Starten met beleggen op latere leeftijd, is dat nog zinvol?

Starten met beleggen op latere leeftijd kan. Ook als je ouder dan 50, 60 of 70 jaar bent. Afhankelijk van je beleggingsdoel, heb je namelijk vaak langer de tijd om te beleggen dan je misschien denkt. Want bij beleggen geldt: hoe langer je kunt beleggen hoe groter de kans op een goed rendement.
Afbeelding starten met beleggen op latere leeftijd

Houd rekening met uitgaven op de korte termijn

Op korte termijn heb je altijd een spaarbuffer nodig voor onvoorziene uitgaven. Denk aan een kapotte wasmachine. Wil je toch investeren met een horizon korter dan 3 jaar? Dan noemen we dat speculeren. Hierbij neem je veel risico om rendement. Wil je geen risico lopen met je geld? Dan past sparen beter bij je.

Redenen om te starten met beleggen op latere leeftijd

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je op latere leeftijd wilt gaan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan:

Beleggen voor je pensioen

Wil je na je 50e beleggen voor je pensioen? Omdat je een pensioengat hebt of nog helemaal geen pensioen hebt opgebouwd? Of misschien wil je wel eerder stoppen met werken dan je 67e? In beide gevallen heb je extra geld nodig. Dan kan beleggen een mogelijkheid zijn voor je.

Je beleggingshorizon op latere leeftijd

Een beleggingshorizon is de periode waarin je van plan bent om je beleggingen aan te houden voordat je ze verkoopt. Een beleggingshorizon bepaalt welke soorten beleggingen passen bij jouw beleggingsdoelen. Bij het bepalen van je beleggingshorizon houd je rekening met factoren zoals je leeftijd, je financiële doelstellingen en je risicobereidheid. Over het algemeen geldt dat hoe langer je beleggingshorizon is, hoe meer risico je kunt nemen. Er is dan meer tijd om eventuele koersdalingen op te vangen en het potentieel voor rendement op lange termijn groter is.

Rekenvoorbeeld: 55 jaar en beleggen voor je pensioen

Stel je bent 55 en je wilt beleggen voor je pensioen op je 67e. Dan denk je misschien dat je beleggingshorizon maximaal 12 jaar is. Toch is dat niet helemaal waar. Voor het deel dat je opbouwt en nodig hebt zodra je 67 wordt klopt het.

Een groot deel van het vermogen heb je niet meteen nodig als je 67 jaar wordt. Dit kun je nog langer laten staan. Zo kan dit deel van het vermogen door renderen en is de beleggingshorizon voor een deel van je vermogen langer dan 12 jaar.

Verdeel je vermogen

Het kan verstandig zijn om je vermogen op te delen in 2 delen:

  1. Een deel dat je binnen 5 jaar nodig hebt. Met dit deel van je vermogen neem je minder of geen risico. Dit kan door te beleggen in fondsen met een lager risico of door dit vermogen op een spaarrekening te zetten.
  2. Een deel dat je niet binnen 5 jaar nodig hebt. Dit deel van je vermogen kun je beleggen. Beleggen gaat altijd gepaard met risico. Hoe langer je de tijd hebt hoe groter de kans op een goed rendement. De hoeveelheid risico die je neemt, is afhankelijk van jouw voorkeuren ten aanzien van risico.

Bereken je mogelijke rendement

Bereken je mogelijke rendement en speel met de beleggingshorizon en het risico. Kijk vooral naar het slechte scenario om een goed gevoel te krijgen bij de risico’s die horen bij beleggen. Want je beleggingen kunnen minder waard worden.

Bereken nu

Beleggen om je vermogen te laten groeien

Deze motivatie komt vaak voort uit de lage spaarrente en de inflatie. Soms is de inflatie hoger dan de spaarrente waardoor je vermogen eigenlijk minder waard wordt. Heb je dit vermogen binnen 5 jaar niet nodig? Dan kan beleggen interessant worden. Beleggen gaat altijd gepaard met risico, maar hoe langer je de tijd hebt hoe groter de kans op een goed rendement. De hoeveelheid risico die je neemt is afhankelijk van jouw voorkeuren ten aanzien van risico.

Beleggen voor je nageslacht

Ook hierbij kan het zijn dat je beleggingshorizon lang genoeg is om te starten met beleggen. Bij overlijden kunnen je erfgenamen de beleggingen erven zonder deze te moeten verkopen. Wel moet je er rekening mee houden dat over de waarde van de beleggingen op het moment van overlijden erfbelasting verschuldigd kan zijn. Dit hangt onder meer af van de grootte van de erfenis en de vrijstellingen die gelden. Bekijk de vrijstellingen op belastingdienst.nl. Het kan dus zijn dat een deel van de beleggingen moet worden verkocht om deze belastingen te kunnen betalen. Dit kun je voorkomen door een deel van het vermogen op een spaarrekening te zetten. Als de erfgenamen aangeven het geld bij overlijden niet direct nodig te hebben dan kan de beleggingshorizon lang genoeg zijn om te starten met beleggen voor je erfgenamen.

Meer over beleggen en de belastingdienst

Nalaten aan een goed doel

Wil je bij overlijden je vermogen nalaten aan een goed doel? Dan kan dat ook via beleggingen. Goede doelen met een ANBI status hoeven geen erfbelasting te betalen. In zo’n geval kunnen de beleggingen één op één naar het goede doel gaan.

Kijktip: webinar "Succesvol starten met beleggen na je 50e"


In dit webinar staan Anja van Zandbergen (financieel planner) en Ingmar Soek (expert beleggen ASN Bank) stil bij:

  • Sparen en beleggen na je 50e
  • De keuze wel of niet starten met beleggen na je 50e
  • De lengte van je beleggingshorizon in combinatie met je plannen
  • Is starten met beleggen na je 50e ingewikkeld?

    Kijk webinar

Bepaal of beleggen bij je past

Starten met beleggen? Bepaal eerst of beleggen iets voor jou is. Heb je het geld de komende 3 tot 5 jaar niet nodig? En vind je het niet erg dat je beleggingen minder waard kunnen worden? Dan kan beleggen bij je passen. Ook op latere leeftijd. De vuistregel is: hoe langer je kunt beleggen hoe groter de kans op een goed rendement. Dit rendement kan hoger zijn dan bij sparen. Zelfs als je kiest voor een laag of gematigd risico.

Ook beginnen met beleggen? De volgende stap is te bepalen welke manier van beleggen bij je past. In een paar eenvoudige vragen weet je of beleggen bij ASN Bank bij jou past.

Doe de Keuzehulp

Meer lezen over beleggen

Meer weten? Lees meer over:

, waarmee kunnen we je helpen?