ASN Duurzaam Obligatiefonds: actueel inzicht in je fonds

Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Duurzaam Obligatiefonds

Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Obligatiefonds
Step 1

Koersontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 30 juni 2024
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 2,35% 0,03% -2,22% -3,44% -1,17%
Vergelijkingsmaatstaf 3,23% 0,52% -1,63% -3,08% -0,77%

* Gemiddeld per jaar

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Doel van het ASN Duurzaam Obligatiefonds

Het doel van het fonds is op lange termijn (> 3 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.

Toelichting op de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd)

Toelichting op dividenduitkering over 2023 door de fondsbeheerder

Het dividend over 2023 bedraagt € 0,20 per participatie.

Dankzij de sterke rally in het laatste kwartaal van het jaar hebben obligatiemarkten over 2023 positieve rendementen laten zien. Het positieve rendement was vooral te danken aan de daling van de kapitaalmarktrente vanaf eind oktober en de kleinere renteverschillen tussen landen. Dat zorgde voor een hogere waardering van de meeste obligaties in het ASN Duurzaam Obligatiefonds. Daarnaast is de gemiddelde rente op de obligaties in de portefeuille hoger geworden. Het dividend dat het fonds kan uitkeren wordt voornamelijk bepaald door de couponrente die het fonds ontvangt op de leningen waar het in belegt. In 2023 was die rente toegenomen en daarmee het dividend ook in vergelijking met 2022.

Factsheet ASN Duurzaam Obligatiefonds

Lees de factsheet van dit fonds via onderstaande downloadlink terug:

Waarom beleggen in het ASN Duurzaam Obligatiefonds voor de lange termijn?

De koers van het ASN Duurzaam Obligatiefonds is elke beursdag anders. In reactie op dalende beurskoersen verkopen beleggers soms snel hun beleggingen. Lees meer over waarom beleggen voor de lange termijn een goed idee kan zijn.


Actueel: toelichting rendement door de fondsbeheerder juni 2024

Toelichting resultaat

In juni was het fondsrendement 0,66%. Daarmee presteerde het fonds beter dan de index waarmee we het fonds vergelijken, de benchmark, die uitkwam op een rendement van 0,51%. Het rendement werd veroorzaakt door couponrendement en een daling van de marktrente. De renteverschillen tussen de landen liepen op, wat negatief was voor het absolute fondsrendement. De rente die de Nederlandse staat betaalt voor een tienjarige staatsobligatie daalde van 2,94% naar 2,83%.

De landen met het hoogste rendement in juni waren de meest kredietwaardige landen, namelijk Duitsland en Nederland. Frankrijk had het laagste rendement; het was ook het enige land met een negatief rendement. De groene obligaties presteerden minder dan Duitse ‘grijze’ staatsobligaties

Invloed van de selectie op het rendement

De rentegevoeligheid van het fonds bleef in juni neutraal. Halverwege de maand ontstond er veel onrust op de markt nadat de partij van de Franse president Macron een grote nederlaag leed bij de Europese verkiezingen. Macron kondigde direct vervroegde Franse verkiezingen aan. Die boden kans op een overwinning van de rechtse, eurosceptische partij van tegenstander Le Pen. In reactie hierop verminderden beleggers de risico’s van hun beleggingen en richtten zich op bescherming van hun kapitaal. Hierdoor steeg het renteverschil tussen tienjaars Duitse en Franse obligaties met ongeveer 0,30%. Ook de renteverschillen van staatsobligaties van andere landen met Duitsland liepen fors uit, maar minder hard dan die van Frankrijk.

Het fonds belegde in juni meer in Spanje dan in Frankrijk, wat positief was voor het rendement. Het belegde meer dan de benchmark in Oostenrijk, Ierland, Italië en Chili en minder in Duitsland. Dat pakte negatief uit omdat de rendementen op staatsobligaties van alle landen lager was dan die op Duitse staatsobligaties.

Het fonds belegde meer dan de benchmark in groene obligaties, met een negatief resultaat voor de portefeuille vergeleken met de benchmark. De obligaties van Tennet deden het relatief slecht omdat de verkoop van het Duitse deel van het bedrijf aan de Duitse staat niet doorgaat. De verwachting dat deze verkoop zou plaatsvinden had ervoor gezorgd dat de koers van de Tennetobligaties flink gestegen was in de afgelopen maanden.

Uitgelicht: groene obligatie CPPIB

Het fonds participeerde in juni in een nieuwe groene obligatie van de Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB). CPPIB beheert de fondsen van het Canadese Pension Plan. Dit is een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, met 22 miljoen deelnemers en begunstigden, en meer dan 600 miljard Canadese dollar onder beheer. Als onderdeel van het beleggingsplan geeft CPPIB ook zelf groene obligaties uit met een AAA-rating. De opbrengsten van deze groene obligaties worden geïnvesteerd in projecten en bedrijven die voldoen aan criteria op het gebied van duurzame energie, vergroening van gebouwen, schoon transport en energie-efficiëntie. Directe beleggingen in fossiele brandstoffen zijn uitgesloten.

Visie en vooruitzichten

Als de kapitaalmarktrente stijgt, leidt dat op de korte termijn tot een daling van de koers van het ASN Duurzaam Obligatiefonds. Daar staat tegenover dat het verwachte rendement door de stijging van de kapitaalmarktrente toeneemt. Dat komt doordat de gemiddelde rentes die over de obligaties betaald worden, hoger zijn.

De economische situatie verbetert enigszins, al blijven de groeivooruitzichten beperkt. De loonstijging in de eurozone ligt momenteel hoger dan de inflatie, waardoor de koopkracht van consumenten verbetert. Ook een verdere renteverlaging van de ECB kan de economische groei helpen. De inflatie is in het afgelopen jaar al flink gedaald en komt waarschijnlijk na de zomer tijdelijk op circa 2% uit. Ook de looninflatie kan eind 2024 wat afnemen als bij de nieuwe cao-onderhandelingen de lagere inflatie gaat meespelen. Door de krappe arbeidsmarkt blijft dit echter wel een onzekere factor. De ECB blijft dan ook waarschijnlijk voorzichtig met verdere renteverlagingen. Als de economische groei in de VS wat vertraagt – waar het op begint te lijken – vergemakkelijkt dat de beslissing van de ECB om de rente ook in Europa te verlagen. Er is dan immers minder risico op verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en daardoor op geïmporteerde inflatie.

Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Obligatiefonds

Lees meer over de berekening van het duurzaam rendement

Top-5 duurzame debiteuren waar het fonds in belegt

  1. Italië
  2. Oostenrijk
  3. Kreditanstalt Fuer Wiederaufbau
  4. Slowakije
  5. Spanje

Lees voor alle feiten en cijfers de factsheet van dit fonds

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfonds
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Rendement van beleggen in 2022
Gids voor beleggers bij ASN Bank