Beleggen voor beginners

Beleggen bij ASN Bank is voor iedereen. Ook als je een beginnende belegger bent. We leggen je hier alles uit over beginnen met beleggen. Daarna kan je direct starten met beleggen bij ASN Bank.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Door te beleggen verwacht je dat je geld op de langere termijn groeit. Net als bijvoorbeeld sparen. Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger.

Wil je weten wat de combinatie van sparen en beleggen jou oplevert? Bekijk hier wat jouw belegging kan opleveren.

Waarin kan je beleggen?

Beginnen met beleggen? De drie bekendste manieren zijn beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties.

Beleggen in beleggingsfondsen

In een beleggingsfonds wordt het geld van meerdere beleggers samen belegd. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een expert. Ook wel fondsmanager genoemd. Waar een beleggingsfonds in belegt verschilt per fonds. Het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst.

Bij ASN Bank kan je via het ASN-Novib Microkredietfonds ook beleggen in microfinancieringsinstellingen (MFI’s). MFI’s verstrekken kleine leningen (microkredieten) aan mensen in ontwikkelingslanden. Met het ASN Groenprojectenfonds beleg je in projecten door middel van onderhandse leningen. En krijg je mogelijk vrijstelling van je vermogensbelasting.

Bekijk alle duurzame beleggingsfondsen

Beleggen in aandelen

Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Je koopt dan via de beurs een aandeel in een bedrijf. Het rendement bestaat uit dividend en koerswinst. Maakt het bedrijf winst? Dan kan het een deel van deze winst uitkeren in de vorm van dividend. Je maakt koerswinst als de koers van je aandeel op de beurs hoger is, dan de koers die jij betaalde. Staat de koers op de beurs lager? Dan spreek je van koersverlies.

Beleggen in obligaties

Wil je beleggen in obligaties? Een obligatie is een verhandelbare lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. In de tussentijd kan je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties wordt er bij de handel op de beurs een koers gehanteerd.

Begin met beleggen bij ASN Bank

Starten met beleggen

Starten met beleggen bij ASN Bank is heel eenvoudig. Je hoeft niet eerst een beleggingsexpert te worden voordat je kunt starten. Bepaal eerst hoeveel geld je wilt gebruiken. Je kan starten met beleggen vanaf € 25. Bekijk welk bedrag je maandelijks kan missen.

Bekijk de duurzame beleggingsfondsen van ASN Bank

Leren beleggen bij ASN Bank

Wil je leren beleggen? Als je bij ASN Bank gaat beleggen hoef je geen beleggingsexpert te zijn. Want dan kies je ervoor om het beleggen uit te besteden aan experts. Lees wel eerst van te voren deEssentiële Beleggersinformatie (Ebi) van het fonds. Jij bepaalt hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel geld je inlegt. De fondsmanager zorgt ervoor dat je geld goed gespreid wordt belegd. En je kunt je belegging altijd verkopen. Dat is wel zo prettig.

Meer lezen over beleggen?

Is beleggen iets voor jou? Maar wil je eerst meer weten? Lees dan meer over:

Tips die je moet weten voordat je start met beleggen
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Beleggen met kleine bedragen

, waarmee kunnen we je helpen?