Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken? Dat kan. Dit heeft wel gevolgen voor je inkomen en je pensioengerechtigde leeftijd. Er zijn verschillende manieren om je inkomen aan te vullen. Bijvoorbeeld door te beleggen, te sparen of een combinatie van beiden. Zo bouw je vermogen op.

Bereken hoeveel je nodig hebt om eerder te stoppen met werken

Als je eerder stopt met werken, dan heb je geen inkomen meer uit werk. Je hebt best wat vermogen nodig om dit inkomen aan te vullen. Denk goed na wat voor jou een prettig bedrag is om per maand van te leven.

Eerder stoppen met werken is naast een financiële keuze ook een persoonlijke keuze. Je krijgt er ook tijd voor terug. Tijd voor familie, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk.

Rekenvoorbeeld 3 jaar eerder stoppen met werken

Wil je 3 jaar eerder met pensioen en verdien je nu 3.000 euro netto per maand? Dan heb je 36 maanden x 3.000 euro = 108.000 euro nodig.

Sparen en beleggen voor je pensioen

Het vermogen om eerder te stoppen met werken kun je opbouwen door te sparen of te beleggen. Of een combinatie van sparen en beleggen.

Met onze handige doelplanner reken je uit wat je maandelijks opzij moet zetten om jouw bedrag te halen met sparen en beleggen. De uitkomst is wel afhankelijk van hoeveel risico je bereid bent om te nemen met beleggen.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

 • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
 • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
 • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.


  Fiscale ruimte bij sparen en beleggen

  Als je vermogen opbouwt dan wordt dit voor de inkomstenbelasting meegenomen in Box 3. Als je boven de belastingvrije voet komt ga je belasting betalen over dit vermogen.

  Er zijn wel uitzonderingen. Dit heet je jaarruimte en jouw eventuele jaarruimte kun je zelf berekenen op de website van de Belastingdienst. Binnen je jaarruimte wordt het vermogen in box 1 meegenomen. Dit soort spaarproducten en beleggingsproducten doe je op speciale geblokkeerde rekeningen.

  Pensioen naar voren halen

  Veel pensioenaanbieder bieden deze mogelijkheid aan. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je hier zelf berekeningen voor maken.

  Je bouwt minder pensioen op

  Als je eerder stopt met werken of een tijdje niet werkt, dan bouw je in die jaren ook geen pensioen op. Je werkgever betaalt namelijk minder pensioenpremie waardoor je minder opbouwt.

  Stoppen met werken heeft dus ook gevolgen voor je pensioenuitkeringen. Die zijn waarschijnlijk lager. Dit geldt eventueel ook voor het nabestaande pensioen.

  Laat je je pensioen vervoegd uitkeren dan is dit effect nog heviger. Je krijgt immers langer (eerder) pensioen waardoor de uitkeringen lager worden.

  Let op je hypotheekaftrek

  In de periode voor je AOW leeftijd dat je niet werkt heb je geen of weinig inkomsten. Hierdoor kun je in een lagere schijf komen voor de inkomstenbelasting waardoor ook je hypotheekaftrek lager kan zijn of je kunt zelfs helemaal geen aftrek hebben*.

  * Bespreek met een onafhankelijk financieel adviseur wat voor jouw situatie een goede oplossing kan zijn.

  Waarin beleggen? Doe de keuzehulp

  Er zijn verschillende soorten beleggingen. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

  Doe de keuzehulp

  Risico’s van beleggen

  Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt.

  De koersschommelingen van je beleggingen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt. Of waarin je beleggingsfonds belegt. Niet elke belegging heeft te maken met even heftige koersschommelingen. De risico’s verschillen per type belegging.

  Lees meer over de risico’s van beleggen

  Verder lezen over beleggen bij ASN Bank

  Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je belegging kan meer, maar ook minder waard worden. Meer weten? Lees meer over:

  Alternatieven voor sparen
  Duurzaam beleggen bij ASN Bank
  3 meestgestelde vragen over beleggen
  Beleggen met kleine bedragen
  Bereken je mogelijke rendement
  Beleggen voor je kind
  Beleggen en de Belastingdienst

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?