Beleggingstips

Wil je beginnen met beleggen? Weten wat je wel of juist niet moet doen? Onze beleggingsexpert geeft je beleggingstips zodat ook jij kunt gaan beleggen. Let op, deze beleggingstips zijn geen beleggingsadvies.

Tip 1: je hoeft geen beurstijger te zijn

Bij ASN Bank beleg je in de duurzame ASN Beleggingsfondsen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en verdeelt het geld over meerdere beleggingen. Je bent zelf dus niet actief op de effectenbeurs. Je hebt geen gevorderde kennis van beleggen nodig. Het is wel noodzakelijk dat je de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) van het fonds dat je kiest, goed doorleest.

Lees ook beleggen voor beginners

Tip 2: beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dan wordt ook de kans op verlies steeds kleiner en de kans op mooie rendementen steeds hoger. Beleg dus niet met geld dat je binnenkort nodig hebt voor (on)voorziene uitgaven. Dat geld zet je op een spaarrekening. Met beleggen staat je geld niet vast, je kunt altijd verkopen op het moment dat jij wilt.

Bereken je mogelijke rendement

Tip 3: begin vroeg met beleggen en houd je aan je doel

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen kunnen groeien. De combinatie lange termijn en automatisch beleggen is ideaal.

Stel voor jezelf een termijn van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Want als je voor langere tijd belegt, heeft een tijdelijke koersdaling minder invloed op het eindresultaat. Uit historisch onderzoek blijkt dat hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je positieve rendementen behaalt.

Stap over met je beleggingen en krijg tot € 100 cadeau.*

Open voor 30 april 2021 een beleggingsrekening en stort € 10.000, dan krijg je € 100 cadeau. Een rekening openen en € 100 storten? Dan krijg je € 20 cadeau.

* Lees eerst de actievoorwaarden (pdf).

Tip 4: verminder het risico door te spreiden

Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden.

Spreiden kan op verschillende manieren. Je belegging spreiden over:

  • meerdere landen;
  • aandelen en obligaties;
  • meerdere sectoren;
  • bedrijven en overheden.

Lees alles over de risico's van beleggen

Kies voor een mixfonds

Wil je niet zelf bezig zijn met de spreiding van je beleggingsportefeuille? Kies dan voor een van de ASN Mixfondsen. De fondsmanager spreidt dan de beleggingen. Aan de hand van de risicometer zie je per beleggingsfonds het risico.

Tip 5: het goede instapmoment van beleggen bestaat niet

Het juiste moment om te starten met beleggen weet niemand. Iedereen wil inleggen als de koers laag is en uitstappen als de koers hoog is. Niemand weet wanneer dit precies is. Twijfel je of dit het goede instapmoment is? Denk ook eens aan periodiek aankopen.

Lees meer over periodiek beleggen

Tip 6: bereken je mogelijke rendement

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? Zie in één oogopslag wat je resultaat kan zijn in een goed, gemiddeld of slecht scenario in vergelijking met sparen.

Drie scenario's uitgelegd

Je ziet hierboven het verwachte resultaat in een goed, gemiddeld of slecht scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger eindbedrag en ook ongeveer 50% kans op een lager eindbedrag.
    • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 90% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
    • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag en ongeveer 90% kans op een lager eindbedrag.


Verder lezen over beleggen

Naast deze beleggingstips vertellen we je graag meer over beleggen. Lees verder over:

Sparen of beleggen?
Beleggen met kleine bedragen
Automatisch beleggen
Duurzaam beleggen
Actief of passief beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?