Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Sparen of beleggen

Vermogen opbouwen voor later doe je door te sparen en/of te beleggen. Sparen geeft je meer zekerheid. Maar met beleggen maak je kans op hogere rendementen. Daar hoort wel een risico bij. Twijfel je over wat bij jou past? We leggen je graag de verschillen en de voor- en nadelen uit.

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.

Wil je liever geen risico lopen? Dan past sparen beter bij jouw situatie. Je kunt er bijna altijd meteen bij als je het nodig hebt. Spaargeld is handig voor uitgaven op korte termijn. Beleggen doe je met geld dat je langere tijd kunt missen. Of beleggen iets voor jou is, hangt af van hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Door te spreiden kan je het risico verlagen.

Krijg een Seepje was- en poetspakket cadeau

Start met beleggen bij ASN Bank, beleg € 500 in de eerste 3 maanden en krijg een gratis duurzaam schoonmaakpakket. Lees de actievoorwaarden (pdf).

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? Zie in één oogopslag wat je resultaat kan zijn in een goed, gemiddeld of slecht scenario in vergelijking met sparen.

Drie scenario's uitgelegd

Je ziet hierboven het verwachte resultaat in een goed, gemiddeld of slecht scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger eindbedrag en ook ongeveer 50% kans op een lager eindbedrag.
  • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 90% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 90% kans op een lager eindbedrag.

Wat is sparen?

Met sparen zet je geld op je spaarrekening bij een bank. In ruil daarvoor betaalt de bank jou spaarrente. Hoe langer je je geld wilt vastzetten op een spaarrekening hoe meer rente je kunt krijgen. Sparen geeft zekerheid ook omdat je bijna altijd direct bij je geld kunt. Dat is handig bij onverwachte uitgaven.

De voor- en nadelen van sparen

Elke euro die je spaart, blijft op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Als de bank failliet gaat, garandeert het Depositogarantiestelsel onder voorwaarden je spaartegoed tot € 100.000.

Zet je geld langer weg voor meer rente

Momenteel zijn de spaarrentes laag. Daardoor krijg je weinig rente en groeit je vermogen langzaam. Als de inflatie hoger is dan de rente op je spaarrekening, wordt je vermogen eigenlijk minder waard.

Kun je geld voor langere termijn missen? Bijvoorbeeld tussen de 1 en 10 jaar? Kijk dan eens naar ASN Depositosparen. Omdat je je geld langer vastzet, krijg je meer rente.

Lees meer over sparen bij ASN Bank
Alternatieven voor sparen

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Door te beleggen maak je kans op een hoger rendement dan met sparen. Maar let op: je loopt het risico dat de actuele waarde van je beleggingen (tijdelijk) minder wordt dan het geld dat je hebt ingelegd.

De voor- en nadelen van beleggen

Als je geld langer belegt, kun je een hoger rendement verwachten. Op korte termijn loop je het risico dat de actuele waarde van je beleggingen (tijdelijk) lager is dan het geld dat je hebt ingelegd. Beleg daarom alleen met geld dat je over hebt. Er zijn veel misvattingen over beleggen. Bijvoorbeeld dat het moeilijk is, duur en pas kan als je veel geld hebt.

Lees meer over de misvattingen van beleggen

Kies voor sparen én beleggen

Twijfel je wat voor jou de beste keus is? Bij ASN Bank hoef je niet te kiezen. Met ASN Doelbeleggen beslis je zelf hoeveel je spaart en belegt. Je kiest zelf hoe en hoeveel je belegt, welk risico je wilt lopen, welk deel je spaart en belegt. Én voor hoe lang je dit doet.

Meer lezen over sparen en beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Beleggen voor beginners
Tips die je moet weten voordat je start met beleggen
Sparen bij ASN Bank
Beleggen met kleine bedragen
Beleggen voor je kind
Periodiek beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?