Je eerste huis kopen

Ga je je eerste huis kopen, dan kunnen deze informatie en tips je helpen. Over de starterslening, eigen geld, belastingvrije schenking voor je huis of hypotheek en de hypotheek en je studieschuld.

Starterslening: extra lenen voor je eerste huis

Koop je je eerste huis en kun je bij de bank net niet genoeg lenen? In sommige gevallen kun je dan via de gemeente het geld lenen dat je tekort komt. Zo kun je toch je eerste huis kopen.

Eigen geld

Sinds 2018 mag je voor je hypotheek niet meer dan 100% van de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten kun je daardoor niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt dus meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Ook als je wilt verbouwen heb je waarschijnlijk eigen geld nodig. Wil je energiebesparende maatregelen gaan treffen in je woning? Dan mag je tot maximaal 106% van de waarde van het huis lenen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Belastingvrije schenking voor huis of hypotheek

Als je geld van iemand krijgt, moet je daar meestal schenkbelasting over betalen. Steek je het geld in je huis of hypotheek, dan mag je in 2020 onder bepaalde voorwaarden € 103.643 als belastingvrije schenking ontvangen.

Studieschuld

Je bent klaar voor de volgende stap: een koophuis. Alleen je hebt een studieschuld. Wat betekent dit voor het afsluiten van je hypotheek?

Meer informatie

Hierboven heb je vooral informatie gelezen voor starters op de woningmarkt. Maar bij het kopen van een huis komt nog veel meer kijken. Lees Tips voor het kopen van een huis over de volgende onderwerpen: energielabel, duurzaam wonen hoeft niet duur te zijn, vaste lasten koophuis, belastingvoordeel, tips bij de bezichtiging, huis kopen zonder makelaar, het bestemmingsplan, bouwkundige keuring, tips bij de onderhandeling, kosten bij het kopen van een huis, voorlopig koopcontract, vereniging van Eigenaren (VvE) en erfpacht.

    Gratis oriënterend gesprek

    Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn als starter op de woningmarkt? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

    Maak een afspraak

    , waarmee kunnen we je helpen?