Nederlandse Depositogarantie: bescherming van je geld

Je geld op rekeningen bij ASN Bank wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. ASN Bank is een handelsnaam van de Volksbank N.V. De Volksbank heeft een bankvergunning en valt onder de Nederlandse Depositogarantie. De bescherming geldt per persoon per bankvergunning. Tot een maximum van € 100.000. Kijk voor de bescherming van jouw geld daarom naar het totale bedrag dat je op je rekeningen hebt staan bij ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS.

Als een bank failliet gaat, krijg je binnen 7 werkdagen weer de beschikking over je geld. Deze bescherming is automatisch geregeld.  De Nederlandsche Bank (DNB) voert de regeling uit namens de overheid. DNB bepaalt dus of je een vergoeding krijgt en hoeveel. Meer hierover lees je in het Informatieblad Nederlandse Depositogarantie hieronder of op de website van De Nederlandsche Bank.

Informatieblad Depositogarantiestelsel (pdf)

Voor wie is de Nederlandse Depositogarantie?

De Nederlandse Depositogarantie is er voor particulieren en de meeste ondernemingen. Maar niet voor financiële ondernemingen (zoals pensioenfondsen) en de overheid (zoals gemeentes).

Welk bedrag is gegarandeerd?

Het gegarandeerde bedrag is € 100.000. Dit is het maximum per rekeninghouder en per bankvergunning. Heb je meer rekeningen bij ASN Bank, SNS, RegioBank en BLG Wonen, dan geldt het maximum voor alle rekeningen samen.

Heb je een groter bedrag omdat je je huis hebt verkocht of een huis gaat kopen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een aanvullende garantie. Dit is een garantie van maximaal € 500.000 tot 3 maanden na de storting. Deze garantie komt bovenop de reguliere dekking van € 100.000. Kijk op www.depositogarantie.nl voor meer informatie over deze aanvullende bescherming.

Wat valt onder de Nederlandse Depositogarantie?

Het Depositogarantiestelsel geldt wel voor:

  • betaal- en spaarrekeningen
  • bijzondere spaarrekeningen, zoals termijndeposito’s
  • geld op beleggingsrekeningen

De Nederlandse Depositogarantie geldt niet voor geld dat is belegd in bijvoorbeeld beleggingsfondsen, aandelen, obligaties of virtueel geld (crypto’s). Voor beleggingen geldt het beleggerscompensatiestelsel (zie hiervoor de informatie onderaan deze pagina).

Veelgestelde vragen over het depositogarantiestelsel