Zeven beleggingstips

Wil je beginnen met beleggen? Weten wat je wel of juist niet moet doen? Onze beleggingsexpert geeft je 7 beleggingstips zodat ook jij kunt gaan beleggen. Let op, deze beleggingstips zijn geen beleggingsadvies.

Tip 1: beleg liever gespreid dan in één keer een groot bedrag

Beleggen kan met grote en met kleine bedragen. Bedenk goed welk bedrag jij kunt missen. Je kunt instellen dat je elke maand automatisch geld inlegt. Zo voorkom je dat je ineens een groot bedrag inlegt precies op een moment dat de koers hoog staat. Automatisch beleggen kan al vanaf € 20.

Tip 2: je hoeft geen beurstijger te zijn

Bij ASN Bank beleg je in de duurzame ASN Beleggingsfondsen. Een fonds verzamelt de inleg van beleggers en verdeelt het geld over meerdere beleggingen. Je bent zelf dus niet actief op de effectenbeurs. Je hebt geen gevorderde kennis van beleggen nodig. Het is wel noodzakelijk dat je de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) van het fonds dat je kiest, goed doorleest.

Lees ook beleggen voor beginners

Tip 3: beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dan wordt ook de kans op verlies steeds kleiner en de kans op mooie rendementen steeds hoger. Beleg dus niet met geld dat je binnenkort nodig hebt voor (on)voorziene uitgaven. Dat geld zet je op een spaarrekening. Met beleggen staat je geld niet vast, je kunt altijd verkopen op het moment dat jij wilt.

Bereken je mogelijke rendement

Tip 4: begin vroeg met beleggen en houd je aan je doel

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen kunnen groeien. De combinatie lange termijn en automatisch beleggen is ideaal.

Stel voor jezelf een termijn van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Want als je voor langere tijd belegt, heeft een tijdelijke koersdaling minder invloed op het eindresultaat. Uit historisch onderzoek blijkt dat hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je positieve rendementen behaalt.

Tip 5: verminder het risico door te spreiden

Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden.

Spreiden kan op verschillende manieren. Je belegging spreiden over:

  • meerdere landen;
  • aandelen en obligaties;
  • meerdere sectoren;
  • bedrijven en overheden.

Lees alles over de risico's van beleggen

Kies voor een mixfonds

Wil je niet zelf bezig zijn met de spreiding van je beleggingsportefeuille? Kies dan voor een van de ASN Mixfondsen. De fondsmanager spreidt dan de beleggingen. Aan de hand van de risicometer zie je per beleggingsfonds het risico.

Tip 6: het goede instapmoment van beleggen bestaat niet

Het juiste moment om te starten met beleggen weet niemand. Iedereen wil inleggen als de koers laag is en uitstappen als de koers hoog is. Niemand weet wanneer dit precies is. Het is daarom verstandig om niet in één keer een groot bedrag in te leggen.

Tip 7: bereken je mogelijke rendement

Met de rekenhulp krijg je in 3 eenvoudige stappen inzicht in de mogelijke rendementen en de risico's. Bereken zelf wat beleggen je op lange termijn kan opleveren. En vergelijk dat eens met sparen.

Bereken je mogelijke rendement

Verder lezen over beleggen

Naast deze beleggingstips vertellen we je graag meer over beleggen. Lees verder over:

Sparen of beleggen?
Beleggen met kleine bedragen
Automatisch beleggen
Duurzaam beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?