Beleggingstips

Wil je beginnen met beleggen? Weten wat je wel of juist niet moet doen? Onze beleggingsexpert geeft je beleggingstips zodat ook jij kunt gaan beleggen. Let op, deze beleggingstips zijn geen beleggingsadvies.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Tip 1: je hoeft geen beurstijger te zijn

Bij ASN Bank hoef je niet zelf te beleggen. Bij ASN Bank beleg je in de duurzame ASN Beleggingsfondsen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en verdeelt het geld over meerdere beleggingen. Je bent zelf dus niet actief op de effectenbeurs. Je hebt geen gevorderde kennis van beleggen nodig. Het is wel noodzakelijk dat je het Essentiële-informatiedocument (Eid) van het fonds dat je kiest, goed doorleest.

Lees ook beleggen voor beginners

Tip 2: beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dan wordt ook de kans op verlies steeds kleiner en de kans op mooie rendementen steeds hoger. Beleg dus niet met geld dat je binnenkort nodig hebt voor (on)voorziene uitgaven. Dat geld zet je op een spaarrekening. Met beleggen staat je geld niet vast, je kunt altijd verkopen op het moment dat jij wilt.

Welke manier van beleggen past bij mij?

Investeren kan op veel verschillende manieren. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Geen enkele vorm is goed of fout, zolang het maar bij je past. In maximaal 4 vragen helpen we je om te bepalen of beleggen iets voor je is en welke ASN beleggingsvorm bij jou past.

Doe de keuzehulp

Tip 3: begin vroeg met beleggen en houd je aan je doel

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen kunnen groeien. De combinatie lange termijn en automatisch beleggen is ideaal.

Stel voor jezelf een termijn van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Want als je voor langere tijd belegt, heeft een tijdelijke koersdaling minder invloed op het eindresultaat. Uit historisch onderzoek blijkt dat hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je positieve rendementen behaalt.

Tip 4: verminder het risico door te spreiden

Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden.

Spreiden kan op verschillende manieren. Je belegging spreiden over:

 • meerdere landen;
 • aandelen en obligaties;
 • meerdere sectoren;
 • bedrijven en overheden.

Lees alles over de risico's van beleggen

Kies voor een mixfonds

Wil je niet zelf bezig zijn met de spreiding van je beleggingsportefeuille? Kies dan voor een van de ASN Mixfondsen. De fondsmanager spreidt dan de beleggingen. Aan de hand van de risicometer zie je per beleggingsfonds het risico.

Tip 5: het goede instapmoment van beleggen bestaat niet

Het juiste moment om te starten met beleggen weet niemand. Iedereen wil inleggen als de koers laag is en uitstappen als de koers hoog is. Niemand weet wanneer dit precies is. Twijfel je of dit het goede instapmoment is? Denk ook eens aan periodiek aankopen.

Lees meer over periodiek beleggen

Tip 6: bereken je mogelijke rendement

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? De rode lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De groene lijn toont het rendement van sparen.

Tevreden met het resultaat? Beantwoord dan de vragen in onze keuzehulp en kom erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is.

Doe de keuzehulp

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

 • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
 • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
 • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.


  Verder lezen over beleggen

  Naast deze beleggingstips vertellen we je graag meer over beleggen. Lees verder over:

  Kosten van beleggen
  Beleggen met kleine bedragen
  De 3 meestgestelde vragen over beleggen
  Duurzaam beleggen
  Actief of passief beleggen
  Speculeren of beleggen?

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?