ASN Duurzaam Aandelenfonds: actueel inzicht in je fonds

Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Aandelenfonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Aandelenfonds
Step 1

Koersontwikkeling

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 januari 2024
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 8,11% 9,80% 11,28% 6,58% 3,31%
Vergelijkingsmaatstaf 8,27% 9.01% 10,34% 9,03% 1,85%

* Gemiddeld per jaar

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Doel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.

Terugblik op 2023 en vooruitblik 2024 door de fondsbeheerder

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds behaalde over 2023 een rendement van 24,45%. De index waarmee we het fonds vergelijken, de benchmark, behaalde in 2023 een rendement van 18,27%.

Factsheet ASN Duurzaam Aandelenfonds

Lees de volledige factsheet over dit fonds via onderstaande downloadlink terug:

Waarom beleggen in het ASN Duurzaam Aandelenfonds voor de lange termijn?

De koers van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is elke beursdag anders. In reactie op dalende beurskoersen verkopen beleggers soms snel hun beleggingen. Lees meer over waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee kan zijn.


Actueel: toelichting rendement door de fondsbeheerder januari 2024

Toelichting resultaat

De aandelenmarkten startten 2024 goed, ondanks dat de kans op renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank iets afnam. Het sentiment op de aandelenbeurzen was positief dankzij sterke bedrijfsresultaten en mooie macro-economische cijfers, vooral uit de Verenigde Staten. De aandelenindex waarmee we het fonds vergelijken, de benchmark, had een rendement van 1,85%. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds presteerde beter dan de benchmark met een rendement van 3,31%.

Invloed van de selectie op het rendement

De sectoren gezondheidszorg, communicatie en informatietechnologie presteerden bovengemiddeld. Vooral onze aandelenkeuze in de IT-sector deed het fondsrendement stijgen. Het fonds belegde minder dan de benchmark in China. Dat pakte goed uit, want China had een moeilijke maand nadat de vastgoedcrisis er weer oplaaide.

De Taiwanese chipgigant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) publiceerde halverwege januari goede resultaten. Daarna stegen de koersen van bedrijven in de gehele chipindustrie. Wij hebben recent TSMC verwijderd uit ons universum vanwege betrokkenheid bij de productie van wapens, maar het fonds belegt nog steeds relatief veel in de chipindustrie. Chips zijn noodzakelijk om elektronische apparatuur efficiënter te maken. Voor bijvoorbeeld elektrische auto’s zijn veel meer chips nodig dan vroeger. Ook de koersen van Amerikaanse IT-bedrijven buiten de chipindustrie stegen. Voorbeelden van IT-bedrijven in de fondsportefeuille zijn Palo Alto Networks, Workday, HubSpot en Autodesk.

Uitgelicht: de Chinese vastgoedcrisis

Eind januari eiste een rechtbank in Hongkong de liquidatie van de Chinese vastgoedreus Evergrande. Hierdoor laait de Chinese vastgoedcrisis, die al ruim drie jaar duurt, weer op. Of de Chinese autoriteiten deze uitspraak zullen erkennen is nog onduidelijk. De eis maakte beleggers echter nerveus, waardoor Chinese aandelenkoersen fors daalden.

Lange tijd stegen huizenprijzen in China alleen maar. Dit leidde tot speculatie op verdere stijging en een enorme toename van bouwprojecten. Veel van de nieuwe appartementen staan echter jaren leeg; er zijn zelfs spooksteden ontstaan. Vastgoedontwikkelaars bouwden enorme schulden op om meer projecten te ontwikkelen. Met het geld dat ze ontvingen voor nieuwe projecten bouwden ze echter geen nieuwe woningen, maar ze investeerden het vaak direct in grond voor toekomstige projecten.

De Communistische Partij maakte zich zorgen over die ontwikkeling en verschoof de focus van de huizenmarkt van dit speculatief opkopen van grond naar woningbouw. Dat leidde tot beleid dat ontwikkelaars beperkt in de schulden die ze mogen aangaan. Dit beleid veroorzaakte financiële onrust bij Evergrande en veel kleinere ontwikkelaars. Huiseigenaren protesteerden massaal omdat ze zich grote zorgen maken of de woning die ze al hebben betaald, nog gebouwd zal worden. Sindsdien is er sprake van een vastgoedcrisis. Doordat de Chinese vastgoedsector enorm is, zet deze crisis de gehele Chinese economie onder druk.

Visie en vooruitzichten

De fondsportefeuille bevat kwalitatief goede ondernemingen waarvan de aandelen niet te hoog geprijsd zijn en die tevens bijdragen aan onze duurzame doelen. Wij denken dat we dankzij deze selectie op lange termijn een beter rendement zullen behalen dan de benchmark.

Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Lees meer over de berekening van het duurzaam rendement

Top-5 duurzame bedrijven waar het fonds in belegt (bron: ASN Impact Investors)

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

De selectie van bedrijven vindt eerst plaats op het gebied van duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streeft het ASN Duurzaam Aandelenfonds naar een goed financieel en duurzaam rendement.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfondsDuurzaam beleggenPeriodiek beleggenRendement van beleggen in 2022Gids voor beleggers bij ASN Bank