Beleggen voor je kind

Wil je financieel bijdragen aan de toekomst van je kind? Dan is het verstandig om al vroeg te beginnen met geld opzij zetten. Je kunt natuurlijk sparen, maar je kunt ook beleggen voor je kind. Mogelijk levert dat op de langere termijn meer op dan sparen.

Start met beleggen voor je kind

Sparen of beleggen voor je kind

Om vermogen op te bouwen voor je kind kun je sparen, beleggen of allebei. Wat je kiest hangt af van het doel, het risico dat je accepteert en de termijn waarop je spaart of belegt.

Bij ASN Bank hoef je niet te kiezen tussen sparen of beleggen. Je kunt ook allebei doen. Dat gaat heel makkelijk met ASN Doelbeleggen. Daarmee combineer je sparen en beleggen.

Beleggen voor je kind

Wil je vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld de studie van je kind? Dan kan beleggen interessant zijn. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Zeker bij beleggen op lange termijn.

Ideaal om dus te starten met beleggen als je kind nog jong is. Wie gedurende een langere periode goed gespreid belegt, heeft een goede kans op een goed rendement. Je kind groeit, maar je beleggingen ook.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Bereken wat sparen of beleggen oplevert voor de studie van je kind

Een studie kan best een kostbare aangelegenheid zijn. Denk aan collegegeld, zorgverzekering, huur van een kamer en nog meer. Op de website van het Nibud wordt bijgehouden wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn. Die kunnen volgens het NIBUD oplopen tot meer dan € 12.000* per jaar! Het halen van je bachelor duurt meestal 3 jaar. Een master kan nog 1 tot 2 jaar duren.

Bereken wat sparen of beleggen kan betekenen voor het rijbewijs van je kind

Het halen van je rijbewijs is ook favoriet bij jongeren. Hoewel reizen met het OV duurzamer is, blijft de auto een belangrijk vervoermiddel. Volgens het CBS kost een rijbewijs op basis van gemiddelden al snel €2406*. Hier kunnen nog kosten bijkomen, afhankelijk van de rijschool en hoe snel je je rijbewijs haalt.

*Door inflatie zullen de kosten van een studie en rijbewijs stijgen.

Bereken zelf

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

 • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
 • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
 • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

  Hoe start je met beleggen voor je (klein)kind?

  Er zijn twee manieren om te beleggen voor je (klein)kind.

  Beleggen voor je kind

  • Open een beleggingsrekening op naam van je kind. Je kunt hier zelf geld op storten en je kind ook. Tot je kind 18 jaar is, staat de rekening onder toezicht van de ouders.
  • Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

  Beleggen voor je kleinkind

  Beleggen voor je kleinkind? Ook hier zijn twee mogelijkheden voor het openen van een rekening:

  • Vraag de ouders of voogd om een beleggingsrekening te openen. Dit is een rekening op naam van je kleinkind.
  • Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kleinkind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

  Start met beleggen voor je kind

  Meer lezen over beleggen

  Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je belegging kan meer, maar ook minder waard worden. Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?