De kosten van beleggen bij ASN Bank

Als je belegt bij ASN Bank, zijn er 2 soorten kosten: servicekosten aan de bank en kosten van het fonds. Wat zijn dat voor kosten? Wat krijg je ervoor? En hoe beïnvloeden ze het rendement van je belegging?

De kosten van het fonds en de servicekosten worden berekend als percentage van je belegd vermogen. Beleg je weinig, dan betaal je ook minder kosten. Heb je een groot belegd vermogen, dan betaal je ook meer kosten. De servicekosten van ASN Bank zijn maximaal 0,30% per jaar. En heb je ASN Themabeleggen of ASN Gespreid Beleggen, maar nog geen beleggingsfonds aangekocht dan betaal je nog geen kosten.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Servicekosten

Als je belegt bij ASN Bank, betaal je altijd het alles-in-één-tarief over het geld dat je belegt. Het maakt niet uit of je belegt via ASN Themabeleggen of ASN Gespreid Beleggen. Per jaar betaal je:

Over je beleggingen met een waarde tot en met € 100.000 0,30%
Over het meerdere tot en met € 500.000 0,15%
Over het meerdere boven € 500.000 0,07%

Wat krijg je voor deze servicekosten?

 • Je belegt duurzaam waardoor jouw geld bijdraagt aan ontwikkelingen die de wereld een stukje beter maken. Alle beleggingen voldoen aan het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank.
 • De website biedt je informatie en middelen om het fonds te kiezen dat het beste aansluit bij je wensen en mogelijkheden.
 • Via de app en Online Bankieren zie je je persoonlijke financiële en duurzame rendement, volg je je beleggingen en doe je gemakkelijk aan- en verkopen. Koop of verkoop jij je beleggingen in een fonds, dan betaal je daar geen losse aan- en verkoopkosten over. Dat geldt ook als je een fonds omruilt voor een ander fonds.

Kosten van het fonds

De kosten van de ASN Beleggingsfondsen bestaan uit de fondskosten en de transactiekosten in het fonds. Deze kosten worden niet afgeschreven, maar zijn al verrekend in het fonds. Alle kosten zijn verwerkt in de afgiftekoers van het ASN Beleggingsfonds. De rendementen die je ziet als je klikt op de link van een ASN Beleggingsfonds, zijn na aftrek van alle kosten. Dit noemen we nettorendementen. De kosten van het fonds zijn onderverdeeld in:

 1. Fondskosten: de doorlopende kosten die de fondsbeheerder je rekent om te beleggen. Onder de fondskosten vallen onder meer kosten van de vermogensbeheerders van het ASN Beleggingsfonds, de kosten van duurzaamheidsonderzoek en operationele kosten. Elk ASN Beleggingsfonds heeft een eigen percentage fondskosten, want het beheer van het ene fonds vraagt meer werk dan het andere.
 2. Transactiekosten in het fonds: de kosten die de fondsbeheerders maken als ze beleggingen in het ASN Beleggingsfonds aan- en verkopen.

Wat krijg je voor de kosten van het fonds?

 • De fondsen beleggen volgens een unieke tweestapsmethode: eerst worden mogelijke beleggingen beoordeeld op duurzaamheid, en daarna op goede financiële vooruitzichten.
 • Het financiële doel van de aandelenfondsen en de mixfondsen is om op lange termijn een beter rendement te behalen dan dat van de benchmark. Beleggingsexperts monitoren de fondsbeleggingen dagelijks om deze doelstelling te realiseren.
 • Je kunt via de fondsen beleggen in bijzondere beleggingsmogelijkheden, zoals microkredieten en groenprojecten, die voor een particuliere belegger niet rechtstreeks of moeilijk toegankelijk zijn.

Rekenvoorbeeld: kosten van beleggen bij ASN Bank

Het volgende rekenvoorbeeld geeft je een indicatie van het nettorendement per jaar na aftrek van alle kosten, en van de totale kosten per jaar. De kosten van het fonds en de transactiekosten zijn verwerkt in de koers van het fonds. Dat noem je het nettorendement van het fonds. Om je persoonlijke rendement te berekenen neem je het nettorendement van het fonds min 0,30% (servicekosten).

Stel dat je € 5.000 belegt in het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal:

Kosten ASN Bank Per jaar
Servicekosten € 5.000 x 0,30% € 15
De € 15 betaal je over je belegd vermogen en wordt initieel afgeschreven van je beleggingsrekening met eventuele verrekening via je beleggingen.
Kosten ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal (zijn in de koers verwerkt)
Kosten van het fonds € 5.000 x 0,90% € 45
Transactiekosten in het fonds € 5.000 x 0,16% € 8,00
Bovenstaande kosten (€ 53,00) betaal je via de koers. Deze kosten zijn al meegenomen in de nettorendementen van de fondsen. Deze kosten worden dus niet afgeschreven van je beleggingsrekening.
Totale kosten € 5.000 x 1,36% € 68,00

Video: uitleg kosten bij ASN Bank

Bekijk je liever een video met de uitleg over de kosten? Dat kan. In ons webinar leggen we in 4 minuten uit welke kosten je voor beleggen bij ASN Bank maakt. Bekijk de video.

De kosten van de ASN Beleggingsfondsen

Klik op de onderstaande links naar het nettofondsrendement Kosten van het fonds Transactiekosten in het fonds
ASN Duurzaam Aandelenfonds 0,85% 0,18%
ASN Duurzaam Obligatiefonds 0,45% 0,04%
ASN Milieu en Waterfonds 1,00% 0,08%
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds 1,20% 0,08%
ASN Groenprojectenfonds 1,00% n.v.t.
ASN Microkredietfonds 2,30% n.v.t.
ASN Biodiversiteitsfonds 2,82% n.v.t.
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief 0,90% 0,02%
ASN Duurzaam Mixfonds Defensief 0,90% 0,03%
ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal 0,90% 0,06%
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief 0,90% 0,09%
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief 0,90% 0,11%

Vergelijk de fondsen om te zien welk fonds bij jou past

Ook duurzaam beleggen in een van de duurzame ASN fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.

Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

Meer lezen over beleggen

Enthousiast geworden over duurzaam beleggen? Lees meer over:

Gids voor beleggers bij ASN Bank
Krijg grip op de risico’s van beleggen
Actief en passief beleggen
Beleggen voor de lange termijn
Beleggen met kleine bedragen
Zelf beleggen

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?