Hypotheekrente verlengen

Wil je de rente op je hypotheek verlengen? Aan het einde van de rentevastperiode van je hypotheek krijg je een nieuw aanbod van ons. Lees hier hoe dat precies gaat.

Stap 1: je ontvangt een voorstel

Drie maanden voordat de rentevastperiode afloopt, krijg je een voorstel voor renteverlenging van je hypotheek. In de brief staat uit welke rentevastperiodes je kunt kiezen en wat de bijbehorende rentes zijn. En welk bedrag je nu betaalt en wat je in de toekomst gaat betalen.

Rentekorting

De hoogte van de rentekorting die je ontvangt als je ook ASN Duurzaam Wonen afsluit, geldt voor de hele rentevastperiode. Bij het verlengen van de rente ontvang je de rentekorting die op dat moment geldt. Die rentekorting kan lager of hoger zijn dan de korting die je bij het afsluiten van het leningdeel ASN Duurzaam Wonen aangeboden kreeg.

Ingangsdatum nieuwe rente

Ga je de rente van je hypotheek verlengen? Dan gaat je keuze in op de rentevervaldatum. Dat is de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt. Zijn de rentes op de rentevervaldatum hoger of lager? Dan gelden toch de rentepercentages uit het voorstel. Je krijgt drie maanden de tijd om een keuze te maken.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Stap 2: je reageert

Als je binnen twee maanden reageert, krijg je van ons een ontvangstbevestiging per brief (zie stap 3). Heb je één maand voor de rentevervaldatum niet gereageerd? Dan ontvang je een herinneringsbrief met hetzelfde voorstel voor renteverlenging. Reageer je niet, dan verlengen we je rente volgens het voorstel dat je in de brief hebt ontvangen. In de brief staat hier meer over.

Stap 3: je ontvangt een bevestigingsbrief

Je ontvangt van ons een bevestigingsbrief waarin je nieuwe rentetarief en rentevastperiode staan. Ook lees je hoeveel je per maand gaat betalen.

Hypotheekrente verlengen en de belasting

Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of je voldoende hebt afgelost op je hypotheek. Daarbij gaat het specifiek om je hypotheek die valt onder de fiscale wet die geldt per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Je moet dus op tijd aflossen en rente betalen. De Belastingdienst controleert dit op verschillende momenten:

  • op 31 december
  • als je je huis verkoopt
  • als je rente verandert
  • als je je hypotheek oversluit

Ben je op de laatste drie momenten waarop de Belastingdienst controleert, niet bij met je aflossingen? Dan mag je de rente over het bedrag dat je te weinig hebt afgelost, niet meer aftrekken. Ben je op 31 december niet bij met je aflossingen? Dan mag je de rente over je hele hypotheek niet meer aftrekken.

Lees meer over de uitzonderingen en de gevolgen van een betalingsachterstand op Belastingdienst.nl.

Aflossen of oversluiten

Bij de afloop van je rentevastperiode kun je je hypotheek aflossen of oversluiten zonder vergoeding voor het renteverlies te betalen.

Advies over jouw situatie

Bespreek je wensen met een adviseur. Hij geeft je een deskundig advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Rente verlengen

Wil je een andere rentevastperiode dan in het rentevoostel staat? Dan kan je dit ook online aanpassen.

Naar online bankieren

, waarmee kunnen we je helpen?