar een intentie-, perspectiefverklaring of naar de Arbeidsmarktscan. Lees meer over een hypotheek aanvragen zonder vast contract. Ben je ondernemer? Dan kijken we naar je jaarcijfers.

Lees meer over een hypotheek voor zzp’ers en ondernemers.

Stappenplan huis kopen

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis? En waar moet je rekening mee houden? Bij het kopen van je eerste huis komt er veel op je af. Daarom leggen we je in 10 stappen uit wat er komt kijken bij het kopen van een huis.

En waar kan je nog meer op letten bij het kopen van een eigen huis? Lees meer over de bezichtiging, belastingvoordeel en wel of geen aankoopmakelaar in onze tips voor het kopen van een huis.

  Gratis oriënterend gesprek

  Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn als starter op de woningmarkt? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

  Maak een afspraak

  Verduurzaam je woning: zonnepanelen en isolatie

  Zonnepanelen huren of kopen? Spouwmuur-, vloer- of dakisolatie? Woningverbeteraars zet voor jou de mogelijkheden op een rijtje. Met een persoonlijk stappenplan bekijk je vrijblijvend wat mogelijk is in jouw situatie en wat daarvan de kosten en mogelijke opbrengst zijn. Installatiepartner Solease kan ook zorgen voor offertes en de installatie van de energiebesparende maatregelen.

  Krijg gratis advies van Woningverbeteraars

  Meer lezen over hypotheken

  Toe aan nog meer informatie? Dat hebben we voor je. Lees verder over deze onderwerpen:

  Hypotheekrenteaftrek
  Het stappenplan voor een huis kopen
  Je maandlasten berekenen
  Hypotheek voor starters

  , waarmee kunnen we je helpen?