Maandlasten hypotheek verlagen

Wil je de maandlasten van je hypotheek verlagen? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Denk aan het kiezen van een lagere rente of door extra af te lossen. Betaal je minder rente en heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan daalt wel je hypotheekrenteaftrek.

Kies een lagere rente

Er zijn twee situaties waarin je een lagere rente kunt kiezen:

Je rentevaste periode loopt af

De rentevaste periode is de periode waarin de afgesproken rente gelijk blijft. Loopt de rentevaste periode af? Dan mag je voor de volgende periode een nieuwe rente kiezen. Voor het kiezen van een nieuwe rentevaste periode wanneer de huidige rentevaste periode afloopt betaal je geen kosten.

Lees meer over een nieuwe rente kiezen bij het einde van de rentevaste periode

Je rentevaste periode loopt nog niet af

Je kunt je rente ook aanpassen tijdens de rentevaste periode. Dat kan voordelig zijn als de huidige rente lager is dan de rente die je betaalt.

Je betaalt voor deze aanpassing wel kosten:

  • administratiekosten,
  • advieskosten als je hulp wilt hebben van een adviseur,
  • een vergoeding voor de rente-inkomsten die we mislopen.

Daardoor hoeft een lagere rente niet altijd voordeliger te zijn.

Lees meer over het eerder aanpassen van je rente

Los extra af op je hypotheek

Je kunt eenmalig een extra bedrag aflossen op je hypotheek. Je maandlasten dalen dan omdat je over een lager bedrag rente betaalt. Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Dan daalt ook het bedrag dat je maandelijks aflost.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Extra aflossen kan verstandig zijn. Een aflossingsvrije hypotheek los je in principe in één keer aan het eind van de looptijd af. Door eerder een deel af te lossen, verklein je de kans dat je aan het eind met een restschuld blijft zitten.

Lees meer over het extra aflossen op je hypotheek

Verlaag de tariefgroep

Je hypotheek valt in een bepaalde tariefgroep. Een tariefgroep zegt iets over de hoogte van je hypotheek in verhouding tot de marktwaarde van je woning. Hoe hoger de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde, hoe hoger het risico voor ons is. Voor een hoger risico betaal je meestal een hogere rente.

Als je hypotheek in een lagere tariefgroep valt, kan je soms in aanmerking komen voor een lagere rente. Je kunt in een lagere tariefgroep komen als je bijvoorbeeld al een groot deel hebt afgelost of als je woning in waarde is gestegen.

Denk je dat de tariefgroep van je hypotheek naar beneden kan? Maak dan een afspraak met een adviseur. Want deze aanpassing gaat niet vanzelf. De adviseur kan dan voor je uitrekenen of het gunstig is om de woningwaarde aan te leveren. Daarna kun je de marktwaarde van je huis kosteloos aanpassen in ASN Mobiel Bankieren of ASN Online Bankieren.

Voorlopige teruggave aanpassen

Betaal je minder rente en heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan daalt ook je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug van de Belastingdienst? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen. Zo voorkom je dat je te veel terugkrijgt en dat terug moet betalen aan de Belastingdienst.

Rentemiddeling is niet mogelijk

Sommige geldverstrekkers bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Zij vergelijken dan je vaste hypotheekrente met de actuele hypotheekrente. Als de actuele rente lager is dan je eigen hypotheekrente, kun je het renteverschil middelen.

Je hoeft dan niet in één keer de vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. De bank verrekent deze vergoeding met de rente over de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek. Rentemiddeling is bij de ASN Hypotheek niet mogelijk.

Advies over jouw situatie

Denk je dat de tariefgroep van je hypotheek omlaag kan? Maak dan een afspraak met een adviseur. De adviseur rekent uit of het gunstig is om de woningwaarde aan te leveren.

Maak een afspraak

Meer lezen over hypotheken

Maandlasten berekenen
Actuele rente
Verlagen tariefgroep
Aflossingsvrije hypotheek aanpassen
Mijn ASN Hypotheek

, waarmee kunnen we je helpen?