De grootste misvattingen bij beleggen

Er bestaan verschillende misvattingen bij beleggen. Is er bijvoorbeeld veel kennis, tijd en geld nodig om te beleggen? Wij nemen de 4 grootste misvattingen met je door.
Illustratie van een oranje stier.

Misvatting 1: ‘Beleggen kan alleen als je veel geld hebt’

Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen als je veel geld hebt. Bij ASN Bank kun je al met € 20 per maand beleggen. Een bedrag dat je kunt vergelijken met een telefoonabonnement. Of je nu wilt gaan beleggen met een groot of met een klein bedrag, bepaal altijd voor jezelf of je het bedrag waarmee je gaat beleggen voor langere tijd kunt missen.

Krijg een Seepje was- en poetspakket cadeau

Start met beleggen bij ASN Bank, beleg € 500 in de eerste 3 maanden en krijg een gratis duurzaam schoonmaakpakket. Lees de actievoorwaarden (pdf).

Kies jouw manier van beleggen

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? Zie in één oogopslag wat je resultaat kan zijn in een goed, gemiddeld of slecht scenario in vergelijking met sparen.

Drie scenario's uitgelegd

Je ziet hierboven het verwachte resultaat in een goed, gemiddeld of slecht scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger eindbedrag en ook ongeveer 50% kans op een lager eindbedrag.
  • Slecht: Je hebt ongeveer 90% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 90% kans op een lager eindbedrag.

Misvatting 2: ‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Je hoeft geen expert te zijn om naar een optimaal rendement te streven. De fondsmanagers bepalen welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement en de duurzame kant. Het enige dat jij hoeft te doen is te kiezen welke manier van beleggen bij jou past. Dat doe je met onze handige keuzehulp. Eerst meer lezen? Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Kies jouw manier van beleggen

Misvatting 3: ‘Om rendement te behalen moet je altijd veel risico nemen’

Het klopt dat je bij beleggen meer rendement kunt halen als je bereid bent om meer risico te nemen. Maar ook als je weinig risico wilt lopen kun je al een interessant rendement halen. Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Maar je kunt wel grip krijgen op de risico’s.

Misvatting 4: ‘Ik kan niet bij mijn geld dat ik heb belegd’

Beleggen doe je voor de langetermijn, maar je kunt doorgaans altijd op korte termijn je fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van je beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg.

Je kunt iedere dag een verkooporder opgeven via de handige app of ASN Online bankieren. Geef je een order voor 15.00 uur op een beursdag door? Dan voeren we het de eerstvolgende beursdag uit en staat het geld dezelfde dag op je rekening.

Wil je meer weten over beleggen?

Duurzaam beleggen
Sparen of beleggen
De risico’s van beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?