Wat te doen met je spaargeld?

  Nu de rente op spaarrekeningen laag is, slinkt je vermogen eerder dan dat het groeit. Gelukkig kun je van jouw spaargeld ook GroeiGeld maken. Bijvoorbeeld door te beleggen, je huis te verduurzamen of je hypotheek af te lossen.

  Bepaal je minimale spaarbuffer

  Natuurlijk heb je een minimale spaarbuffer nodig om onverwachte kosten op te vangen. GroeiGeld is het spaargeld boven die buffer. Geld waarmee je mooie dingen kunt doen die beter kunnen zijn voor jou én de wereld. Het is verstandig een minimale spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Denk hierbij aan de kapotte wasmachine en een reparatie aan je huis. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je zelf berekenen wat jouw minimale spaarbuffer is.

  6 manieren hoe jouw spaargeld GroeiGeld kan worden

  Met het geld boven je minimale spaarbuffer kun je van spaargeld GroeiGeld maken. Bij ASN Bank heb je een aantal mogelijkheden. Maar let op, er is een uitzondering. Heb je schulden? Los die dan eerst af. Denk bijvoorbeeld aan rood staan op je betaalrekening of een persoonlijke lening. De rentes die je hierop betaalt zijn vaak enorm hoog. Een beste alternatief is er niet. Kies het alternatief dat bij jou past.

  Met beleggen maak je kosten en loop je risico. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

  1. Vermogen duurzaam laten groeien

  Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belangen van mens, dier en natuur een essentieel onderdeel uitmaken bij de keuze van beleggingsfondsen. De duurzaamheidsexperts van ASN Bank gebruiken zeer strenge duurzame criteria om de duurzame impact van je beleggingen te kunnen garanderen. ASN doet geen concessies als het om de belangen van mens, dier en natuur gaat.

  Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen*.

  * Bron: webinar Overstappen naar duurzaam beleggen

  Beleggen in beleggingsfondsen

  Beleggingsfondsen bieden veel voordelen op het gebied van rendement en risico ten opzichte van beleggen in losse aandelen en obligaties. Je hoeft ook niet veel verstand van beurszaken te hebben en je kunt al starten met € 20.

  Rendement en risico bij beleggen

  Bij beleggen horen rendement en risico bij elkaar. Ben je bereid meer risico te nemen dan staat daar een hoger verwacht rendement tegenover. Je kunt zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen.

  De waarde van je beleggingen kan (tijdelijk) ook minder waard worden. Wil je je beleggingen op korte termijn verkopen, dan kan de waarde lager zijn dan je oorspronkelijke inleg. Hoe langer je belegt des te groter wordt de kans op een goed rendement.

  Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De kans dat de waarde van een ASN beleggingsfonds waardeloos wordt, is echter minder groot dan wanneer je in slechts één aandeel belegt. Door te beleggen in een beleggingsfonds spreid je je vermogen. Spreiding verkleint de kans sterk dat jouw beleggingen waardeloos worden. De beleggingsfondsen van ASN Bank beleggen goed gespreid.

  Bereken zelf wat beleggen kan opleveren en hoeveel risico je wilt nemen

  Eenvoudig beleggen in een beleggingsfonds

  Je hoeft geen expert te zijn om naar een goed rendement te streven. Door te beleggen in een beleggingsfonds profiteer je van de kennis van de fondsmanager. De fondsmanagers bepalen welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement, risico en de duurzame kant.

  In een beleggingsfonds wordt het geld van meerdere beleggers samen belegd. Waar een beleggingsfonds in belegt verschilt per fonds. Het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst.

  Zo start je met beleggen in een beleggingsfonds

  Beleggen kan met elk bedrag

  Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen als je al veel geld hebt. Dat is niet zo. Bij ASN Bank kun je al met € 20 beleggen.

  Lees meer over beleggen met kleine bedragen

  Beschikbaarheid van je vermogen bij beleggingsfondsen

  Bij ASN Bank kun je je beleggingsfondsen iedere beursdag verkopen en staat het geld de volgende dag op je rekening. Ook al beleg je voor de lange termijn, je kunt er tussendoor over beschikken mocht dat nodig zijn. Wil je er op de korte termijn over beschikken dan is de kans aanwezig dat de actuele waarde lager ligt dan het bedrag dat je er destijds in belegde.

  2. Lagere lasten door je hypotheek af te lossen

  Heb je een koopwoning? Je kunt (een deel van) je hypotheek aflossen. Dat kan financieel interessant zijn, want zo worden je maandelijkse hypotheeklasten lager en betaal je soms minder vermogensbelasting.

  Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek dan ook afneemt. Ook kun je meestal maar een maximum bedrag per jaar boetevrij aflossen. Extra aflossen is niet altijd voor iedereen voordelig. Dat is afhankelijk van je persoonlijke financiële omstandigheden. Het Nibud heeft meerdere tools waarmee je een persoonlijk financieel plan kunt maken.

  Bekijk het geldplan van het Nibud.

  3. Vermogen duurzaam opbouwen

  Door iedere maand, kwartaal of half jaar een bedrag te beleggen kun je ongemerkt bouwen aan je vermogen. Deze periodieke of automatische belegging is een flexibele en laagdrempelige manier om vermogen op te bouwen. Door het vaste instapmoment hoef je je niet af te vragen wat een goed instapmoment is. Tijdelijke koersschommelingen hebben minder impact.

