Beleggen voor beginners

Als je belegt bij ASN Bank helpt jouw geld om de wereld een beetje mooier te maken. Want je belegt via de ASN Beleggingsfondsen in bedrijven, overheden en organisaties die rekening houden met mens, dier en natuur. Maar hoe werkt dat dan: beleggen? Denk je erover om met een deel van je spaargeld te gaan beleggen, lees dan eerst onze vijf tips.

Vijf beleggingstips voor een goede start met duurzaam beleggen

Deze beleggingstips zijn geen beleggingsadvies.

Tip 1: beleg met een groot óf klein bedrag

Beleggen kan met grote en met kleine bedragen. Bedenk goed welk bedrag jij kunt missen. Je kunt instellen dat je elke maand automatisch geld inlegt. Dan groeit je inleg zonder dat je er omkijken naar hebt, net als bij automatisch sparen. En je voorkomt zo je dat je ineens een groot bedrag inlegt op een moment dat de koers hoog staat.

Tip 2: je hoeft geen beurstijger te zijn

Bij ASN Bank beleg je in de duurzame ASN Beleggingsfondsen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en verdeelt het geld over meerdere beleggingen. Je bent zelf dus niet actief op de effectenbeurs. Je hebt geen gevorderde kennis van beleggen nodig. Het is wel noodzakelijk dat je de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) van het fonds dat je kiest, goed doorleest.

Tip 3: beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt

Het is natuurlijk vervelend als de koersen dalen en je beleggingen minder waard worden. Als je dan volhoudt, profiteer je ervan als de koersen op den duur weer stijgen. Geduld is een schone zaak. Beleg daarom alleen met geld dat je niet binnenkort nodig hebt.

Tip 4: begin vroeg en houd je aan je doel

Hoe eerder je begint, hoe langer je beleggingen kunnen groeien. Je stapelt dan rendement op rendement. Stel jezelf een doel voor de toekomst, bijvoorbeeld over 10 of 20 jaar. Want als je voor langere tijd belegt, heeft een tijdelijke koersdaling minder invloed op het eindresultaat – als je je aan je doel houdt.  

Tip 5: gebruik de ASN Doelpanner

Heb je ook graag grip op je financiële toekomst? Met de ASN Doelplanner krijg je in 3 eenvoudige stappen inzicht in de mogelijke rendementen en de risico's. In deze rekenhulp geef je eerst aan of je een doelbedrag hebt of dat je wilt berekenen hoeveel je inleg oplevert. Daarna kies je het mixfonds met een risico dat bij jou past. Als laatste kies je welk deel van je inleg je wilt beleggen, het andere deel spaar je. Elke stap kun je achteraf wijzigen om te zien wat het doet met het resultaat.

Hoe werkt beleggen?

, waarmee kunnen we je helpen?