Een goed instapmoment om te beleggen

Wat is het beste instapmoment om te starten met beleggen? Deze vraag heeft iedereen die begint met beleggen. Staan de beurzen nu niet heel hoog of juist heel laag? We kunnen alvast verklappen dat het perfecte instapmoment niet bestaat. Bepaal in een paar eenvoudige stappen of dit voor jou het goede moment is om te starten met beleggen.

Stap in als beleggen bij je past

Instappen kan om verschillende redenen. Je kunt je financiële reserves laten groeien door een deel van het geld in één keer te gaan beleggen. Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag te beleggen en zo je vermogen te laten groeien. Dit kan al vanaf € 20.

De eerste en allerbelangrijkste stap is voor jezelf bepalen of beleggen bij je past. Belangrijk omdat geld beleggen risico met zich mee brengt. Beleggen kan meer opleveren dan sparen, zeker als je voor langere tijd belegt. Maar dat is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden. Ga je beleggen dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt.

Wil je hier meer over weten? We leggen je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen sparen en beleggen. We laten je ook zien wat beleggen je kan opleveren bij een gemiddeld rendement maar ook bij een slecht scenario.

Periodiek beleggen: telkens een nieuw instapmoment

Als je financiële reserves wilt opbouwen door regelmatig geld opzij te zetten kan periodiek beleggen interessant zijn. Periodiek beleggen is een flexibele en laagdrempelige manier van beleggen. Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt en hoe lang je belegt. Je hoeft dus geen groot geldbedrag te hebben om te beginnen en je kunt stoppen wanneer je dat zelf wil. Je kunt al periodiek beleggen vanaf € 20.

Met periodiek beleggen kun je een interessant vermogen opbouwen. Ga naar de ASN Doelplanner en kijk bijvoorbeeld eens wat het verwacht resultaat is van iedere maand € 100 beleggen in het ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief gedurende een periode van 30 jaar.

Kies je voor periodiek beleggen dan maakt het niet uit wanneer je start. Je kiest namelijk niet één moment om te starten, je start telkens opnieuw met het gedrag dat je periodiek inlegt.

Een groter bedrag beleggen: de tijd is je grootste vriend

Wil je financiële reserves laten groeien door te gaan beleggen dan start je vaak met een groter bedrag ineens. Nu beleggen of nog niet, is dan de grote vraag. De oplossing lijkt voor de hand te liggen: je stapt in als de verwachting is dat de beurzen gaan stijgen en je wacht nog even als de verwachting is dat de beurzen gaan dalen.

Maar die vlieger gaat helaas niet op. De huidige koersen op de beurzen weerspiegelen niet alleen de huidige stand van zaken maar ook alle verwachtingen voor de toekomst. Mede dankzij alle moderne technologieën vertalen de beurzen nieuwe informatie heel snel naar een nieuwe koers. Nieuwe informatie over hoe het nu gaat met de economie en de bedrijven, maar zeker ook informatie die een indicatie geeft over de verwachtingen voor de toekomst. Of de beurs gaat stijgen of dalen wordt met name bepaald door toekomstige informatie. Zonder glazen bol ga je dus het juiste instapmoment niet vinden.

Belangrijk voordeel van het direct instappen is dat je de tijd maximaal zijn werk laat doen. De tijd is de grootste vriend van de belegger. Hoe langer je namelijk belegt hoe groter de kans op een goed rendement. Als belegger behaal je rendement doordat bedrijven, overheden en projecten waarde creëren voor de maatschappij waar voor hen inkomsten tegenover staan. Deze inkomsten kunnen leiden tot jouw rendement wat kan bestaan uit dividend, rente en koersresultaat. Hoe langer je belegt hoe langer je hier van profiteert.

Een groot bedrag ineens beleggen kan natuurlijk heel spannend voelen. Voel je je er minder prettig bij dan kun je dit grote bedrag ook gespreid inleggen. Bijvoorbeeld een jaar lang iedere maand een deel. Nog steeds geldt dat tijd je grootste vriend is en het is op deze manier iets minder spannend dan het bedrag ineens te beleggen.

Meer lezen over beleggen?

Enthousiast geworden over beleggen maar ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder over:

Beleggingsvormen
7 beleggingstips
Sparen of beleggen
Beleggen voor beginners
Duurzaam beleggen

, waarmee kunnen we je helpen?