Beleggen voor je kind

Wil je financieel bijdragen aan de toekomst van je kind? Dan is het verstandig om al vroeg te beginnen met geld opzij zetten. Je kunt natuurlijk sparen, maar je kunt ook beleggen voor je kind.

Start met beleggen voor je kindAfbeelding starten met beleggen op latere leeftijd

Sparen of beleggen voor je kind

Om vermogen op te bouwen voor je kind kun je sparen, beleggen of allebei. Wat je kiest hangt af van het doel, het risico dat je accepteert en de termijn waarop je spaart of belegt. Bij ASN Bank hoef je niet te kiezen tussen sparen of beleggen. Je kunt ook allebei doen. Dat gaat heel makkelijk met ASN Gespreid Beleggen. Daarmee combineer je sparen en beleggen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Beleggen voor je kind

Wil je vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld de studie van je kind? Dan kan beleggen interessant zijn. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement op de lange termijn ligt ook hoger. Ideaal om dus te starten met beleggen als je kind nog jong is. Wie gedurende een langere periode goed gespreid belegt, heeft een goede kans op een goed rendement.

Kijktip: sparen en beleggen voor de studie van je kind 

Als je kind straks 18 wordt kunnen er meteen forse financiële uitgaven nodig zijn. Hoe kun je daar nu al rekening mee houden?

Bekijk webinar

Sparen of beleggen voor de studie of het rijbewijs van je kind

Hoeveel geld heb je nodig voor de studie van je kind?

Een studie kan best een kostbare aangelegenheid zijn. Denk aan collegegeld, zorgverzekering, huur van een kamer en nog meer. Op de website van het Nibud wordt bijgehouden wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn. Die kunnen volgens het NIBUD oplopen tot meer dan € 12.000* per jaar! Het halen van je bachelor duurt meestal 3 jaar. Een master kan nog 1 tot 2 jaar duren.


Hoeveel geld heb je nodig voor het rijbewijs van je kind?

Het halen van je rijbewijs is ook favoriet bij jongeren. Hoewel reizen met het OV duurzamer is, blijft de auto een belangrijk vervoermiddel. Volgens het CBR kost een rijbewijs op basis van gemiddelden al snel €3.125*. Hier kunnen nog kosten bijkomen, afhankelijk van de rijschool en hoe snel je je rijbewijs haalt.

*Door inflatie kunnen de kosten van een studie en rijbewijs stijgen.

Mogelijke rendement beleggen berekenen:

Bron: Ortec Finance
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

 • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
 • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
 • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

  Hoe start je met beleggen voor je (klein)kind?

  Beleggen voor je kind op twee manieren

  1. Open een beleggingsrekening op naam van je kind. Je kunt hier zelf geld op storten en je kind ook. Tot je kind 18 jaar is, staat de rekening onder toezicht van de ouders.
  2. Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

  Beleggen voor je kleinkind

  Beleggen voor je kleinkind? Ook hier zijn twee mogelijkheden voor het openen van een rekening:

  1. Vraag de ouders of voogd om een beleggingsrekening te openen. Alleen zij kunnen een rekening op naam van het kleinkind openen.
  2. Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kleinkind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

  Waarin beleggen voor je kind of kleinkind?


  Heb je besloten dat beleggen iets voor jou is? Dan is de volgende stap om te bepalen welke manier van beleggen bij je past. Doorloop hiervoor onze Keuzehulp "Waarin beleggen?". In een paar eenvoudige vragen weet je zo of beleggen bij ASN Bank bij jou past.

  Doe de Keuzehulp

  Verantwoordelijkheid van wettelijk vertegenwoordigers

  Als wettelijk vertegenwoordiger mag je namens je kind een rekening openen en daarop beleggen. Maar je bent tegenover je kind wel verplicht om zo verstandig mogelijk te beleggen. Ook is er officieel toestemming nodig van de kantonrechter. Als je onzorgvuldig met het vermogen omgaat, zou je kind jou (of jullie) later namelijk aansprakelijk kunnen stellen. We wijzen je er daarom op dat er regels zijn die minderjarigen beschermen tegen ondoelmatig beleggen door de wettelijk vertegenwoordiger. Als je toestemming hebt van de kantonrechter, dan hoef je dat niet bij ons te melden.

  Meer lezen over beleggen

  Meer weten? Lees meer over:

  , waarmee kunnen we je helpen?