ASN Duurzaam Aandelenfonds: inzicht in de ontwikkelingen van je fonds

Met het ASN Duurzaam Aandelenfonds beleg je wereldwijd in aandelen van grote ondernemingen die vooruitkijken en koploper zijn in duurzame ontwikkeling. Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over wat er in het fonds gebeurt en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Aandelenfonds

Koers (laatste 3 beschikbare) 12-08-2022 11-08-2022 10-08-2022
ASN Duurzaam Aandelenfonds 144,38 144,55 142,53
Step 1

Koersontwikkeling

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 juli 2022
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 7,94% 10,89% 7,87% 8,51% -12,75%
Vergelijking: MSCI All Country World Index 8,41% 10,36% 9,25% 10,96% -6,27%

* Gemiddeld per jaar

Vergelijking met de MSCI Index

De vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd) is de MSCI All Country World Index Climate Paris Aligned. Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een beter nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan deze index. Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de bedrijven waarin het fonds belegt.

De index is samengesteld uit ruim 1.000 grote bedrijven (niet-duurzaam en duurzaam) uit 50 landen. Beleggers die de CO2 voetafdruk van hun geld in lijn willen brengen met de klimaatafspraken van Parijs gebruiken deze maatstaf. ASN beschouwt een deel van de bedrijven in deze index als niet-duurzaam omdat wij naast het klimaat bedrijven ook beoordelen op biodiversiteit en mensenrechten.


Actueel: toelichting rendement juli 2022

Na een aantal maanden met negatieve rendementen vond het ASN Duurzaam Aandelenfonds in juli de weg naar boven: het fonds sloot de maand af met een rendement van 9%. Daarmee presteerde het fonds iets minder dan de benchmark die op 10,25% eindigde.

Een dikke plus maar iets minder dan de benchmark…
Dat verschil in rendement kwam onder meer doordat de sector gezondheidszorg het in juli minder goed deed. En dat is nou net een sector waarin het fonds iets zwaarder is belegd dan de benchmark. Daarnaast kon het fonds niet profiteren van de koersstijgingen van Apple, Amazon en Tesla. Deze bedrijven slaagden niet voor onze duurzaamheidstest. Ook het feit dat het fonds bij elkaar opgeteld minder heeft belegd in Amerikaanse bedrijven had een negatief effect, er kon daardoor niet geprofiteerd worden van de stijging van de dollarkoers ten opzichte van de euro.

Afscheid van beademingsapparatuurproducent

In de al eerder aangestipte sector gezondheidszorg namen we afscheid van Fisher & Paykel Healthcare Corp. Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland dat onder meer beademingsapparaten voor ziekenhuizen produceert, publiceerde tegenvallende kwartaalcijfers. Dit had te maken met het feit dat de coronabehandelingen in ziekenhuizen wereldwijd sterk zijn afgenomen. Verder verkleinde de fondsbeheerder de belangen in medicijnfabrikanten AstraZeneca en Novo Nordisk om te profiteren van de koersstijgingen. In beleggingsland heet zo’n transactie ‘winst nemen’.

Wat brengt de toekomst?

Zoals altijd vertalen de aandelenbeurzen nieuwe informatie heel snel naar nieuwe koersen. Wat je vandaag in de krant leest is door de aandelenbeurzen al vertaald in een koersstijging of daling. Door het veelvoud aan ontwikkelingen met grote impact op de bedrijven en economieën is er zeer veel informatie die de aandelenbeurzen dagelijks verwerken in de koersen. Daarom is de verwachting dat de beweeglijke koersen van beurzen de komende maanden aanhouden. Meer informatie lees je in het maandbericht. 

Waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee is

Als de beurskoersen dalen, verkopen beleggers vaak hun beleggingen. Dat is om drie redenen een slecht idee. Lees waarom het doorgaans beter is om te beleggen voor de lange termijn.


Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Top-5 duurzame bedrijven waar het fonds in belegt

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

Wij selecteren bedrijven eerst op duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streven wij ernaar om jou met het ASN Duurzaam Aandelenfonds een goed rendement te laten behalen.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfonds
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Rendement van beleggen in 2020