Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel als je een hypotheek hebt voor je eigen huis. Je betaalt rente voor je hypotheek en die mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Je betaalt dus uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Dit kan het kopen van een huis aantrekkelijk maken.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Sluit je een ASN Hypotheek af dan leen je geld bij ASN Bank. Je hebt afgesproken om dit hypotheekbedrag binnen een vaste periode terug te betalen. Over deze hypotheekschuld betaal je maandelijks rente. Dit is de hypotheekrente.

De rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar van je inkomen in box 1 als je aan de voorwaarden voldoet. Doordat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst zijn je maandlasten netto lager dan bruto. Door deze regeling moedigt de overheid het kopen van een eigen huis aan.

Lees meer over de ASN Hypotheek

Kies voor teruggave eens per jaar of maandelijks

De hypotheekrente vraag je terug bij je belastingaangifte. Je krijgt dit eens per jaar terug maar je kunt er ook voor kiezen om elke maand alvast een deel terug te krijgen. Dit heet een voorlopige teruggave.

Kies je voor een voorlopige teruggave? Dan verrekent de Belastingdienst na afloop van het belastingjaar wat je te veel of te weinig hebt gekregen. Houd goed in de gaten of het bedrag dat je maandelijks terugvraagt klopt. Bijvoorbeeld als je hypotheekrente lager wordt of je inkomen verandert. Anders moet je misschien een deel terugbetalen bij de definitieve aanslag. Lees meer over hypotheekrenteaftrek en de teruggave op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel krijg ik terug van de Belastingdienst?

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek hangt nu nog af van de hoogte van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe hoger de hypotheekrenteaftrek. De overheid beperkt vanaf 1 januari 2014 de hypotheekrenteaftrek.

Zit je in de hoogste belastingschijf? Dan neemt het tarief waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken ieder jaar af. Tot uiteindelijk het basistarief van box 1 wordt bereikt. Op dat moment is de hypotheekrenteaftrek niet meer afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je moet wel voldoende inkomen hebben om je hypotheekrente in aftrek te kunnen brengen.

Je betaalt ook belasting over je eigen woning in de vorm van bijtelling op je inkomen. Dit heet eigenwoningforfait. Voordat je de hypotheekrente kunt aftrekken, telt een deel van de waarde van je woning mee als inkomen voor de belasting. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. De gemeente stelt deze WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.

Lees meer over hoe het eigenwoningforfait wordt berekend op de website van de Belastingdienst.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Hieronder lees je enkele belangrijke voorwaarden:

  • De hypotheek is voor de aankoop van je woning, de verbouwing of verbetering van je eigen woning.
  • De woning is je hoofdverblijf. De rente voor de hypotheek van een tweede huis, zoals een vakantiehuis kan je niet aftrekken.
  • Je moet je hypotheek minimaal annuïtair of lineair aflossen. Heb je een hypotheek oorspronkelijk afgesloten vóór 2013? Dan kan je de hypotheekrente soms ook aftrekken als je gedeeltelijk of niet aflost.
  • Sinds 1 januari 2001 mag je niet meer dan 30 jaar hypotheekrente aftrekken. Had je voor die tijd al een eigenwoningschuld? Dan mag je vanaf 1 januari 2001 de rente nog 30 jaar aftrekken.

Bekijk alle voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Renteaftrek bij een overbruggingskrediet

Sluit je een overbruggingskrediet af omdat je oude woning nog niet is verkocht? Deze lening is aflossingsvrij. Je betaalt alleen rente. Deze rente mag je onder voorwaarde aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte.

Lees meer over hypotheken

Een huis kopen doe je waarschijnlijk niet vaak. Lees je daarom goed in wat er bij een hypotheek komt kijken. Lees meer over:

Hypotheek en de belasting
Je maximale hypotheek berekenen
De Nationale Hypotheek Garantie
Overwaarde

, waarmee kunnen we je helpen?