De risico's van beleggen

Geld beleggen zonder risico? Dat bestaat niet. Beleggen kan meer opleveren dan sparen en hoe langer je belegt des te groter de kans op een goed rendement. Maar het hogere verwachte rendement van beleggen is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden. Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op kunt krijgen.

Kies jouw manier van beleggen

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit is het risico van beleggen

Wat is dat risico precies? Stel: je belegt geld in een beleggingsfonds. Dan koop je participaties in dat fonds tegen een bepaalde koers. De koers van het fonds wordt elke beursdag vastgesteld en kan schommelen, omhoog én omlaag.

Verkoop je je participaties op een moment dat de koers hoger is dan je aankoopkoers? En je houdt na aftrek van de kosten meer over dan je inleg? Dan maak je winst. Maar verkoop je de participaties wanneer de koers lager ligt dan je aankoopkoers? Dan raak je een deel van je inleg kwijt. Dat geldt ook als je belegt in aandelen of obligaties. Dat is het risico van beleggen.

Deze webpagina mag niet worden aangemerkt als advies.

Video: wat zijn de risico’s van beleggen?

In 2 minuten leggen we je uit wat de risico’s van beleggen zijn.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Veelvoorkomende risico's van beleggen

De koersschommelingen van je beleggingen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt. Of de projecten waarin je beleggingsfonds belegt. Niet elke belegging heeft te maken met even heftige koersschommelingen. De risico’s verschillen per type belegging.

Veelvoorkomende risico’s van beleggen in aandelen

Als je belegt in aandelen, ben je voor een stukje ‘eigenaar’ van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Het risico van aandelen wordt beïnvloed door:

Veelvoorkomende risico’s van beleggen in obligaties

Als je belegt in obligaties, leen je geld aan een overheid of bedrijf tegen een vaste rente. Het risico van obligaties wordt beïnvloed door:

Grip op de risico's

Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Maar je kunt wel grip krijgen op de risico’s. Hoe dan? Wat werkt wel, en wat niet?

Spreid je beleggingen

Door je beleggingen te spreiden verminder je de risico’s. Je kunt je beleggingen spreiden over bijvoorbeeld:

  • Verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en spaargeld.

  • Als je belegt in aandelen over sectoren, landen, kleine en grote bedrijven.

  • Als je belegt in obligaties over landen en obligaties met verschillende looptijden.

  • Als je belegt in beleggingsfondsen over verschillende soorten fondsen. Zoals aandelenfondsen, obligatiefondsen, microkredietfondsen en groenfondsen.

Een goede manier om spreiding te bereiken is beleggen in een beleggingsfonds. Als je bijvoorbeeld al je geld belegt in aandelen van enkele bedrijven, loop je veel bedrijfs- en sectorspecifieke risico’s. Beleg je in het ASN Duurzaam Aandelenfonds, dan spreid je je geld over meer dan 100 bedrijven. Zo loop je vaak minder bedrijfs- en sectorspecifieke risico’s.



Wil je de best mogelijke spreiding bij ASN Bank? Beleg dan in een van de Mixfondsen. Deze mixfondsen spreiden je risico’s over aandelen, obligaties, microkredieten en over verschillende bedrijven, overheden, sectoren en regio’s.

Beleggen voor een langere periode

Als je kijkt naar koersen over een korte periode dan gaan koersen omhoog en omlaag. Maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat de actuele koers hoger is dan je aankoopkoers. Het risico dat je een deel van je inleg kwijtraakt, wordt dan dus steeds kleiner.

Wees daarom geduldig. Beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Zo verklein je de kans dat je beleggingen moet verkopen op een moment dat ze minder waard zijn dan wat je ervoor hebt betaald. Zorg ervoor dat je voor (on)voorziene uitgaven spaargeld achter de hand hebt.

Kies het risico dat bij je past

Hoe meer risico, hoe groter de kans op een hoger rendement op de lange termijn. Op korte termijn moet je rekening houden met grotere schommelingen, positief en negatief. Hoe lager het risico hoe lager het verwachte rendement. Ook de tussentijdse koersschommelingen zijn kleiner. Wil je een laag risico, waarbij je ook een lager rendement kunt verwachten? Of een hoger risico en een hoger verwacht rendement? Je antwoord op deze vragen bepaalt je persoonlijke risicoprofiel. Dat bepaal je zelf.

Een hoger risico kan bij je passen als je:

  • Geld voor langere tijd kunt missen. Bijvoorbeeld 5 jaar of langer.
  • Het acceptabel vindt dat de waarde van je belegging in de tussentijd fors omhoog en omlaag kan gaan.

Een lager risico kan bij je passen als je:

  • Geld voor een kortere periode kunt missen maar wel voor minimaal drie jaar.
  • Het belangrijk vindt dat de waarde van je belegging in de tussentijd niet te veel schommelt.
  • Nog maar weinig ervaring hebt met beleggen waardoor je de risico’s misschien nog niet goed kunt overzien.

Pas op: actief handelen geeft géén grip

Het lijkt logisch, als het nieuws over je belegging slecht is, verkoop je die snel voordat de koers daalt. Maar dat gaat helaas niet op. Mede dankzij alle moderne technologieën vertalen de beurzen nieuwe informatie heel snel naar een nieuwe koers. Als individuele belegger kun je hier bijna onmogelijk op anticiperen.

Een goed instapmoment om te beleggen

Doe de keuzehulp

Er zijn verschillende soorten beleggingen. Weet je nog niet waar je in wilt beleggen? Dan hebben wij een handige keuzehulp. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

Kies jouw manier van beleggen

De uitkomst van de keuzehulp is geen beleggingsadvies, maar kan je wel op weg helpen.

Gebruik de risico-indicator

De risico-indicator is een handig hulpmiddel om de risico’s van beleggingsfondsen in te zien én te vergelijken. Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten. En vergelijk hiermee ook beleggingsfondsen van verschillende aanbieders met elkaar. Lees hier meer over de risico-indicator.

Wil je meer weten over beleggen?

Meer weten? Lees meer over:

Voordelen van lange termijn beleggen
Spreiden via Mixfondsen

Bereken wat beleggen kan opleveren

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Actief of passief beleggen

3 meestgestelde vragen over beleggen

Beleggen en de Belastingdienst

,
waarmee kunnen we je helpen?