Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Sparen of beleggen

Heb je geld over en wil je graag vermogen opbouwen voor later? Twijfel je tussen sparen of beleggen? Je hoeft niet te kiezen. Je kunt een deel van je geld sparen en een deel beleggen.

Het is verstandig altijd spaargeld achter de hand te hebben voor uitgaven op korte termijn. Beleggen doe je met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Daarom is het heel normaal om te sparen én te beleggen.

Wat is sparen?

Als je gaat sparen, zet je geld op je spaarrekening bij een bank. In ruil daarvoor betaalt de bank jou spaarrente. Hoe langer je je geld wilt vastzetten op een spaarrekening hoe meer rente je kunt krijgen.

Lees meer over sparen bij ASN Bank

De voor- en nadelen van sparen

Met sparen weet je waar je aan toe bent. Elke euro die je spaart, blijft op je rekening staan totdat jij hem opneemt. Als de bank failliet gaat, garandeert het Depositogarantiestelsel onder voorwaarden je spaartegoed tot € 100.000.

ASN Depositosparen als alternatief voor lage rente

Momenteel zijn de spaarrentes laag. Daardoor krijg je weinig rente en groeit je vermogen langzaam. Als de inflatie hoger is dan de rente op je spaarrekening, wordt je vermogen eigenlijk minder waard. Kun je geld voor langere termijn missen? Kijk dan bijvoorbeeld naar ASN Depositosparen, met looptijden van 1 tot en met 10 jaar. Omdat je je geld langer vastzet, krijg je meer rente.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Je verwacht dat je geld op de langere termijn groeit doordat je het belegt. Net als bij sparen.

Lees meer over beleggen bij ASN Bank

De voor- en nadelen van beleggen

Door te beleggen maak je kans op een hoger rendement dan met sparen. Maar let op: je loopt het risico dat de actuele waarde van je beleggingen minder wordt dan het geld dat je hebt ingelegd. Daarom is beleggen vooral geschikt voor de langere termijn. Met geld dat je voor meerdere jaren opzij kunt zetten. Als je geld langer belegt, kun je een hoger rendement verwachten.

Lees meer over de risico’s van beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het verschil tussen sparen en beleggen zijn het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.

Twijfel je wat voor jou de beste keus is? En wil je weten wat jouw combinatie van sparen en beleggen kan opleveren? Bereken in vier eenvoudige stappen jouw mogelijke rendement.

Meer lezen over sparen en beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Beleggen voor beginners
Tips die je moet weten voordat je start met beleggen
Sparen bij ASN Bank
Beleggen met kleine bedragen

, waarmee kunnen we je helpen?