De risico's van beleggen

Geld beleggen zonder risico? Dat bestaat niet. Beleggen kan meer opleveren dan sparen, zeker als je voor langere tijd belegt. Maar dat is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden. Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt.

Kies jouw manier van beleggen

Dit is het risico van beleggen

Wat is dat risico precies? Stel: je belegt geld in een beleggingsfonds. Dan koop je participaties in dat fonds tegen een bepaalde koers. De koers van het fonds wordt elke beursdag vastgesteld en kan schommelen, omhoog én omlaag.

Verkoop je je participaties op een moment dat de koers hoger is dan je aankoopkoers? En je houdt na aftrek van de kosten meer over dan je inleg? Dan maak je winst. Maar verkoop je de participaties wanneer de koers lager ligt dan je aankoopkoers? Dan raak je een deel van je inleg kwijt. Dat geldt ook als je belegt in aandelen of obligaties. Dat is het risico van beleggen.

Veelvoorkomende risico's van beleggen

De koersschommelingen van je beleggingen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt. Of waarin je beleggingsfonds belegt. Niet elke belegging heeft te maken met even heftige koersschommelingen. De risico’s verschillen per type belegging.

Veelvoorkomende risico’s van beleggen in aandelen

Als je belegt in aandelen, ben je voor een stukje ‘eigenaar’ van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Het risico van je belegging wordt beïnvloed door:

Veelvoorkomende risico’s van beleggen in obligaties

Als je belegt in obligaties, leen je geld aan een overheid of bedrijf tegen een vaste rente. Het risico van je belegging wordt beïnvloed door:

Grip op de risico's

Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Maar je kunt wel grip krijgen op de risico’s. Hoe dan? Wat werkt wel, en wat niet?

Spreid je beleggingen

Door je beleggingen te spreiden verminder je de risico’s. Je kunt je beleggingen spreiden over bijvoorbeeld:

  • Verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en spaargeld.

  • Als je belegt in aandelen over sectoren, landen, kleine en grote bedrijven.

  • Als je belegt in obligaties over landen en obligaties met verschillende looptijden.

  • Als je belegt in beleggingsfondsen over verschillende soorten fondsen. Zoals aandelenfondsen, obligatiefondsen, microkredietfondsen en groenfondsen.

Een goede manier om spreiding te bereiken is beleggen in een beleggingsfonds. Als je bijvoorbeeld al je geld belegt in aandelen van enkele bedrijven, loop je veel bedrijfs- en sectorspecifieke risico’s. Beleg je in het ASN Duurzaam Aandelenfonds, dan spreid je je geld over meer dan 100 bedrijven. Zo loop je vaak minder bedrijfs- en sectorspecifieke risico’s.

Wil je de best mogelijke spreiding? Beleg dan in een van de ASN Duurzame Mixfondsen. Deze mixfondsen spreiden je risico’s over aandelen, obligaties, microkredieten en over verschillende bedrijven, overheden, sectoren en regio’s.

Beleggen voor een langere periode

Als je kijkt naar koersen over een korte periode dan gaan koersen omhoog en omlaag. Maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat de actuele koers hoger is dan je aankoopkoers. Het risico dat je een deel van je inleg kwijtraakt, wordt dan dus steeds kleiner.

Wees daarom geduldig. Beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Zo voorkom je dat je beleggingen moet verkopen op een moment dat ze minder waard zijn dan wat je ervoor hebt betaald. Zorg ervoor dat je voor (on)voorziene uitgaven spaargeld achter de hand hebt.

Bekijk de ASN Doelplanner en krijg inzicht in de positieve effecten van beleggen op lange termijn.

Kies het risico dat bij je past

Hoe meer risico, hoe groter de kans op een hoger rendement. Hoe lager het risico hoe lager de kans op een hoger rendement. Wil je een laag risico, waarbij je ook een laag rendement kunt verwachten? Of een hoger risico en een hoger verwacht rendement? Je antwoord op deze vragen bepaalt je persoonlijke risicoprofiel. Dat bepaal je zelf.

Een hoger risico kan bij je passen als je:

  • Geld voor langere tijd kunt missen. Bijvoorbeeld 5 jaar of langer.
  • Het acceptabel vindt dat de waarde van je belegging in de tussentijd fors omhoog en omlaag kan gaan.

Een lager risico kan bij je passen als je:

  • Geld voor een kortere periode kunt missen maar wel voor minimaal drie jaar.
  • Het belangrijk vindt dat de waarde van je belegging in de tussentijd niet te veel schommelt.
  • Nog maar weinig ervaring hebt met beleggen waardoor je de risico’s misschien nog niet goed kunt overzien.

Pas op: actief handelen geeft géén grip

Het lijkt logisch, als het nieuws over je belegging slecht is, verkoop je die snel voordat de koers daalt. Maar dat gaat helaas niet op. Mede dankzij alle moderne technologieën vertalen de beurzen nieuwe informatie heel snel naar een nieuwe koers. Als individuele belegger kun je hier bijna onmogelijk op anticiperen.

Gebruik de risico-indicator

De risico-indicator is een handig hulpmiddel om de risico’s van beleggingsfondsen in te zien én te vergelijken. Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten. En vergelijk hiermee ook beleggingsfondsen van verschillende aanbieders met elkaar. Lees hier meer over de risico-indicator.

Vergelijk de fondsen om te zien welk fonds bij jou past

Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.

Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

Wil je meer weten over beleggen?

Lees dan verder over:

Voordelen van lange termijn beleggen
Optimaal spreiden via de vijf ASN Duurzame Mixfondsen
Bereken wat beleggen kan opleveren
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Actief of passief beleggen
3 meestgestelde vragen over beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?