ASN Aflossingsvrije Hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, geen aflossing. Aan het eind van de looptijd los je de schuld in één keer af. Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Er gelden voorwaarden voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van je situatie.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je per maand alleen rente, geen aflossing. Hierdoor betaal je een lager maandbedrag. Je maandlasten blijven tijdens de gekozen rentevastperiode gelijk. De schuld betaal je op het eind van de looptijd in één keer terug. Dit doe je door de schuld af te betalen met spaargeld. Of met de opbrengst van de verkoop van je huis. De kans bestaat dat de verkoop niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen. Lees meer over de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten

Wil je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Je kunt alleen een ASN Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Aflossingsvrije hypotheek voor je eerste woning

Je kunt de ASN Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten voor je eerste woning. Je kunt echter niet meer dan 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen. Voor het overige deel kun je een annuïtaire of een lineaire hypotheek afsluiten.

Let er wel op dat je voor het aflossingsvrije deel geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je kunt namelijk alleen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, als je je hypotheek in maximaal 360 maanden (30 jaar) annuïtair of lineair aflost. Dat wil zeggen dat je elke maand een bedrag aan aflossing en rente betaalt. Een aflossingsvrije hypotheek voldoet niet aan deze voorwaarde.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je kunt een aflossingsvrije hypotheek die je elders hebt lopen, oversluiten naar een ASN Hypotheek. Je nieuwe ASN Aflossingsvrije Hypotheek mag dan niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je huis.

Heb je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je huis en wil je die oversluiten naar ASN Bank? Dan kun je onder voorwaarden recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Vraag naar de voorwaarden bij de hypotheekadviseur.

Maak een afspraak

Hypotheekrente aflossingsvrije hypotheek

Als je een hypotheek afsluit kies je voor een rentevastperiode. Dit is de periode waarin de rente gelijk blijft. De afspraak maak je met de hypotheekverstrekker. De hoogte van de rente die je betaalt, hangt onder andere af van de rentevastperiode.

Voor de ASN Aflossingsvrije Hypotheek kies je uit een rentevastperiode van 1 t/m 6, 10, 15 of 20 jaar. Na afloop van de rentevastperiode wordt het rentepercentage opnieuw vastgesteld. We stellen je nieuwe maandbedrag vast op basis van de rente die dan geldt. Dit nieuwe maandbedrag kan hoger of lager worden dan het vorige maandbedrag. Kies je een nieuwe rentevastperiode voordat de vorige rentevastperiode is afgelopen? Dan moet je mogelijk een vergoeding betalen. Lees meer in de productwijzer over de ASN Aflossingsvrije Hypotheek (pdf).

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek Belastingdienst

Heb je vóór 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van je eigen woning? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken. Dit wordt overgangsrecht genoemd.

Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gingen de 30 jaar dat je onder voorwaarden de rente mag aftrekken, in op 1 januari 2001. De aftrekbaarheid eindigt op 1 januari 2031. Als je de rente niet meer mag aftrekken, stijgen je netto woonlasten. Bedenk dus nu al of je dat straks kunt betalen. Of je aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar is hangt af van je persoonlijke situatie. Lees meer over de voorwaarden op de site van de Belastingdienst. Of lees meer bij ASN Hypotheek en de belasting.

Rentekorting op ASN Aflossingsvrije Hypotheek

Voer je energiebesparende maatregelen door in je woning? Je kunt de ASN Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten in combinatie met ASN Duurzaam Wonen. Je krijgt dan een rentekorting op je ASN Aflossingsvrije Hypotheek.

De risico’s van een aflossingsvrije hypotheek

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan een aflossingsvrije hypotheek. Je loopt bijvoorbeeld mogelijk een risico op een restschuld. Deze ontstaat als je aan het eind van de looptijd je hypotheek niet, of niet volledig, kunt afbetalen. Lees meer over de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek.

Heb je vragen over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken? Maak dan een afspraak met de hypotheekadviseur.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat je niet mag aflossen tijdens de looptijd. Je mag per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel vergoedingsvrij aflossen. Dat betekent dat je over dat bedrag geen boete betaalt.

Voorbeeld tussentijds aflossen

Stel dat je een hypotheek hebt van € 300.000. Deze bestaat uit een leningdeel van € 200.000 en een leningdeel van € 100.000. Dan mag je per kalenderjaar 10% aflossen op € 200.000 en 10% op € 100.000. Los je meer af in een kalenderjaar? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor het renteverlies over het bedrag dat je meer aflost.

Gratis oriënterend gesprek

Wil je weten wat in jouw geval de beste hypotheekvorm is? Een gesprek met een deskundige adviseur kan je inzicht bieden.

Maak een afspraak

Lees meer over hypotheken

We vertellen je graag meer over hypotheken. Zodat jij je goed kunt voorbereiden. Lees meer over:

Hypotheekvormen
Hypotheekrenteaftrek
Overwaarde

, waarmee kunnen we je helpen?