Beleggen en de Belastingdienst

Het geld en de waarde van de fondsen op je beleggingsrekening worden meegerekend als vermogen in box 3. Mogelijk betaal je over een deel hiervan ook belasting.

Hoe werkt box 3 van de inkomstenbelasting?

Je vermogen zijn je bezittingen minus je schulden. Als peildatum voor je vermogen in een belastingjaar neemt de Belastingdienst je vermogen op 1 januari van dat belastingjaar. Over het rendement op je vermogen betaal je belasting. Dat wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd.

Heffingsvrij vermogen

Over een vast bedrag van je vermogen hoef je geen belasting te betalen: het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen wordt jaarlijks vastgesteld. Heb je een fiscaal partner? Dan geldt een dubbele vrijstelling. Je betaalt vermogensrendementsheffing over het bedrag dat uitkomt boven het heffingsvrij vermogen. Komt je vermogen op 1 januari niet uit boven het heffingsvrij vermogen? Dan betaal je over de waarde van je fondsen in dat jaar geen belasting.

Lees meer over het heffingsvrij vermogen op belastingdienst.nl.

‘Fictief’- rendement

Over het bedrag dat uitkomt boven je heffingsvrij vermogen betaal je belasting. Om te berekenen hoeveel je betaalt, gaat de Belastingdienst uit van een ‘fictief’ rendement per type vermogen. Voor de inkomsten uit je spaargeld en je beleggingen hanteert de Belastingdienst verschillende fictieve rendementen. Deze fictieve rendementen worden jaarlijks vastgesteld. Over deze fictieve rendementen betaal je één vast percentage aan belasting.

Ga voor meer informatie en de actuele tarieven naar belastingdienst.nl en bekijk hoe de nieuwe berekeningen voor box 3-inkomen werken of hoe het box-3 inkomen op de voorlopige aanslag is berekend.

Wat kun je doen als je werkelijke rendement lager ligt dan het fictief rendement?

Als je belastingaangifte doet, rekent de Belastingdienst met een fictief rendement op sparen en beleggen. Komt je vermogen in box 3 boven de vrijstelling uit, dan kan het zijn dat je daardoor te veel belasting hebt betaald in box 3. Dit geldt voor de jaren 2017-2024. Je komt dan in aanmerking voor belastingteruggave . Als dit voor jou geldt, krijg je daar vanzelf bericht over van de Belastingdienst.

Je werkelijke rendement doorgeven

Groen beleggen: vanaf 5 maart 2025 is het ASN Groenprojectenfonds geen groenfonds meer

Vanaf 5 maart 2025 gaat het ASN Groenprojectenfonds verder als het ASN Energie & Innovatiefonds. Door deze vernieuwing is het ASN Energie & Innovatiefonds per 5 maart 2025 geen groenfonds meer. Had je op 1 januari 2025 participaties in het ASN Groenprojectenfonds? Dan heb je voor het belastingjaar 2025 wel nog recht op de fiscale groenvrijstelling (tot maximaal € 26.312 per persoon) en heffingskorting (0,1% van het bedrag van je groenvrijstelling). Het fiscale voordeel vervalt per 1 januari 2026 omdat het ASN Energie & Innovatiefonds op de peildatum dan geen erkend groenfonds meer is.

Omdat het ASN Energie & Innovatiefonds vanaf 5 maart 2025 geen groenfonds meer is zal er vanaf 2025 dividendbelasting worden ingehouden als er dividend wordt uitgekeerd. Dit betreft dus ook de dividenduitkering in 2025 over 2024.

Het ASN Groenprojectenfonds en het ASN Energie & Innovatiefonds hebben heeft een risico-indicator 2 op een schaal van 7. Waarbij 1 een laag risico is en 7 een hoog risico. Loop geen onnodig risico. Lees het essentiële informatiedocument. Dit is een verplichte melding.

Verrekenen van dividendbelasting


Maakt een bedrijf met aandeelhouders winst? Dan kan het bedrijf ervoor kiezen om een deel van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. Dat bedrag heet dividend.

Ook het beleggingsfonds kan dividend uitkeren. Als belegger ontvang je niet het hele bedrag aan dividend. Het beursgenoteerde bedrijf of het beleggingsfonds houdt een percentage dividendbelasting in.

Wordt er bij een dividenduitkering Nederlandse dividendbelasting ingehouden?
Dit kun je mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting als je als particulier belegt.

De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de belegger. De overheid kan de regels voor de fiscale behandeling van beleggers veranderen.