Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Zelf beleggen

Zelf beleggen bij ASN Bank doe je met een beleggingsrekening. Via onze beleggingsrekening beleg je in een of meer ASN Beleggingsfondsen. Aan jou de keuze in welk duurzaam ASN Beleggingsfonds je wilt beleggen en met welk bedrag. De fondsmanagers beheren het fonds dagelijks.

Zelf beleggen in beleggingsfondsen bij ASN Bank

Met ASN Themabeleggen kies je zelf uit de 12 ASN beleggingsfondsen. De fondsmanager belegt jouw geld én dat van anderen in een ASN Beleggingsfonds. Zo neemt de fondsmanager je werk uit handen. Een ander voordeel is dat je zo belegt in veel verschillende beleggingen. Zo loop je minder risico.

Elk fonds heeft een eigen beleggingsfocus en een bijbehorend risico. Je bepaalt zelf in welk fonds je belegt. Weet je niet welk fonds je moet kiezen en welk risico je wil lopen? Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij je past.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Zelf beleggen in aandelen of obligaties

Beleggen in aandelen betekent dat je op de effectenbeurs een stukje van een bedrijf koopt. Als het bedrijf winst maakt, keert het dividend uit. Als het slecht gaat met het bedrijf of met de economie, wordt je belegging minder waard. Het kan een aantrekkelijk rendement opleveren, maar het heeft ook een vrij hoog risico.

Om het onnodige risico te verlagen is het verstandig minimaal 35 verschillende aandelen in totale waarde te hebben. Het liefst uit verschillende sectoren en verschillende regio’s. Liefst meer! Wil je dit niet zelf doen? Dan kun je ook beleggen in aandelen via ASN Beleggingsfondsen. Zelf beleggen in individuele aandelen en/of obligaties is niet mogelijk bij ASN Bank.

Beleggen in obligaties betekent dat je een stukje lening verstrekt aan overheden of bedrijven. Je ontvangt rente over de lening. Die wordt uiteindelijk terugbetaald. Daarom loop je met een obligatiebelegging minder risico dan met aandelen. Je kans op rendement is ook minder hoog dan bij aandelen.

Geld laten beleggen bij ASN Bank

Door te beleggen in een of meer duurzame ASN Beleggingsfondsen, beleg je in meer dan 35 verschillende aandelen en/of obligaties. Je hoeft dus zelf geen aandelen of obligaties op de beurs te kopen en bij te houden. Open een beleggingsrekening en kies zelf in welk fonds je belegt.

Vind je die keuze lastig? Dan past ASN Gespreid Beleggen misschien beter bij je. Met ASN Gespreid Beleggen kies je zelf hoe en hoeveel je belegt, welk risico je loopt, welk deel je spaart en belegt.

Welke manier van beleggen past bij mij? Doe de keuzehulp

Investeren kan op veel verschillende manieren. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Je kunt ook speculeren in bijvoorbeeld crypto’s, opties en futures. Geen enkele vorm is goed of fout, zolang het maar bij je past. Met deze korte keuzehulp helpen we je in maximaal 4 vragen om te bepalen of beleggen iets voor je is en welke ASN beleggingsvorm bij jou past.

Kies jouw manier van beleggen

Beleggen is geen speculeren

Beleggen wordt vaak verward met speculeren. Toch verschillen beide fundamenteel van elkaar. Met speculeren zoals in crypto’s en opties speculeer je op korte termijn prijsstijgingen. Je accepteert dat je hierbij veel risico loopt als de prijs voor jou de verkeerde kant op gaat.

Lees meer over het verschil tussen beleggen en speculeren.

Meer lezen over sparen en beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Beleggen voor beginnersKosten van beleggenBeleggen met kleine bedragenVoordelen van lange termijn beleggenActief of passief

, waarmee kunnen we je helpen?