Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Duurzaam beleggen is niet alleen aantrekkelijk voor jou, maar ook voor de wereld. Kies je voor één van onze duurzame beleggingsfondsen dan beleg je je geld écht duurzaam en heb je een aandeel in bedrijven die klaar zijn voor de toekomst.

Bereken wat duurzaam beleggen kan opleveren

Wat is duurzaam beleggen?

Bij steeds meer banken kun je duurzaam beleggen. Sinds 10 maart 2021 is in de Europese Unie nieuwe regelgeving in werking getreden: Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dankzij deze regelgeving wordt het voor beleggers makkelijker om te zien hoe duurzaam beleggingsfondsen in de EU zijn. De ASN Beleggingsfondsen vallen in de categorie donkergroen: artikel 9. Dat betekent dat deze fondsen tot de hoogste categorie behoren én duurzame vooruitgang stimuleren.

Bij ASN Bank gaan we nog een paar stappen verder. Wij kiezen heel bewust waar we wel en niet in beleggen. Onze duurzaamheidsexperts beoordelen alle bedrijven, overheden en projecten op basis van ons eigen duurzaamheidsbeleid, gebaseerd op drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Dit leidt tot duidelijk keuzes voor de bedrijven, overheden en projecten die we goed- en afkeuren. Duurzaam beleggen is bij ons écht duurzaam en zo beleg je bijvoorbeeld nooit in kernenergie, wapens en fossiele brandstoffen.

Er bestaan veel verschillen tussen donkergroene duurzame fondsen van verschillende aanbieders, bijvoorbeeld waar deze donkergroene fondsen in beleggen. In onze Goedgekeurd – Afgekeurd artikelen nemen we je mee welke bedrijven wel en niet passen in ons duurzaamheidsbeleid.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Eigen team duurzaamheidsexperts

We hebben experts die ons duurzaamheidsbeleid bepalen. Ze volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. En ze onderzoeken beleggingen aan de hand van onze duurzaamheidscriteria.

Ben je benieuwd welke bedrijven we hebben goedgekeurd en afgekeurd? Lees hieronder hoe onze experts tot die keuze komen.

Bereken je mogelijke rendement

Bekijk in 3 stappen wat beleggen kan opleveren in vergelijking met sparen.

Bereken nu

Strenge selectie op basis van ons duurzaamheidsbeleid

Als we met een beleggingsfonds ergens in beleggen dan kijken we of landen, organisaties en ondernemingen voldoen aan ons duurzaamheidsbeleid. We beoordelen hun houding en gedrag tegenover mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Bepaalde activiteiten sluiten we uit. Je geld wordt bijvoorbeeld niet belegd in bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, wapens en fossiele brandstoffen.Maar duurzaamheid is ook een kwestie van positieve keuzes. Een land beoordelen we positiever als het goed scoort op onderwerpen als inkomensverdeling, discriminatie en corruptie. En een bedrijf als het goed zorgt voor zijn werknemers, het klimaat en het milieu. Al onze positieve keuzes leiden tot een lijst met goedgekeurde bedrijven, dat noemen we het universum. Lees meer over ons duurzaamheidsbeleid.

Het financiële rendement van duurzaam beleggen

Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen. Voor de toekomst zijn we ervan overtuigd dat bedrijven die respect hebben voor mens, dier en natuur beter in staat zijn om te overleven en financieel gezonder zijn.

Bekijk en vergelijk de rendementen van de duurzame ASN Beleggingsfondsen.

Groen beleggen: duurzaam beleggen met mogelijk belastingvoordeel

Groen beleggen is duurzaam beleggen maar dan met een mogelijk belastingvoordeel. Dit betekent dat je over het geld dat je belegt in een groenfonds geen box 3-belasting betaalt als de waarde van je groene beleggingen binnen de vrijstelling blijft. Daarnaast heb je ook recht op extra heffingskorting.

Lees meer over groen beleggen bij ASN Bank.

Waarom duurzaam beleggen?

Beleg je bij ASN Bank dan lever je direct impact:

  1. Je stimuleert duurzame bedrijven, landen en projecten. Je laat je geld werken voor een duurzamere wereld, waar mensen prettig kunnen leven en de natuur beschermd wordt. Bij elk fonds zie je hoeveel CO2 je met jouw geld bespaart. Deze besparing kan oplopen tot 65% vergeleken met een gemiddeld beleggingsfonds.
  2. Je geeft ons een stem in de bedrijven waarin we beleggen. We stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven voor een duurzamere bedrijfsvoering. Zo maken we hen bewust van hun invloed op de toekomst. En moedigen we hen aan duurzamer te worden en te streven naar verbeteringen. Zo spreken we met kledingbedrijven over een leefbaar loon voor textielarbeiders. En met farmaceutische bedrijven over eerlijke farma.
  3. Mede namens jou praten we met bedrijven waar onze fondsen in beleggen. Als zich een misstand voordoet bij een bedrijf, spreken wij het erop aan. Dat leidt regelmatig tot aanpassing van hun beleid of praktijken. Voert een bedrijf geen verbeteringen door? Dan verwijderen we het uit onze selectie en verkopen we de aandelen.

Bereken wat beleggen jou kan opleveren

Kies zelf een duurzaam beleggingsfonds

Er zijn allerlei soorten duurzame beleggingen. Je kunt kiezen voor een fonds dat belegt in aandelen van duurzame bedrijven, met een keuze uit grote en kleinere bedrijven, economische sectoren en regio’s. Let ook op het risico van je belegging. Doorgaans zijn mixfondsen en fondsen die beleggen in obligaties minder risicovolle beleggingen.

Je kunt dus je eigen voorkeur laten meewegen bij de keuze van je duurzame beleggingsfonds. Beleg bijvoorbeeld in:

Bekijk de 12 duurzame beleggingsfondsen

Vergelijk de fondsen om te zien welk fonds bij jou past

Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.

Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

Lees verder over beleggen bij ASN Bank

Beleggen kan je mogelijk een mooi rendement opleveren. We leggen je graag meer uit over beleggen:
Beleggen voor beginners
De risico's van beleggen
Kosten van beleggen
Actief of passief beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?