ASN Duurzaam Aandelenfonds: actueel inzicht in je fonds

Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Aandelenfonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Aandelenfonds
Step 1

Koersontwikkeling

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 oktober 2022
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 7,49% 9,87% 4,46% 3,57% -21,42%
Vergelijking: MSCI All Country World Index 8,12% 9,62% 6,80% 7,62% -11,68%

* Gemiddeld per jaar

Doel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.

Actueel: toelichting rendement oktober 2022

Toelichting resultaat

Het ASN Duurzaam Aandelenfond eindigde oktober met een rendement van 4,88%, net iets hoger dan de benchmark die op 4,86% uitkwam. Het goede maandrendement was te danken aan sterke bedrijfsresultaten en een minder sterk gestegen inflatie. Het laatste is belangrijk omdat inflatie en rente nauw met elkaar verbonden zijn. En een hoge rente in het algemeen ongunstig is voor bedrijven en aandelenbeleggers.

Grootste aandeel: Autodesk

Het Amerikaanse Autodesk was met een plus van bijna 14% de grootste maandstijger. Na deze stijging staat het in de Top 10 Beleggingen van oktober. Het bedrijf ontstond in 1982 en werd onder architecten en ingenieurs wereldberoemd met het tekenprogramma AutoCad. Autodesk werd in 2020 goedgekeurd door onze duurzaamheidsonderzoekers. Mede omdat het bedrijf het Caring-for-Climate-initiatief van de VN heeft omarmd. Zo stelt het duurzame doelen en is het vergevorderd in het energie-efficiënt maken van al zijn kantoorlocaties. Daarnaast bestaat de directie voor een derde uit vrouwen en wordt bij vacatures in de top ook gestreefd naar meer balans in de diversiteit.

Visie en vooruitzichten

Ondanks deze sterke oktobermaand verwachten we ook voor de komende periode beweeglijke beurzen. Nieuwe ontwikkelingen rondom de hoge inflatie, de oplopende rente, de dalende groei van wereldwijde economieën en de oorlog in Oekraïne zullen de koersen blijven beïnvloeden. We verwachten dat de fondsportefeuille goed gepositioneerd is voor de komende economische cyclus door de keuze voor kwalitatief goede ondernemingen die niet te hoog geprijsd zijn én aan onze duurzame doelen bijdragen. Meer details over de visie & vooruitzichten van de fondsbeheerder lees je in het maandbericht hieronder.

Waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee is

Als de beurskoersen dalen, verkopen beleggers vaak hun beleggingen. Dat is om drie redenen een slecht idee. Lees waarom het doorgaans beter is om te beleggen voor de lange termijn.


Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Lees meer over de CO2-voetafdruk van je eigen beleggingen

Top-5 duurzame bedrijven waar het fonds in belegt

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

Wij selecteren bedrijven eerst op duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streven wij ernaar om jou met het ASN Duurzaam Aandelenfonds een goed rendement te laten behalen.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfonds
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Beleggen in zonnepanelen
Rendement van beleggen in 2020
Gids voor beleggers bij ASN Bank