De grootste misvattingen bij beleggen

Er bestaan verschillende misvattingen bij beleggen. Is er bijvoorbeeld veel kennis, tijd en geld nodig om te beleggen? Wij nemen de 4 grootste misvattingen met je door.
Illustratie van een oranje stier.

Misvatting 1: ‘Beleggen kan alleen als je veel geld hebt’

Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen als je veel geld hebt. Bij ASN Bank kun je al met € 20 per maand beleggen. Een bedrag dat je kunt vergelijken met een telefoonabonnement. Of je nu wilt gaan beleggen met een groot of met een klein bedrag, bepaal altijd voor jezelf of je het bedrag waarmee je gaat beleggen voor langere tijd kunt missen.

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

Misvatting 2: ‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Je hoeft geen expert te zijn om naar een optimaal rendement te streven. De fondsmanagers bepalen welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement en de duurzame kant. Het enige dat jij hoeft te doen is te kiezen welke manier van beleggen bij jou past. Dat doe je met onze handige keuzehulp. Eerst meer lezen? Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Kies jouw manier van beleggen

Misvatting 3: ‘Om rendement te behalen moet je altijd veel risico nemen’

Het klopt dat je bij beleggen meer rendement kunt halen als je bereid bent om meer risico te nemen. Maar ook als je weinig risico wilt lopen kun je al een interessant rendement halen. Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Maar je kunt wel grip krijgen op de risico’s.

Misvatting 4: ‘Ik kan niet bij mijn geld dat ik heb belegd’

Beleggen doe je voor de langetermijn, maar je kunt doorgaans altijd op korte termijn je fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van je beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg.

Je kunt iedere dag een verkooporder opgeven via de handige app of ASN Online bankieren. Geef je een order voor 15.00 uur op een beursdag door? Dan voeren we het de eerstvolgende beursdag uit en staat het geld dezelfde dag op je rekening.

Doe de keuzehulp

Er zijn verschillende soorten beleggingen. Weet je nog niet waar je in wilt beleggen? Dan hebben wij een handige keuzehulp. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

Kies jouw manier van beleggen

Wil je meer weten over beleggen?

Duurzaam beleggen
Sparen of beleggen
De risico’s van beleggen
3 meestgestelde vragen over beleggen
Speculeren of beleggen?

, waarmee kunnen we je helpen?