ASN Duurzaam Aandelenfonds: actueel inzicht in je fonds

Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Aandelenfonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Aandelenfonds
Step 1

Koersontwikkeling

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 augustus 2023
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 7,84% 9,58% 7,08% 8,69% 15,15%
Vergelijkingsmaatstaf 8,15% 9,06% 7,73% 9,68% 12,73%

* Gemiddeld per jaar

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Doel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.

Actueel: toelichting rendement door de fondsbeheerder augustus 2023

Toelichting resultaat

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds heeft in augustus een rendement behaald van - 1,85%. De index waarmee we het fonds vergelijken, de benchmark, had een rendement van - 1,30%. De aandelenbeurzen hebben de stijgende trend van de laatste maanden niet weten voort te zetten en daalden in augustus. Een terugvallende vraag uit China en problemen in de Chinese vastgoedsector zorgen wereldwijd voor een verslechterd sentiment. Op de westerse markten komt naar verwachting de piek van de renteverhogingen nu echt in zicht.

Invloed van de aandelenselectie op het rendement

Een aanzienlijk deel van het rendementsverschil met de benchmark valt te verklaren door regionale effecten. De Chinese markt ging fors onderuit door terugvallende economische vraag. Ook Europese bedrijven bleken daarvoor gevoelig te zijn en bleven achter op de markt. Amerikaanse bedrijven daarentegen, vooral die in de IT en gezondheidszorg, kwamen met goede cijfers en presteerden goed. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig klaar is met renteverhogingen, gaf Amerikaanse aandelen een extra zetje.

Het fonds profiteerde van lagere allocatie naar Chinese aandelen, maar het relatief hoge gewicht van Europese en relatief lage gewicht van Amerikaanse bedrijven in portefeuille resulteerde in een lager rendement. De dollar werd ook sterker ten opzichte van de euro. Doordat het fonds minder belegt in dollars dan de benchmark heeft dat een negatief effect.

Wijzigingen in de portefeuille

In augustus verkochten we onze volledige positie in het Finse Uponor, producent van leidingsystemen. In april, mei en juni waren meerdere overnamebiedingen gedaan op het bedrijf, waardoor het aandeel inmiddels ruim 70% is gestegen. We namen ook winst op farmaceut Novo Nordisk na de forse koersstijging begin augustus. We namen verder een nieuwe positie in de Franse elektronicaproducent SEB; eind juli had het sterke kwartaalcijfers laten zien.

Uitgelicht: Novo Nordisk floreert dankzij obesitasmedicijn

De aandelenkoers van de  Deense farmaceut Novo Nordisk, vooral actief in de diabetes- en obesitaszorg, ging begin augustus fors omhoog nadat het resultaten naar buiten had gebracht van een studie naar zijn populaire middel Wegovy, dat patiënten met ernstige obesitas helpt afvallen.

In het onderzoek over 5 jaar met meer dan 17.000 obesitaspatiënten werd de effectiviteit van het medicijn vergeleken met die van een placebo. Wegovy bleek voor obesitaspatiënten met hartproblemen naast gewichtsverlies het risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatproblemen met 20% te verminderen. Deze uitkomsten waren een stuk beter dan verwacht, waarop het aandeel op de dag van publicatie met 16,7% steeg. Het onderzoeksresultaat geeft beleggers de hoop dat, nu het medicijn zowel voor gewichtsverlies als hartaandoeningen kan worden ingezet, het door meer verzekeraars vergoed zal worden. Dat komt de winstgevendheid van Novo Nordisk ten goede.

Visie en vooruitzichten

De fondsportefeuille bevat kwalitatief goede ondernemingen waarvan de aandelen niet te hoog geprijsd zijn en die tevens bijdragen aan onze duurzame doelen. Wij denken dat we dankzij deze selectie op lange termijn een beter rendement zullen behalen dan de benchmark. 

Factsheet ASN Duurzaam Aandelenfonds

Lees de volledige factsheet over dit fonds via onderstaande downloadlink terug:

Waarom beleggen voor de lange termijn?

In reactie op dalende beurskoersen verkopen beleggers soms snel hun beleggingen. Lees meer over waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee kan zijn.


Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Aandelenfonds

Duurzaam rendement

Lees meer over de CO2-voetafdruk van je eigen beleggingen

Top-5 duurzame bedrijven waar het fonds in belegt (bron: ASN Impact Investors)

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

De selectie van bedrijven vindt eerst plaats op het gebied van duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streeft het ASN Duurzaam Aandelenfonds naar een goed financieel en duurzaam rendement.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfondsDuurzaam beleggenPeriodiek beleggenRendement van beleggen in 2022Gids voor beleggers bij ASN Bank