Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken? Dat kan. Dit heeft wel gevolgen voor je inkomen en je pensioengerechtigde leeftijd. Er zijn verschillende manieren om je inkomen aan te vullen. Bijvoorbeeld door te beleggen, te sparen of een combinatie van beiden. Zo bouw je vermogen op.

Bereken hoeveel je nodig hebt om eerder te stoppen met werken

Als je eerder stopt met werken, dan heb je geen inkomen meer uit werk. Je hebt best wat vermogen nodig om dit inkomen aan te vullen. Denk goed na wat voor jou een prettig bedrag is om per maand van te leven.

Eerder stoppen met werken is naast een financiële keuze ook een persoonlijke keuze. Je krijgt er ook tijd voor terug. Tijd voor familie, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk.

Rekenvoorbeeld 3 jaar eerder stoppen met werken

Wil je 3 jaar eerder met pensioen en verdien je nu 3.000 euro netto per maand? Dan heb je 36 maanden x 3.000 euro = 108.000 euro nodig.

Sparen en beleggen voor je pensioen

Het vermogen om eerder te stoppen met werken kun je opbouwen door te sparen of te beleggen. Of een combinatie van sparen en beleggen.

Met onze handige doelplanner reken je uit wat je maandelijks opzij moet zetten om jouw bedrag te halen met sparen en beleggen. De uitkomst is wel afhankelijk van hoeveel risico je bereid bent om te nemen met beleggen.
Bereken mijn maandbedrag

Fiscale ruimte bij sparen en beleggen

Als je vermogen opbouwt dan wordt dit voor de inkomstenbelasting meegenomen in Box 3. Als je boven de belastingvrije voet komt ga je belasting betalen over dit vermogen.

Er zijn wel uitzonderingen. Dit heet je jaarruimte en jouw eventuele jaarruimte kun je zelf berekenen op de website van de Belastingdienst. Binnen je jaarruimte wordt het vermogen in box 1 meegenomen. Dit soort spaarproducten en beleggingsproducten doe je op speciale geblokkeerde rekeningen.

Pensioen naar voren halen

Veel pensioenaanbieder bieden deze mogelijkheid aan. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je hier zelf berekeningen voor maken.

Je bouwt minder pensioen op

Als je eerder stopt met werken of een tijdje niet werkt, dan bouw je in die jaren ook geen pensioen op. Je werkgever betaalt namelijk minder pensioenpremie waardoor je minder opbouwt.

Stoppen met werken heeft dus ook gevolgen voor je pensioenuitkeringen. Die zijn waarschijnlijk lager. Dit geldt eventueel ook voor het nabestaande pensioen.

Laat je je pensioen vervoegd uitkeren dan is dit effect nog heviger. Je krijgt immers langer (eerder) pensioen waardoor de uitkeringen lager worden.

Let op je hypotheekaftrek

In de periode voor je AOW leeftijd dat je niet werkt heb je geen of weinig inkomsten. Hierdoor kun je in een lagere schijf komen voor de inkomstenbelasting waardoor ook je hypotheekaftrek lager kan zijn of je kunt zelfs helemaal geen aftrek hebben*.

* Bespreek met een onafhankelijk financieel adviseur wat voor jouw situatie een goede oplossing kan zijn.

Waarin beleggen? Doe de keuzehulp

Er zijn verschillende soorten beleggingen. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

Doe de keuzehulp

Risico’s van beleggen

Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt.

De koersschommelingen van je beleggingen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt. Of waarin je beleggingsfonds belegt. Niet elke belegging heeft te maken met even heftige koersschommelingen. De risico’s verschillen per type belegging.

Lees meer over de risico’s van beleggen

Verder lezen over beleggen bij ASN Bank

Wil je gaan beleggen maar wil je eerst meer weten? Lees dan meer over:

Alternatieven voor sparen
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
3 meestgestelde vragen over beleggen
Beleggen met kleine bedragen
Bereken je mogelijke rendement

, waarmee kunnen we je helpen?