Beleggen en de Belastingdienst

Het spaargeld en de waarde van je fondsen op je beleggingsrekening wordt meegerekend als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel hiervan ook belasting. Voor de hoeveelheid belasting die je betaalt maakt het niet uit of je geld spaart of belegt in fondsen. In sommige gevallen krijg je een extra vrijstelling als je geld belegt in een groene belegging.

Belasting over beleggingen

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen spaarrekeningen en beleggingsrekeningen. De waarde van je fondsen op je beleggingsrekening tellen mee als vermogen. Dit vermogen valt in box 3 van de inkomstenbelasting. Voor de waarde van je fondsen op de beleggingsrekening, betaal je dus evenveel belasting als het geld op je spaarrekening.

Bij de belastingaangifte kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het forfaitair (fictief) rendement wordt vastgesteld. Je betaalt 31% belasting over dit rendement. Dat wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. Lees meer over de hoogte van de belasting die je betaalt over je vermogen op Belastingdienst.nl.

Belastingvrij beleggen

Je vermogen zijn je bezittingen minus je schulden. Een vast bedrag van je vermogen is vrijgesteld van belasting. Dat is het heffingsvrij vermogen. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld. Heb je een fiscaal partner? Dan geldt een dubbele vrijstelling.

Je betaalt vermogensbelasting over het bedrag dat uitkomt boven het heffingsvrij vermogen. Komt je vermogen op 1 januari niet uit boven het heffingsvrij vermogen? Dan betaal je over de waarde van je fondsen en het behaalde rendement in dat jaar geen belasting. Lees meer over het heffingsvrij vermogen op Belastingdienst.nl.

Groen beleggen belastingvoordeel

Je betaalt belasting over je beleggingen als je totale vermogen uitkomt boven het heffingsvrij vermogen. Voor groene beleggingen geldt echter een extra vrijstelling. Dit zijn fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Behalve op de vrijstelling heb je ook recht op extra heffingskorting. Voor fiscale partners geldt een dubbele vrijstelling.

Beleg je in het ASN Groenprojectenfonds, dan kies je voor een groene belegging en kom je dus in aanmerking voor belastingvoordeel. Lees op Belastingdienst.nl meer over belastingvoordeel met groene beleggingen.

Beleg in het ASN Groenprojectenfonds

Verrekenen van dividendbelasting

Maakt een beursgenoteerd bedrijf winst? Dan kan het bedrijf ervoor kiezen om een deel van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. Dat bedrag heet dividend.

Ook het beleggingsfonds kan dividend uitkeren. Als belegger ontvang je niet het hele bedrag aan dividend. Het beursgenoteerde bedrijf of het beleggingsfonds houdt een percentage dividendbelasting in.

Wordt er bij een dividenduitkering Nederlandse dividendbelasting ingehouden? Dit kun je mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Uitzondering vormt het ASN Groenprojectenfonds, dit fonds keert wel dividend uit maar houdt geen dividendbelasting in.

De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de belegger. De overheid kan de regels voor de fiscale behandeling van beleggers veranderen.

Meer lezen over beleggen?

Wil je meer weten over hoe je duurzaam belegt bij ASN Bank? Lees dan meer over:

Automatisch beleggen
De risico's van beleggen
De ASN beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds kiezen dat bij jou past

, waarmee kunnen we je helpen?