Beleggen voor je kind

Wil je financieel bijdragen aan de toekomst van je kind? Dan is het verstandig om al vroeg te beginnen met geld opzij zetten. Je kunt natuurlijk sparen, maar je kunt ook beleggen voor je kind. Mogelijk levert dat op de langere termijn meer op dan sparen.

Sparen of beleggen voor je kind

Om vermogen op te bouwen voor je kind kun je sparen, beleggen of allebei. Wat je kiest hangt af van het doel, het risico dat je accepteert en de termijn waarop je spaart of belegt.

Bij ASN Bank hoef je niet te kiezen tussen sparen of beleggen. Je kunt ook allebei doen. Dat gaat heel makkelijk met ASN Doelbeleggen. Daarmee combineer je sparen en beleggen. Twijfel je wat voor jou de beste keus is? En wil je weten wat jouw combinatie van sparen en beleggen kan opleveren? Bereken in vier eenvoudige stappen jouw mogelijke rendement.

Beleggen voor je kind

Wil je vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld de studie van je kind? Dan kan beleggen interessant zijn. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Zeker op langere termijn.

Rekenvoorbeeld: beleggen voor de studie van je kind

Sofie en Nick hebben een dochter gekregen. Ze besluiten 18 jaar lang elke maand € 50 opzij te zetten voor haar studie. De grootouders schenken eenmalig € 1.000. Dat komt op een bedrag van € 11.800, inclusief de schenking. Het geld willen zij na 18 jaar opnemen. Met de rekenhulp berekenen zij hoeveel sparen of beleggen met dit bedrag mogelijk kan opleveren.

Resultaat na 18 jaar
Beleggen* Sparen
Gemiddeld jaar € 23.962 (6,7% per jaar) € 15.033 (2,1% per jaar)
Slecht jaar € 12.174 (1,2% per jaar) € 13.559 (1,1% per jaar)
Goed jaar € 47.830 (12,5% per jaar) € 16.584 (3% per jaar)

Bereken wat beleggen jou kan opleveren

Hoe start je met beleggen voor je (klein)kind?

Er zijn twee mogelijkheden om te starten met beleggen voor je kind:

  • Open een beleggingsrekening op naam van je kind. Je kunt hier zelf geld op storten en je kind ook. Tot je kind 18 jaar is, staat de rekening onder toezicht van de ouders.
  • Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

Beleggen voor je kleinkind? Ook hier zijn twee mogelijkheden voor het openen van een rekening:

  • Vraag de ouders of voogd om een beleggingsrekening te openen. Dit is een rekening op naam van je kleinkind.
  • Open een beleggingsrekening op je eigen naam. Het geld schenk je later aan je kind. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

Lees meer over beleggen bij ASN Bank

Meer lezen over beleggen

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

De risico’s van beleggen
Beleggen en de Belastingdienst
Periodiek beleggen

* In dit voorbeeld beleggen Sofie en Nick 100% in het ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief. In totaal zijn er 5 mixfondsen, van Zeer Defensief tot Zeer Offensief.

Lees meer over de andere mixfondsen

De ASN Beleggingsfondsen zijn bij de AFM geregistreerde subfondsen van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is als Wft beheerder opgenomen in het register van de AFM. Voor de ASN Beleggingsfondsen zijn een prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) beschikbaar. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Lees de EBi voordat u besluit een beleggingsfonds te kopen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

, waarmee kunnen we je helpen?