De kosten van beleggen en je nettorendement

Als je belegt bij ASN Bank, beleg je in een of meer ASN Beleggingsfondsen. Daarvoor betaal je twee soorten kosten: servicekosten en kosten van het fonds. Wat zijn dat voor kosten? Wat krijg je ervoor? En hoe beïnvloeden ze het rendement van je belegging?

Bij beleggen telt het nettorendement. Dat is het rendement van je beleggingen na aftrek van alle kosten. Daarom lees je hier meer over de servicekosten en de kosten van het fonds. Zo kun je zelf bepalen wat deze kosten betekenen voor je nettorendement.

Servicekosten

Als je belegt bij ASN Bank, betaal je altijd het alles-in-één-tarief over het geld dat je belegt. Het maakt niet uit of je belegt via de ASN Beleggingsrekening of ASN Doelbeleggen. Per jaar betaal je:

Over je beleggingen met een waarde tot en met € 100.000 0,30%
Over het meerdere tot en met € 500.000 0,15%
Over het meerdere boven € 500.000 0,07%

Wat krijg je voor deze servicekosten?

 1. Je hebt altijd de zekerheid dat elke euro die je belegt, op een echt duurzame wijze wordt geïnvesteerd.
 2. De website biedt je informatie en middelen om het fonds te kiezen dat het beste aansluit bij je wensen en mogelijkheden.
 3. Via de app en online bankieren zie je je persoonlijke rendement, volg je je beleggingen en doe je gemakkelijk aan- en verkopen.

  Koop of verkoop jij je beleggingen in een fonds, dan betaal je daar geen losse aan- en verkoopkosten over. Dat geldt ook als je een fonds omruilt voor een ander fonds.

  Kortom: bij ASN Bank is beleggen bijna net zo makkelijk als sparen.

  Kosten van de ASN Beleggingsfondsen

  De kosten van de ASN Beleggingsfondsen bestaan uit de fondskosten en de transactiekosten in het fonds. Deze kosten betaal je niet rechtstreeks. Alle kosten zijn verwerkt in de afgiftekoers van het ASN Beleggingsfonds. De rendementen die je ziet als je klikt op de link van een ASN Beleggingsfonds, zijn na aftrek van alle kosten. Dit noemen we nettorendementen.

  De kosten van het fonds zijn onderverdeeld in:

  • Fondskosten: de doorlopende kosten die de fondsbeheerder je rekent om te beleggen. Onder de fondskosten vallen onder meer kosten van de vermogensbeheerders van het ASN Beleggingsfonds, de kosten van duurzaamheidsonderzoek en operationele kosten. Elk ASN Beleggingsfonds heeft een eigen percentage fondskosten, want het beheer van het ene fonds vraagt meer werk dan het andere.
  • Transactiekosten in het fonds: de kosten die de fondsbeheerders maken als ze beleggingen in het ASN Beleggingsfonds aan- en verkopen.

  Wat krijg je voor de kosten van het fonds?

  1. De fondsen beleggen volgens een unieke tweestapsmethode: eerst worden mogelijke beleggingen beoordeeld op duurzaamheid, en daarna op goede financiële vooruitzichten.
  2. Het financiële doel van de aandelenfondsen en de mixfondsen is om op lange termijn een beter rendement te behalen dan dat van de benchmark. Beleggingsexperts monitoren de fondsbeleggingen dagelijks om deze doelstelling te realiseren.
  3. Je kunt via de fondsen beleggen in bijzondere beleggingsmogelijkheden, zoals microkredieten en groenprojecten, die voor een particuliere belegger niet rechtstreeks of moeilijk toegankelijk zijn.
  Klik op de onderstaande links naar het nettofondsrendement Kosten van het fonds Transactiekosten in het fonds
  ASN Duurzaam Aandelenfonds 0,85% 0,30%
  ASN Duurzaam Obligatiefonds 0,45% 0,02%
  ASN Duurzaam Mixfonds 0,65% 0,17%
  ASN Milieu en Waterfonds 1,20% 0,15%
  ASN Duurzaam Small & Midcapfonds 1,20% 0,21%
  ASN Groenprojectenfonds 1,00% n.v.t.
  ASN-Novib Microkredietfonds 2,30% n.v.t.
  ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief 0,90% 0,05%
  ASN Duurzaam Mixfonds Defensief 0,90% 0,09%
  ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal 0,90% 0,15%
  ASN Duurzaam Mixfonds Offensief 0,90% 0,22%
  ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief 0,90% 0,29%

  Rekenvoorbeeld

  Het volgende rekenvoorbeeld geeft je een indicatie van het nettorendement per jaar na aftrek van alle kosten, en van de totale kosten per jaar.

  Stel dat je € 5.000 belegt in het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal.

  Nettorendement na aftrek van alle kosten
  Op de fondspagina van het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal vind je de tabel met de nettorendementen over de afgelopen jaren. Het nettorendement is het rendement na aftrek van de kosten van het fonds. Door de kosten van de bank hier nog vanaf te halen krijg je een indicatie van het nettorendement na aftrek van alle kosten.

  De rekensom wordt dan: Nettorendement fonds minus 0,30% = jouw nettorendement
  Beleg je meer dan € 100.000 dan zijn de kosten over het meerdere lager.

  Berekening totale kosten
  De totale kosten bestaan uit bankkosten en kosten van het fonds. De kosten van het fonds zijn verwerkt in de koers van het fonds. De nettorendementen zijn altijd na aftrek van de kosten van het fonds.

  Kosten ASN Bank Kosten per jaar
  Servicekosten € 5.000 x 0,30% € 15
  Kosten ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal
  Fondskosten € 5.000 x 0,90% € 45
  Transactiekosten in het fonds € 5.000 x 0,15% € 7,50
  Totale kosten € 5.000 x 1,35% € 67,50

  Meer informatie over de kosten: Kostenoverzicht en rekenvoorbeelden (pdf).

  Vergelijk de fondsen om te zien welk fonds bij jou past

  Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.

  Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past

  Meer lezen over beleggen

  Enthousiast geworden over beleggen maar ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder over:

  Vergelijk de ASN beleggingsfondsen
  Krijg grip op de risico’s van beleggen
  Actief en passief beleggen
  Beleggen voor de lange termijn

   , waarmee kunnen we je helpen?