Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken om eerder met pensioen te gaan? Dat kan. Dit heeft gevolgen voor je inkomen. Zowel voor als na je pensioengerechtigde leeftijd. Er zijn verschillende manieren om je inkomen aan te vullen. Bijvoorbeeld door te beleggen, te sparen of een combinatie. Zo bouw je vermogen op.

Eerder met pensioen

Als je eerder met pensioen wilt, bereid je dan financieel goed voor. Zo kun je eerder stoppen met werken:

  • Sparen en beleggen

  • Pensioen naar voren halen

  • Praat met je werkgever

  • Neem verlof op

  • Minder werken tot je pensioen (deeltijdpensioen)

Houd bij alle opties rekening met je hypotheek en de lasten van je hypotheek. Het kan zijn dat deze lasten stijgen. Ook je nabestaandenpensioen kan minder hoog worden dan je eerst dacht als je eerder stopt met werken.

Eerder stoppen met werken berekenen

Als je eerder stopt met werken, dan heb je tot je pensioen geen inkomen meer uit werk. Je hebt best wat vermogen nodig om dit inkomen aan te vullen. Denk goed na wat voor jou een prettig bedrag is om per maand van te leven. Bewust eerder stoppen met werken is naast een financiële keuze ook een persoonlijke keuze. Je krijgt er ook tijd voor terug. Tijd voor familie, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk.

3 jaar eerder met pensioen berekenen

Hoeveel geld heb je nodig als je 3 jaar eerder met pensioen wil? Ga na hoeveel je nodig hebt per maand. Verdien je nu bijvoorbeeld 3.000 euro netto per maand? Dan heb je 36 maanden x 3.000 euro = 108.000 euro nodig.

Sparen en beleggen voor je pensioen

Het vermogen om eerder te stoppen met werken kun je opbouwen door te sparen of te beleggen. Of een combinatie van sparen en beleggen. Met onze handige Beleggingsplanner reken je uit wat je maandelijks opzij moet zetten om jouw bedrag te halen met sparen en beleggen. De uitkomst is wel afhankelijk van hoeveel risico je bereid bent om te nemen met beleggen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Je belegging kan in de toekomst altijd minder waard worden

Houd er rekening mee dat je beleggingen ook minder waard kunnen worden. Er is een kans dat je het doelbedrag niet haalt op het moment dat je wilt stoppen met werken. Denk na of je dan in staat bent dit op te vangen met bijvoorbeeld ander geld of door langer door te werken. Op het moment dat je eerder stopt met werken heb je niet meteen al je vermogen nodig. Een deel kun je laten staan waardoor de beleggingshorizon langer wordt. Zo wordt de kans op een goed rendement groter. Kom je dichter bij het moment dat je wilt stoppen met werken? Dan kun je kiezen om (een deel van) je geld met minder risico te gaan beleggen of om te gaan sparen.

Bron: Ortec FinanceDe waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • dit is het verwachte resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.

  • dit is het verwachte resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.

  • dit is het verwachte resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

    De mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan

    Eerder met pensioen gaan kan op verschillende manieren. Bespreek met een financieel adviseur wat bij jou past. Een combinatie van onderstaande mogelijkheden kan natuurlijk ook.

    Pensioen naar voren halen

    Veel pensioenaanbieders bieden de mogelijkheid aan om eerder te stoppen met werken. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je hier zelf berekeningen voor maken.

    Praat met je werkgever

    Eerder stoppen met werken doe je ook altijd in overleg met je werkgever. Bespreek wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld door verlof op te nemen of door de RVU-regeling. Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Jouw werkgever mag je een vergoeding aanbieden tot aan je AOW leeftijd. De vergoeding is maximaal €1.847 bruto per maand en mag maximaal 3 jaar voor je AOW leeftijd. Deze regeling geldt tot 2025.

    Neem verlof op

    Sinds 2021 mag je maximaal 100 weken verlof belastingvrij opnemen als dit is opgenomen in de CAO of arbeidsvoorwaarden. Bespreek met je werkgever of deze optie ook voor jou geldt om op deze manier eerder met pensioen te gaan.

    Werk minder tot je pensioen (deeltijdpensioen)

    Je inkomen wordt minder zodra je minder gaat werken. Om je inkomen aan te vullen kun je vooraf vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen. Bij sommige pensioenfondsen is het ook mogelijk de inkomensvermindering op te vangen door pensioen vervroegd gedeeltelijk uit te keren.

    Nadelen van eerder stoppen met werken

    Eerder stoppen met werken kan veel voordelen hebben. Maar denk ook goed na welke invloed het heeft als je eerder met pensioen wilt gaan.

    Je bouwt minder pensioen op

    Als je eerder stopt met werken of een tijdje niet werkt, dan bouw je in die jaren ook geen pensioen op. Je werkgever betaalt namelijk minder pensioenpremie waardoor je minder opbouwt. Stoppen met werken heeft dus ook gevolgen voor je pensioenuitkeringen. Die zijn waarschijnlijk lager. Dit geldt eventueel ook voor het nabestaandenpensioen (partnerpensioen). Het is goed om met je eventuele partner hierbij stil te staan. Laat je je pensioen vervoegd uitkeren dan is dit effect nog heviger. Je krijgt immers langer (eerder) pensioen waardoor de uitkeringen lager worden.

    Let op je hypotheekaftrek

    In de periode voor je AOW leeftijd dat je niet werkt heb je geen of weinig inkomsten. Als je geen inkomen hebt, dan heb je waarschijnlijk ook geen hypotheekrenteaftrek. Bespreek met een onafhankelijk financieel adviseur wat voor jouw situatie een goede oplossing kan zijn.

    Waarin beleggen? Doe de keuzehulp

    Er zijn verschillende soorten beleggingen. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

    Doe de keuzehulp

    Risico’s van beleggen

    Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er meer grip op kunt krijgen. De koersschommelingen van je beleggingen worden veroorzaakt door ontwikkelingen bij de aandelen of obligaties waarin je belegt. Of projecten waarin je beleggingsfonds belegt. Niet elke belegging heeft te maken met even heftige koersschommelingen. De risico’s verschillen per type belegging.Lees meer over de risico’s van beleggen

    Veelgestelde vragen over stoppen met werken

    Zo zijn er allerlei factoren die invloed hebben op het vermogen dat je nodig hebt om eerder te stoppen met werken. Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijk financieel adviseur. Misschien heb je meer geld nodig omdat je minder pensioen opbouwt dan gedacht. Of je pensioen is uiteindelijk lager. Voor dit pensioengat heb je extra geld nodig. Inflatie zorgt dat geld op de lange termijn minder waard wordt, waardoor je in de toekomst misschien meer geld nodig hebt.

    Verder lezen over beleggen bij ASN Bank

    Meer weten? Lees meer over:Alternatieven voor sparen Duurzaam beleggen bij ASN Bank 3 meestgestelde vragen over beleggenFinancieel onafhankelijk worden (FIRE)

    , waarmee kunnen we je helpen?