Hypotheekrente verlengen

Loopt de rentevast periode van je hypotheek binnenkort af? Een goed moment om te kijken of je hypotheek nog bij je situatie past en welke rentevast periode en bijbehorende rente je wilt. Je krijgt van ons drie maanden voor het einde van je rentevast periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. In een aantal stappen lees je hoe het verlengen van je hypotheek gaat.

Stap 1: je ontvangt een voorstel

Tenminste drie maanden voordat de rentevast periode afloopt, krijg je een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in ASN Online Bankieren, ASN Mobiel Bankieren en je krijgt het per post toegestuurd.

Stap 2: bekijk het voorstel en je huidige situatie

In het rentevoorstel vind je per leningdeel de rentes voor de verschillende rentevast perioden waar je uit kunt kiezen. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen.

Jouw situatie

Welke rentevast periode je kiest hangt af van je persoonlijke situatie.
Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat gaat er met je inkomen gebeuren, nu en in de toekomst? Denk je meer te gaan verdienen? Of ga je over een paar jaar met pensioen en wordt je inkomen dan juist wat minder?
  • Heb je verhuisplannen op korte termijn? Of ben je van plan om nog lang in je huis te blijven wonen?
  • Hou je van zekerheid? Vind je het een fijn idee om voor de lange termijn te weten wat je hypotheeklasten zijn? Dan kies je voor een langere rentevast periode waarbij je de wat hogere rente voor lief neemt. Of kies je nu voor een korte looptijd met een lagere rente? Kun je de risico’s daarvan overzien en dragen?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Een hypotheekadviseur bekijkt graag samen met jou wat in jouw situatie het beste is om te doen.

Maak een afspraak

Past je hypotheek nog bij je?

Denk niet alleen na over het nieuwe voorstel, maar sta ook eens stil bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Nu je een nieuwe rentevast periode gaat kiezen is het een goed moment om je hypotheek eventueel aan te passen. Bijvoorbeeld omdat je binnenkort misschien gaat verbouwen. Of je wilt weten of je maandlasten omlaag kunnen.

Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Je kunt dan onbeperkt en zonder kosten extra aflossen.

Natuurlijk willen we je graag langer als klant houden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je leningdeel aan het einde van je rentevast periode zonder vergoeding over te sluiten naar een andere hypotheekaanbieder.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Rentekorting

De hoogte van de rentekorting die je ontvangt als je ook ASN Duurzaam Wonen afsluit of omdat je een woning met energielabel A of hoger hebt, geldt voor de hele rentevast periode.

Heb je voor minimaal € 2.500,00 aan energiebesparende maatregelen gefinancierd met het leningdeel ASN Duurzaam Wonen? Dan ontvang je bij het verlengen van de rente de korting die op dat moment geldt. Die rentekorting kan lager of hoger zijn dan de korting die je bij het afsluiten van het leningdeel ASN Duurzaam Wonen aangeboden kreeg.

Heb je niet voor minimaal € 2.500,00 aan energiebesparende maatregelen gefinancierd met het leningdeel ASN Duurzaam Wonen? Dan controleren we bij het verlengen van de rente of je (nog steeds) een definitief energielabel A of hoger hebt. Heb je dat? Dan ontvang je bij het verlengen van de rente de korting die op dat moment geldt. Die rentekorting kan hoger of lager zijn dan de korting die je bij het afsluiten van de hypotheek kreeg.

Weten wat de voorwaarden zijn? Meer informatie over de rentekorting.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek?

Weet jij al hoe je straks je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen? Lees hier of de aflossingsvrije hypotheek nog steeds de beste keuze is voor jou en hoe je straks kunt aflossen. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek omzetten van aflossingsvrij naar annuïtair of lineair zonder administratiekosten te betalen.

Twijfel je nog? Laat je adviseren door een hypotheekadviseur. Je hoort altijd vooraf of en hoeveel kosten er zijn.

Stap 3: Reageren op rentevoorstel

Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je drie maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Als je ervoor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.

Goed om te weten: Het maakt niet uit of de rentes op deze datum hoger of lager zijn. Voor jou gelden de rentepercentages uit het voorstel. Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je direct doorgeven in ASN Online Bankieren of in ASN Mobiel Bankieren.

Stap 4: Bevestiging verlengen rente

Nadat je je keuze voor het verlengen van je rente aan ons hebt doorgeven, krijg je een brief met daarin de bevestiging van deze keuze. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen.

Hypotheekrente verlengen en de belasting

Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben.

Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand.

De meest gestelde vragen over hypotheekrente verlengen

, waarmee kunnen we je helpen?