Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Sparen of beleggen

Vermogen opbouwen voor later doe je door te sparen en/of te beleggen. Sparen geeft je meer zekerheid. Maar op langere termijn (5 jaar en langer) is het verwachte rendement van beleggen hoger dan sparen. Daar hoort wel een risico bij. Twijfel je over wat bij jou past? We leggen je graag de verschillen en de voor- en nadelen uit.

Bereken je mogelijke rendement

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.

Wil je liever geen risico lopen? Dan past sparen waarschijnlijk beter bij jouw situatie. Elke euro die je spaart blijft op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Spaargeld is daarom handig voor uitgaven op korte termijn. Beleggen doe je met geld dat je langere tijd beschikbaar hebt. Of beleggen iets voor jou is, hangt af van hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Door te spreiden kan je het risico verlagen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Lees meer over beleggen voor beginners

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.

Bron: Ortec Finance. Ben je tevreden met de uitkomsten van een gemiddeld scenario en zijn de risico's van een slecht scenario acceptabel?  Beantwoord dan de vragen in onze keuzehulp. Zo kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is.

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Door te beleggen maak je kans op een hoger rendement dan met sparen. Maar let op: je loopt het risico dat de actuele waarde van je beleggingen minder wordt dan het geld dat je hebt ingelegd.

De voor- en nadelen van beleggen

Als je geld langer belegt, kun je een hoger rendement verwachten. Op korte termijn loop je het risico dat de actuele waarde van je beleggingen lager is dan het geld dat je hebt ingelegd. Beleg daarom alleen met geld dat je over hebt. Er zijn veel misvattingen over beleggen. Bijvoorbeeld dat het moeilijk is, duur en pas kan als je veel geld hebt.

Doe de keuzehulp

Weet je nog niet waar je in wilt beleggen? Dan hebben wij een handige keuzehulp. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welk type belegging bij je zou kunnen passen.

Kies jouw manier van beleggen

Bereken wat beleggen kan opleveren

Wat is sparen?

Met sparen zet je geld op je spaarrekening bij een bank. In ruil daarvoor betaalt de bank jou spaarrente. Hoe langer je je geld wilt vastzetten op een spaarrekening hoe meer rente je kunt krijgen. Sparen geeft zekerheid ook omdat je bijna altijd direct bij je geld kunt. Dat is handig bij onverwachte uitgaven. Maak van je spaargeld GroeiGeld

De voor- en nadelen van sparen

Elke euro die je spaart, blijft op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Als de bank failliet gaat, garandeert het Depositogarantiestelsel onder voorwaarden je spaartegoed tot € 100.000.

Zet je geld langer weg voor meer rente

Momenteel zijn de spaarrentes laag. Daardoor krijg je weinig rente en groeit je vermogen langzaam. Als de inflatie hoger is dan de rente op je spaarrekening, wordt je vermogen eigenlijk minder waard.Kun je geld voor langere termijn missen? Bijvoorbeeld tussen de 1 en 10 jaar? Kijk dan eens naar ASN Depositosparen. Omdat je je geld langer vastzet, krijg je meer rente. Of lees meer over de alternatieven voor sparen.

Kies voor sparen én beleggen

Twijfel je wat voor jou de beste keus is? Met ASN Doelbeleggen hoef je niet te kiezen. Je bepaalt zelf hoeveel je belegt en welk deel je spaart. Én voor hoe lang je dit doet.

Beleggen is geen speculeren

Beleggen wordt vaak verward met speculeren. Toch verschillen beide fundamenteel van elkaar. Met speculeren zoals in crypto’s en opties speculeer je op korte termijn prijsstijgingen. Je accepteert dat je hierbij veel risico loopt als de prijs voor jou de verkeerde kant op gaat. Lees meer over het verschil tussen beleggen en speculeren.

Kijktip: sparen en beleggen voor de studie van je kind 

Als je kind straks 18 wordt kunnen er meteen forse financiële uitgaven nodig zijn. Hoe kun je daar nu al rekening mee houden?

Bekijk webinarMeer lezen over sparen en beleggen?

Meer weten? Lees meer over:

, waarmee kunnen we je helpen?