Duurzaam beleggen bij ASN Bank: een wereld van verschil

Met duurzaam beleggen bij ASN Bank behaal je wereldrendement: een optimaal rendement voor jezelf én voor de wereld. Lees meer over hoe jij duurzame impact maakt door te kiezen voor duurzaam beleggen bij de ASN Bank.

Bereken wat duurzaam beleggen kan opleveren

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belangen van mens, dier en natuur een essentieel onderdeel uitmaken bij de keuze van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Het betreft de belangen van mens, dier en natuur op het moment nu, en in de toekomst. Duurzaam beleggen wordt ook wel ethisch beleggen genoemd.

De mate waarin je met duurzaam beleggen duurzame impact maakt verschilt per aanbieder. Er zijn (nog) geen objectieve criteria om te bepalen wanneer een belegging tot duurzaam beleggen gerekend mag worden. Voor ASN Bank staat duurzaamheid al vanaf de oprichting in 1960 centraal.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Belangrijkste kenmerken van duurzaam beleggen bij de ASN Bank

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Belangen van mens, dier én natuur gewaarborgd door strenge duurzame selectie

De duurzaamheidsexperts van ASN Bank gebruiken zeer strenge duurzame criteria om de duurzame impact van je beleggingen te kunnen garanderen. ASN doet geen concessies als het om de belangen van mens, dier en natuur gaat.

De bedrijven, overheden (obligaties) en organisaties die zijn goedgekeurd worden opgenomen in het beleggingsuniversum.

Impact Report 2023 ASN Beleggingsfondsen 

De ASN Beleggingsfondsen richten zich op de kansen die de duurzame, rechtvaardige economie van morgen nu al biedt. Dit Impact Report blikt terug: welke impact hebben de ASN Beleggingsfondsen in 2023 gemaakt?


Lees het report

Waar beleg je wel en niet in bij duurzaam beleggen

Hier beleg je wel in

De duurzame impact van je beleggingen heeft betrekking op het creëren van positieve effecten. Je belegt dus wel in:

  • Bedrijven en projecten die bijdragen aan de energietransitie.

  • Bedrijven en projecten die de biodiversiteit beschermen en herstellen.

  • Overheden die goed scoren op onderwerpen als gelijkwaardige inkomensverdeling en tegengaan van discriminatie en corruptie.

Hier beleg je niet in

De duurzame impact van je beleggingen heeft betrekking op het voorkomen van negatieve effecten. Je belegt niet in bedrijven die:

  • Fossiele brandstoffen produceren of producten of diensten aanbieden die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zoals de auto- en vliegtuigindustrie.

  • Wapens (of onderdelen van wapens) produceren.

  • Direct of indirect (via toeleveranciers) gebruik maken van kinderarbeid.

  • De rechten van vrouwen en vakbondsrechten niet serieus nemen.

Veel verschillen tussen duurzame (index)fondsen

Er bestaan veel verschillen tussen duurzame (index)fondsen van verschillende aanbieders, met name in welke bedrijven, overheden en organisaties deze fondsen wel en niet beleggen. De kans is groot dat een door ons afgekeurd bedrijf wel voorkomt in een duurzaam (index) fonds van een andere aanbieder.

Bereken wat duurzaam beleggen kan opleveren

Deze bedrijven hebben wij goedgekeurd en afgekeurd

Ben je benieuwd welke bedrijven we hebben goedgekeurd en afgekeurd? Lees hieronder hoe onze experts tot die keuze komen.

In onze Goedgekeurd – Afgekeurd artikelen nemen we je mee welke bedrijven wel en niet passen in ons duurzaamheidsbeleid.

Het financiële rendement van duurzaam beleggen

Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen.

De komende periode staan de bedrijven, overheden en organisaties grote maatschappelijke uitdagingen te wachten op het gebied van de verlaging van de CO2-uitstoot, het verbeteren van de biodiversiteit en de rechtvaardigde behandeling van mensen.

Bereken jouw mogelijke rendement

Financieel gezonde bedrijven om duurzaam in te beleggen

De duurzaamheidsexperts van ASN selecteren alleen bedrijven, overheden en organisaties die zijn ingesteld op deze grote maatschappelijk uitdagingen waardoor ze financieel gezond blijven.

Voor de toekomst zijn we ervan overtuigd dat bedrijven die respect hebben voor mens, dier en natuur beter in staat zijn om te overleven en financieel gezonder zijn.

Bekijk en vergelijk de rendementen van de duurzame ASN Beleggingsfondsen.

Eigen team duurzaamheidsexperts

We hebben experts die ons duurzaamheidsbeleid bepalen. Ze volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. En ze onderzoeken beleggingen aan de hand van onze duurzaamheidscriteria.

Daarnaast stemmen we op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven voor een duurzamere bedrijfsvoering. Zo maken we hen bewust van hun invloed op de toekomst. En moedigen we hen aan duurzamer te worden en te streven naar verbeteringen.

Zo spreken we met kledingbedrijven over een leefbaar loon voor textielarbeiders. En met farmaceutische bedrijven over eerlijke farma.

Invloed uitoefenen in bedrijven waarin de ASN fondsen beleggen

Mede namens jou praten de fondsmanager met bedrijven waarin de ASN fondsen beleggen. Als zich een misstand voordoet bij een bedrijf, wordt het bedrijf hierop aangesproken. Dat leidt regelmatig tot aanpassing van hun beleid of praktijken. Voert een bedrijf geen verbeteringen door? Dan wordt dit bedrijf verwijderd uit de selectie en worden de aandelen verkocht.

De impact van je ASN Beleggingsfonds

Naast een financieel rendement in euro’s heeft je belegging ook een duurzaam rendement. Dit getal drukt de duurzame impact uit die je met je ASN Beleggingsfonds maakt. Jouw duurzame impact zie je in ASN Online Bankieren en de ASN app.

Bekijk per fonds

Maak gerichte duurzame impact voor een thema waar jij waarde aan hecht

Welk ASN Beleggingsfonds je ook kiest je hebt altijd de zekerheid dat de belangen van mens, dier én natuur zijn gewaarborgd. Gewaarborgd door de strenge duurzame selectie van beleggingen.

Binnen het assortiment van de ASN Beleggingsfondsen kun je kiezen voor fondsen die over de volle breedte beleggen in alle aspecten van duurzaamheid of juist gericht beleggen in een duurzaam thema waar jij waarde aan hecht.

Beleg bijvoorbeeld in:

Vergelijk de fondsen om te zien welk fonds bij jou past

Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.

Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

Lees verder over beleggen bij ASN Bank

Beleggen voor beginners
De risico's van beleggen
Kosten van beleggen
Actief of passief beleggen

,
waarmee kunnen we je helpen?