Beleggen voor beginners

Beleggen bij ASN Bank is voor iedereen. Ook als je een beginnende belegger bent. We leggen je hier alles uit over beginnen met beleggen. Daarna kan je direct starten met beleggen bij ASN Bank.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Door te beleggen verwacht je dat je geld op de lange termijn groeit. Net als bijvoorbeeld sparen. Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger.

Wil je weten wat beleggen je kan opleveren?

Bereken je mogelijke rendement

Automatisch beleggen

Je hoeft niet iedere maand hetzelfde bedrag te beleggen. Beleggen bij ASN doe je op een flexibele manier met periodiek beleggen. Je kiest zelf hoeveel en of je per maand, kwartaal of andere periode belegt. Je stapt zo ook nooit op het verkeerde moment in. Je spreidt je inleg altijd over een langere periode. Zo heb je minder last van koersschommelingen.

Lees meer over periodiek beleggen

Waarin kan je beleggen?

Beginnen met beleggen? De drie bekendste manieren zijn beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties.

Beleggen in beleggingsfondsen

In een beleggingsfonds wordt het geld van meerdere beleggers samen belegd. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een expert. Ook wel fondsmanager genoemd. Waar een beleggingsfonds in belegt verschilt per fonds. Het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst. De ASN beleggingsfondsen zijn actieve beleggingsfondsen.

Bij ASN Bank kan je via beleggingsfondsen ook beleggen in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) of kiezen voor groen beleggen. MFI’s verstrekken kleine leningen (microkredieten) aan mensen in ontwikkelingslanden. Met groen beleggen beleg je in een fonds dat deelneemt aan projecten voor milieubescherming. Kies je voor groen beleggen dan krijg je mogelijk vrijstelling van je vermogensbelasting en heb je recht op extra heffingskorting.

Bekijk alle duurzame beleggingsfondsen

Beleggen in aandelen

Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Je koopt dan via de beurs een aandeel in een bedrijf. Het rendement bestaat uit dividend en koerswinst. Maakt het bedrijf winst? Dan kan het een deel van deze winst uitkeren in de vorm van dividend. Je maakt koerswinst als de koers van je aandeel op de beurs hoger is, dan de koers die jij betaalde. Staat de koers op de beurs lager? Dan spreek je van koersverlies.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een verhandelbare lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. In de tussentijd kan je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties wordt er bij de handel op de beurs een koers gehanteerd.

Begin met beleggen bij ASN Bank

Starten met beleggen

Starten met beleggen bij ASN Bank is heel eenvoudig. Je hoeft niet eerst een beleggingsexpert te worden voordat je kunt starten. Bepaal eerst hoeveel geld je wilt gebruiken. Je kan beleggen met kleine bedragen vanaf € 20! Bekijk welk bedrag je maandelijks kan missen.

Leren beleggen bij ASN Bank

Wil je leren beleggen? Als je bij ASN Bank gaat beleggen hoef je geen beleggingsexpert te zijn. Bij ons kies je ervoor om het beleggen uit te besteden aan experts. Jij bepaalt hoeveel geld je inlegt en hoeveel risico je loopt. De fondsmanager zorgt ervoor dat je geld goed gespreid wordt belegd. En je kunt je belegging altijd verkopen. Dat is wel zo prettig.

Meer lezen over beleggen?

Is beleggen iets voor jou? Maar wil je eerst meer weten? Lees dan meer over:

Tips die je moet weten voordat je start met beleggen
Sparen of beleggen bij ASN Bank
Beleggen met kleine bedragen
De risico's van beleggen
Duurzaam beleggen
Misvattingen bij beleggen
Actief of passief beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?