


Beleggen voor beginners
Lees als beginnende belegger meer over:
- Wat is beleggen?
- Waarom beginnen met beleggen?
- Waarin kan je beleggen?
- Welke manier van beleggen past bij mij?
- Duurzaam beleggen bij ASN Bank
- Verder lezen over beleggen
Video: wat is beleggen?
Beleggen is een vorm van investeren. Het doel is om je geld op lange termijn (3 jaar of langer) te laten groeien. Beleg je bijvoorbeeld in aandelen? Dan word je voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Je verwacht financieel voordeel te halen door de groei en winst die het bedrijf op langere termijn maakt. Bekijk in 2 minuten onze video om meer te weten over beleggen.
Beleggen is geen speculeren
Beleggen wordt vaak verward met speculeren. Toch verschillen beide fundamenteel van elkaar. Met speculeren zoals in crypto’s en opties speculeer je op korte termijn prijsstijgingen. Je accepteert dat je hierbij veel risico loopt als de prijs voor jou de verkeerde kant op gaat.
Lees meer over het verschil tussen beleggen en speculeren.
Kijk kosteloos de webinars over beleggen
In onze webinars leggen onze beleggingsexperts alles aan je uit over beleggen. Kijk de webinars terug.
Waarom beginnen met beleggen?
Met beleggen kan je geld harder groeien dan met sparen, zeker als je voor langere tijd belegt. Maar we kunnen het niet mooier maken dan het is: geld beleggen zonder risico dat bestaat niet. Daarom is het belangrijk om grip te krijgen op de risico’s van beleggen voordat je overweegt te starten.
Je kunt verschillende redenen hebben om te beginnen met beleggen. Bijvoorbeeld voor je pensioenaanvulling of beleggen voor je kind. Of als je misschien eerder wilt stoppen met werken. Maar je kunt ook beleggen als je geen duidelijk doel hebt en puur vermogen wilt opbouwen.
Overweeg je om naast sparen ook te gaan beleggen? Lees dan meer over de verschillen tussen sparen en beleggen en of over het belang van het aanhouden van een spaarbuffer voor onverwachte uitgaven op korte termijn.
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Waarin kan je beleggen?
De 3 bekendste manieren zijn beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties.
Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggen in aandelen
Beleggen in obligaties
Welke manier van beleggen past bij mij? Doe de keuzehulp
Investeren kan op veel verschillende manieren. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Je kunt ook speculeren in bijvoorbeeld crypto’s, opties en futures. Je kunt gaan voor de korte klappen (ook wel speculeren genoemd) of voor rendement op de lange termijn.
Geen enkele vorm is goed of fout, zolang het maar bij je past. Met deze korte keuzehulp helpen we je in maximaal 4 vragen om te bepalen of beleggen iets voor je is en welke ASN beleggingsvorm bij jou past.
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Je belegt altijd duurzaam bij ASN Bank. Door te beleggen in bedrijven, overheden of projecten die respect hebben voor mens, dier en natuur. Maar wat is duurzaam beleggen precies?
Lees meer over duurzaam beleggen bij ASN Bank
Beleggen in de handige app
Via de ASN app beleg je makkelijk in één van onze duurzame fondsen.
- Krijg inzicht in je rendement in euro’s of als percentage
- Check of je nog op schema ligt
- Regel je aan- en verkopen

Verder lezen over beleggen
Voordelen van lange termijn beleggen
Als de beurskoersen dalen, verkopen beleggers vaak hun beleggingen. Dat is om 3 redenen een slecht idee. Het meestal beter is om te beleggen voor de lange termijn.
Periodiek beleggen
Met periodiek beleggen kies je zelf wanneer, hoeveel en hoe lang je belegt. Je kunt zo steeds een beetje inleggen. Tijdelijke schommelingen hebben dan minder impact.
Risico's van beleggen
Het is belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt. En hoe je de risico’s kunt verminderen.
Beleggen met een klein bedrag
Beleggen kan ook elke maand met een klein bedrag. Als je maar belegt met geld dat je vrij beschikbaar hebt. Bij ASN Bank beleg je al vanaf € 20. Meer kan natuurlijk ook.
Zelf beleggen
Zelf beleggen doe je bij ASN samen met onze beleggingsexperts. Jij bepaalt je inleg en je risico en de beheerder van het fonds doet de rest.
Actief of passief beleggen
Bij actieve fondsen maakt de fondsmanager een selectie van bedrijven, overheden en projecten waarin het fonds belegt. Bij ASN Bank beleg je altijd in een actief fonds.