Een goed instapmoment om te beleggen

Wat is het beste instapmoment om te starten met beleggen? Deze vraag heeft iedereen die begint met beleggen. Staan de beurzen hoog of juist heel laag? We kunnen alvast verklappen dat het perfecte instapmoment niet bestaat. Bepaal in een paar eenvoudige stappen of dit voor jou het goede moment is om te starten met beleggen.

Stap in als beleggen bij je past

Er zijn verschillende redenen om te starten met beleggen:

  1. Je wil je vermogen sneller gaan opbouwen in vergelijking met sparen. Door voor langere tijd periodiek geld opzij te zetten en dit te gaan beleggen. Dit kan al vanaf € 20.
  2. Je wil je opgebouwde vermogen harder laten groeien in vergelijking met sparen door een deel voor de lange termijn te gaan beleggen.

Bepaal eerst of beleggen bij je past

De eerste en allerbelangrijkste stap is voor jezelf bepalen of beleggen bij je past. Dit is belangrijk omdat geld beleggen risico met zich mee brengt. Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Zeker als je voor langere tijd belegt. Maar dat is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden.

Ga je beleggen? Het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt.

Sparen of beleggen: de verschillen

Twijfel je nog tussen sparen of beleggen? We leggen je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen sparen en beleggen. We laten je ook zien wat beleggen je kan opleveren bij een gemiddeld rendement maar ook bij een slecht scenario.

Lees meer over de verschillen tussen sparen en beleggen

Periodiek beleggen: telkens een nieuw instapmoment

Kies je voor periodiek beleggen? Dan maakt het niet uit wanneer je start. Je kiest namelijk niet 1 moment om te starten, je start telkens opnieuw met het gedrag dat je periodiek inlegt. Periodiek beleggen kan interessant zijn als je vermogen wilt gaan opbouwen door regelmatig een bedrag opzij te zetten.

Het is een flexibele en laagdrempelige manier van beleggen:

  • Je kunt al periodiek beleggen vanaf € 20.
  • Je kunt stoppen wanneer je dat zelf wil.
  • Je hoeft geen groot geldbedrag te hebben om te beginnen.
  • Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt en hoe lang je belegt.

Bereken je mogelijke rendement

Met periodiek beleggen kun je een interessant vermogen opbouwen. Ga naar de ASN Doelplanner en kijk bijvoorbeeld eens wat het verwacht resultaat is van iedere maand € 100 beleggen in het ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief gedurende een periode van 30 jaar.

Doe de ASN Doelplanner

Nu beleggen of niet?

Wil je je bestaande vermogen harder laten groeien door een deel te gaan beleggen? Dan start je vaak met een groter bedrag ineens. Nu beleggen of nog niet, is dan de grote vraag. De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Je stapt in als de verwachting is dat de beurzen gaan stijgen en je wacht nog even als de verwachting is dat de beurzen gaan dalen.

Het timen van de markt is onmogelijk

Maar die vlieger gaat helaas niet op. De huidige koersen op de beurzen weerspiegelen niet alleen de huidige stand van zaken maar ook alle verwachtingen voor de toekomst. Mede dankzij alle moderne technologieën vertalen de beurzen nieuwe informatie heel snel naar een nieuwe koers.

Bijvoorbeeld nieuwe informatie over hoe het nu gaat met de economie en de bedrijven.  Maar zeker ook informatie die een indicatie geeft over de verwachtingen voor de toekomst. Of de beurs gaat stijgen of dalen wordt met name bepaald door toekomstige informatie. Zonder glazen bol ga je dus het juiste instapmoment niet vinden.

Beleg voor de lange termijn

Belangrijk voordeel van direct instappen is dat je de tijd maximaal zijn werk laat doen. De tijd is de grootste vriend van de belegger. Hoe langer je namelijk belegt, hoe groter de kans op een goed rendement.

Als belegger behaal je rendement doordat bedrijven, overheden en projecten waarde creëren voor de maatschappij. Daar staan voor hen weer inkomsten tegenover. Deze inkomsten kunnen leiden tot jouw rendement. Je rendement kan bestaan uit dividend, rente en koersresultaat. Hoe langer je belegt hoe langer je hiervan profiteert.

Lees meer over beleggen voor de lange termijn.

Een groot bedrag gespreid inleggen

Een groot bedrag ineens beleggen kan natuurlijk heel spannend voelen. Voel je je er minder prettig bij dan kun je dit grote bedrag ook gespreid inleggen. Bijvoorbeeld in vijf gelijke delen over een periode van een jaar Nog steeds geldt dat tijd je grootste vriend is en het is op deze manier iets minder spannend dan het bedrag ineens te beleggen.

Beleggen of speculeren?

Uitgangspunt voor de uitleg over het instapmoment is dat je wilt gaan beleggen. Beleggen wordt vaak verward met speculeren. Toch verschillen beide fundamenteel van elkaar. Met speculeren zoals in crypto’s en opties speculeer je op korte termijn prijsstijgingen. Je accepteert dat je hierbij veel risico loopt als de prijs voor jou de verkeerde kant op gaat.

Lees meer over beleggen of speculeren

Meer lezen over beleggen?

Enthousiast geworden over beleggen maar ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder over:

Beleggingsvormen
7 beleggingstips
Beleggen voor beginners
Duurzaam beleggen

,
waarmee kunnen we je helpen?