Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen is een spannend moment. Je gaat veel regelen en er komt een hoop nieuwe informatie op je af. We vertellen je graag meer over de financiering van je eerste huis en wat daarbij komt kijken. Zodat jij je kunt oriënteren op de mogelijkheden.

Je eerste hypotheek

Bij ASN Bank kies je uit verschillende hypotheekvormen. Starters kiezen voor een eerste hypotheek meestal uit een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Dit zijn voor starters de enige hypotheekvormen waarbij je onder voorwaarden recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bekijk de verschillen en overeenkomsten tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek.

Weten wat je ongeveer kunt lenen voor je nieuwe huis?

Bereken je maximale hypotheek

Eigen geld: hoeveel heb je nodig?

Je mag voor je hypotheek in de regel niet meer dan 100% van de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten (zoals de kosten koper) kun je daardoor niet meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Koop je een bestaand huis? Dan zijn de bijkomende kosten ongeveer 6% van de koopsom. Kijk vast of je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting, dan zijn deze kosten lager. Koop je een nieuwbouw-woning? Dan zijn de bijkomende kosten meestal ook lager.

De woning verbouwen

Ook als je wilt verbouwen heb je eigen geld nodig. Wanneer de verbouwing waarde toevoegt aan de woning, kan je vaak wel een deel meefinancieren in de hypotheek. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Alleen voor verduurzaming van je huis gelden soepelere regels. Wil je energiebesparende maatregelen nemen (zoals isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp)? Dan mag je tot maximaal 106% van de waarde van het huis lenen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Een hypotheek met NHG biedt zekerheid

Veel starters sluiten een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af. Dan heb je de zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. NHG staat onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de hypotheek. En je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG. Lees meer over de Nationale Hypotheekgarantie

Starterslening: extra lenen voor je eerste huis

Koop je je eerste huis en kun je bij de bank net niet genoeg lenen? In sommige gevallen kun je dan via de gemeente het geld lenen dat je tekort komt. Zo kun je toch je eerste huis kopen.

Lees meer over een Starterslening

Medehoofdelijke aansprakelijkheid van ouders

Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan is de handtekening van (een van) je (schoon)ouders soms heel waardevol. Als zij meetekenen voor je hypotheek, kun je in sommige gevallen wel een hypotheek krijgen. Het is dan onder andere een voorwaarde dat je inkomen op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Wat houdt het in het kort in?

  • We gaan ervan uit dat jijzelf elke maand de hypotheek betaalt.
  • We kunnen je ouders aanspreken om de maandlast of de hele schuld te betalen, wanneer jij dit zelf niet doet.
  • We berekenen de maximale hypotheek op basis van het inkomen dat je in de toekomst verwacht te bereiken. Dit inkomen moet je goed kunnen onderbouwen.
  • We beoordelen of je ouders genoeg inkomen hebben om hun eigen woonlasten te betalen. En we kijken daarnaast of je ouders het deel van jouw maandbedrag kunnen betalen dat hoger is dan het bedrag dat je eigenlijk maximaal mag uitgeven aan je hypotheek volgens de geldende wet -en regelgeving.
  • De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
  • Wanneer je ouders worden aangesproken om de maandlast of de hele schuld te betalen, kan dit fiscale gevolgen hebben voor jou en voor je ouders.

Studieschuld en een huis kopen

Heeft een studieschuld invloed op het afsluiten van een hypotheek? Jazeker, maar ook met een studieschuld is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen.

Lees meer over je studieschuld en een hypotheek

Je huis duurzaam verzekeren

Je eerste huis gekocht? Dan moet je ook nadenken over je verzekeringen. Deze sluit je gemakkelijk online af via ASN Bank. Met de ASN-verzekeringen is je huis duurzaam verzekerd tegen schade door onder andere diefstal, inbraak, brand, lekkage, neerslag en storm. Duurzaam verzekeren houdt in dat naast de optie om te vervangen, er ook wordt gekeken of je spullen hersteld kunnen worden. En dat je premie duurzaam belegd én geïnvesteerd wordt in duurzame projecten

Lees meer over onze duurzame verzekeringen

Zonder vast contract je eerste huis kopen

Ook zonder vast contract kun je een eerste huis kopen. We kijken bij je hypotheekaanvraag bijvoorbeeld naar een intentie-, perspectiefverklaring of naar de Arbeidsmarktscan. Lees meer over een hypotheek aanvragen zonder vast contract. Ben je ondernemer? Dan kijken we naar je jaarcijfers.

Lees meer over een hypotheek voor zzp’ers en ondernemers

Stappenplan huis kopen

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis? En waar moet je rekening mee houden? Bij het kopen van je eerste huis komt er veel op je af. Daarom leggen we je in 10 stappen uit wat er komt kijken bij het kopen van een huis.

En waar kan je nog meer op letten bij het kopen van een eigen huis? Lees meer over de bezichtiging, belastingvoordeel en wel of geen aankoopmakelaar in onze tips voor het kopen van een huis.

    Gratis oriënterend gesprek

    Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn als starter op de woningmarkt? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

    Maak een afspraak

    Verduurzaam je woning: zonnepanelen en isolatie

    Zonnepanelen kopen? Spouwmuur-, vloer- of dakisolatie?Met een huisscan van onze partner Solease bekijk je vrijblijvend wat mogelijk is in jouw situatie en wat daarvan de kosten ongeveer zijn en mogelijke opbrengst is. Solease kan ook zorgen voor offertes en de installatie van de energiebesparende maatregelen.

    Doe de Solease huisscan

    Meer lezen over hypotheken

    Toe aan nog meer informatie? Dat hebben we voor je. Lees verder over deze onderwerpen:

    , waarmee kunnen we je helpen?