Illustratie van een vrouw die een fles vasthoudt en hier dingen in spaart.

Pensioenbeleggen of pensioensparen, wat past bij mij?

Pensioenbeleggen of pensioensparen is een vorm van beleggen of sparen die specifiek bedoelt is om aanvullend pensioen op te bouwen. Je kunt er alleen gebruik van maken als je volgens de regels van de Belastingdienst een pensioentekort of pensioengat hebt. Bij ons hoef je niet te kiezen tussen pensioenbeleggen of pensioensparen. Je combineert het gemakkelijk met ASN Gespreid Pensioenbeleggen.
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Wat is het verschil met gewoon beleggen of sparen?

Speciale opbouw- en uitkeringsrekening

Anders dan bij regulier beleggen of sparen, heb je voor pensioenbeleggen of pensioensparen een opbouwrekening nodig. Het geld wat op deze rekening staat is niet vrij opneembaar. Dat is een voorwaarde van Belastingdienst. Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, heb je een uitkeringsproduct nodig om het opgebouwde saldo maandelijks uit te laten keren.

Mogelijk belastingvoordeel

Een belangrijk kenmerk van pensioenbeleggen of pensioensparen, is het mogelijk belastingvoordeel. Er zijn twee belastingvoordelen waar je voor in aanmerking kunt komen:

 1. Je betaalt geen vermogensbelasting over je pensioenkapitaal
  Over je pensioenkapitaal op je opbouwrekening of uitkeringsrekening, hoef je geen belasting in box 3 te betalen. Dit levert voordeel op zodra je vermogen in box 3 boven de vrijstelling uitkomt. In 2024 is deze vrijstelling € 57.000 per persoon en bij fiscaal partnerschap € 114.000.
 2. Je kunt je inleg aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting
  Blijf je binnen je jaar- of reserveringsruimte, dan kun het bedrag dat je tijdens de opbouwfase inlegt aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting in box 1. Zodra je het opgebouwde saldo laat uitkeren met een uitkeringsproduct ga je er wel inkomstenbelasting over betalen. Er is sprake van belastingvoordeel als het percentage waartegen je nu kunt aftrekken hoger ligt dan het percentage wat je straks gaat betalen bij het uitkeren.
  Zo bereken je dit mogelijke belastingvoordeel

  Voor wie is pensioenbeleggen of pensioensparen?

  Pensioenbeleggen of pensioensparen is specifiek voor mensen die een pensioentekort of pensioengat hebben. Je hebt een pensioentekort als je jaar- en of reserveringsruimte hebt. Op de website van de Belastingdienst bereken je of je jaar- en of reserveringsruimte hebt.

  Hoe werkt pensioenbeleggen?

  Met pensioenbeleggen bepaal je zelf hoeveel je maandelijks of per jaar stort. Om gebruik te kunnen maken van de mogelijk belastingvoordelen, is het wel verstandig om niet meer dan je jaar- en of reserveringsruimte te storten. Pensioenbeleggen doe je met geld dat je voor minimaal 5 jaar beschikbaar hebt en niet bestemd is voor je basiskosten.

  De voordelen van pensioenbeleggen

  • Het verwachte rendement bij pensioenbeleggen is hoger dan bij pensioensparen. Op langer termijn neemt de kans op een goed rendement toe. Hiervan kun je profiteren als je voor een lange periode pensioen wilt opbouwen. Minimaal 5 jaar.
  • Je kunt mogelijk belastingvoordeel ontvangen.

   De nadelen van pensioenbeleggen

   • Met pensioenbeleggen loop je meer risico dan met pensioensparen. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
   • Je geld is niet vrij opneembaar

   Hoe werkt pensioensparen?

   Ook voor pensioensparen heb je een opbouwrekening nodig. Hier kun je periodiek of eenmalig geld op storten. Hoeveel je maximaal per jaar mag sparen, is ook afhankelijk van je jaar- en of reserveringsruimte. Pensioensparen is handig als je binnen 5 jaar je pensioeninkomen wilt gaan aanvullen of als de aanvulling op je pensioen bestemd is voor het betalen van je basiskosten.

   De voordelen van pensioensparen

   • Minder risico dan bij pensioenbeleggen. Elke euro die je spaart blijft op je rekening staan, totdat je het vanaf je AOW-leeftijd laat uitkeren.
   • Je kunt mogelijk belastingvoordeel ontvangen.

   De nadelen van pensioensparen

   • Het verwacht rendement is minder hoog dan bij pensioenbeleggen.
   • Je geld is niet vrij opneembaar.

   Kan ik beleggen of sparen voor mijn pensioen met mogelijk belastingvoordeel?   Wat is het verwacht rendement van pensioenbeleggen of pensioensparen?

   Wil je weten wat pensioenbeleggen of pensioensparen jou kan opleveren? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.

   Bron: Ortec Finance. Ben je tevreden met de uitkomsten van een gemiddeld scenario en zijn de risico's van een slecht scenario acceptabel?  Beantwoord dan de vragen in onze keuzehulp. Zo kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is.

   De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

   Drie scenario's uitgelegd

   De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

   • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
   • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
   • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

   Je hoeft niet te kiezen: combineer pensioenbeleggen met pensioensparen

   Bij ons hoef je niet te kiezen tussen pensioenbeleggen en pensioensparen. Met ASN Gespreid Pensioenbeleggen kunnen je beleggen en sparen combineren. Ook kun je binnen dit product je verdeling tussen beleggen en sparen aanpassen wanneer je dit wilt.

   Bekijk ASN Gespreid Pensioenbeleggen

   , waarmee kunnen we je helpen?