Veelgestelde vragen over de kosten van beleggen

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over de kosten van beleggen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat zijn de kosten van beleggen bij ASN Bank?

In de video behandelt Bas-Jan Blom, directeur ASN Beleggingsfondsen, de belangrijkste kosten. De kosten van het fonds en de kosten van de bank worden berekend als percentage van het belegde vermogen bij ASN Bank. Beleg je weinig dan betaal je ook minder kosten. Heb je een groot belegd vermogen dan betaal je ook meer kosten. De servicekosten van ASN Bank kennen een maximum van € 300 per jaar.

Dus heb je een ASN Beleggingsrekening of ASN Doelbeleggen maar nog geen beleggingsfonds gekocht dan betaal je nog geen kosten.

Is het mogelijk dat de kosten over een paar jaar worden aangepast?

Jaarlijks publiceren we een geactualiseerd kostenoverzicht waarin je kunt lezen wat de verwachte jaarkosten voor de fondsen en de servicekosten van ASN Bank zijn. Met behulp van concrete voorbeelden krijg je inzicht in het effect van de kosten op het mogelijk beleggingsresultaat. In het financieel jaaroverzicht beleggen vind je de daadwerkelijk gemaakte kosten over het afgelopen jaar terug. Als ASN Bank de tarieven wijzigt dan wordt je hierover op tijd geïnformeerd.

Wat doet ASN Bank voor de servicekosten?

Je betaalt servicekosten voor de administratie van de beleggingsportefeuille. Hieronder vallen:

  • Het beheer van de beleggingsrekening;
  • toegang tot ASN Online bankieren en ASN Mobiel bankieren;
  • de aan- en verkoop van beleggingen.

Moet ik een beleggingsfonds kiezen met zo laag mogelijke fondskosten?

Het korte antwoord op de vraag is nee. Naast de fondskosten zijn relevante aspecten bij de keuze van een fonds uit het assortiment van de ASN Bank het verwachte rendement en het risiconiveau. Eén ding weet je op voorhand zeker: je investeert via de ASN Beleggingsfondsen in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren.

Goed om te weten is dat de gerealiseerde rendementen van de fondsen die je terugvindt op de website altijd netto rendementen zijn. Dit zijn dus de rendementen na aftrek van de fondskosten.

Via onze website vind je uitgebreide informatie over de 12 ASN duurzame beleggingsfondsen. Geïnteresseerd in een fonds? Lees dan ook de essentiële beleggersinformatie van het fonds. Dit document vind je terug door op een beleggingsfonds te klikken en voor fondsdocumenten te kiezen.

Kunnen de kosten hoger worden dan mijn inleg en zijn er kosten als mijn beleggingen in waarde dalen?

Zie ook de video en de vraag Wat zijn de kosten van beleggen bij ASN Bank? Omdat zowel de fondskosten als de servicekosten een percentage zijn van het belegde vermogen, kunnen de kosten nooit hoger zijn dan de inleg. Als je beleggingen in waarde dalen, dan daalt je belegd vermogen en dalen dus ook de fondskosten en servicekosten.

Waarom zijn er bij ASN Bank geen aan- en verkoopkosten?

Enkele jaren geleden heeft ASN Bank ervoor gekozen Om alle kosten onder te brengen in één tarief: de servicekosten. We rekenen geen aparte kosten voor het aan- en verkopen van fondsen. Hiermee willen we een eenvoudige en overzichtelijke kostenstructuur bieden en het beleggen toegankelijk en eenvoudig maken.

Meer info
Alles over de ASN Beleggingsrekening (scroll naar beneden voor informatie over kosten)
Alles over ASN Doelbeleggen (idem)

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Duurzaam beleggen
Beleggingsvormen