  Periodiek beleggen kan al met €20

  De voordelen van periodiek beleggen

  4. Comfortabel en goedkoper wonen

  Je kunt allerlei maatregelen nemen om je woning te verduurzamen, zodat je minder energie verbruikt. Bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen, je ramen, vloeren, wanden en dak isoleren en/of een warmtepomp aanschaffen. Wat zo’n investering de moeite waard maakt, is dat je energieverbruik mogelijk daalt. Dit is positief voor zowel het milieu als je energierekening. Verduurzamen van je woning zorgt wel voor een investering. Wil je weten of je voldoende financiële middelen hebt om je huis te kunnen verduurzamen? Neem dan contact op een financieel adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

  Er zijn veel onafhankelijke websites waar je een goed idee krijgt of het verstandig is jouw huis te verduurzamen. Zoals Milieu Centraal en EigenHuis. Het laten uitvoeren van zo’n project vergt een betrouwbare partner en soms een financiering. Op de website van onze duurzame partner Solease kun je een huisscan doen die je een persoonlijk stappenplan geeft over de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw woning.
  Doe de Solease huisscan

  Rendement en risico van verduurzamen van je woning

  Een duurzame investering aan je huis kan volgens Milieu Centraal zorgen voor rendementen tot wel 10% per jaar over je investering.*. Bedenk wel dat zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben en soms heb je onderhoud of reparaties nodig. Isolatiemateriaal kan wel 75 jaar meegaan.

  Lees meer over de prijs en opbrengt van zonnepanelen op milieucentraal.nl.

  Beschikbaarheid van je vermogen bij verduurzamen van je woning

  Het geld dat je investeert zit vast in je huis en hierover kun je dus niet meer vrij beschikken. Het kan de waarde van je huis positief beïnvloeden. Gaan de technologische ontwikkelingen snel, dan kan het zijn dat je investering versneld minder waard wordt.

  Een investering aan je huis kan al vanaf € 800. Investeringen kunnen voor een tussenwoning al vanaf € 800 voor een spouwmuurisolatie en ruim € 1700 voor het isoleren van een vloer. Een set van 6 zonnepanelen met een vermogen van 3.000 watt-piek kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer € 7.000 (prijs juli 2023). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst.
  Bron: Milieu Centraal.

  5. Beleg via microkredieten in ambities van ondernemers

  Wil je een laag risico combineren met kans op een mooi rendement? Kijk dan eens naar beleggen in het ASN Microkredietfonds. Een fonds met een ‘onverstoorbaar’ rendement en concrete sociale impact.

  Rendement en risico van het ASN Microkredietfonds

  Een verklaring voor dit ‘onverstoorbare’ rendement heeft alles te maken met waar je via het ASN Microkredietfonds feitelijk in belegt. Het fonds verstrekt leningen aan speciaal door de fondsbeheerder geselecteerde microkredietinstellingen. Dat zijn organisaties die op hun beurt (meestal kleine) leningen verstrekken aan ondernemers in lagelonenlanden.

  Doordat de ondernemers hun rente heel vaak op tijd betalen en over het algemeen hun lening aflossen, worden de leningen die het microkredietfonds heeft verstrekt, afgelost. Dat zorgt voor rendement voor de beleggers in dat fonds. Het fonds heeft minder last van de malaise op de financiële markten en kan terugkijken op stabiele rendementen. Dat maakt beleggen in microfinanciering zo aantrekkelijk.

  Bekijk de rendementen en het risico

  Essentiële-informatiedocument

  De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees de beschrijving van de risico’s in het Essentiële-informatiedocument (pdf).

  6. Help de volgende generatie door te schenken

  Investeer in de volgende generatie met een studiepotje of de aankoop van het eerste huis. Je kunt kinderen en kleinkinderen belastingvrij schenken. Bijvoorbeeld voor een studie. Bekijk de website van de Belastingdienst over belastingvrij schenken aan kinderen en kleinkinderen.

  Bereken wat sparen of beleggen oplevert voor de studie van je kind

  Studeren kan duur zijn. Denk aan collegegeld, een zorgverzekering, huur van een kamer en nog veel meer. Op de website van het Nibud wordt bijgehouden wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn. Die kunnen oplopen tot meer dan €12.000 per jaar.

  Bron: Ortec Finance
  De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

  Drie scenario's uitgelegd

  De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

  Uitleg risiconiveau en spaarrente

  Wie berekent de verwachte resultaten?

  Schenken voor een woning of verbouwing

  Je kunt je kinderen helpen met het kopen of verbouwen van hun woning. Deze schenking kan tot een bepaald bedrag belastingvrij. Kijk voor de voorwaarden van belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst.

  Verder lezen


  ASN Deposito’s

  Vergelijk sparen en beleggen
  Beleggen voor je kind (en kleinkind)
  Aflossen van je hypotheek
  Woningverbeteraars
  De 3 grootste misvattingen over beleggen
  De 3 meestgestelde vragen over beleggen
  Beleggen en de Belastingdienst
  Eerder stoppen met werken

  Financieel onafhankelijk worden (FIRE)

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?