ASN Milieu & Waterfonds: inzicht in de ontwikkelingen van je fonds

Met het ASN Milieu & Waterfonds beleg je in bedrijven die oplossingen bieden voor de wereldwijde uitdagingen op het gebied van water, grondstoffen en energie. Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over wat er in het fonds gebeurt en wat dit voor jou betekent.

Financieel rendement ASN Milieu & Waterfonds

Koers (laatste 3 beschikbare) 02-12-2022 01-12-2022 30-11-2022
ASN Milieu & Waterfonds 47,60 47,15 46,45

Step 1

Koersontwikkeling

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology B.V.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 oktober 2022
Vanaf de start* 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 3,24% 10,96% 7,23% 9,78% -19,25%
Vergelijking: FTSE ET 100 Index 6,52% 13,53% 11,88% 16,02% -20,50%

* Gemiddeld per jaar

Vergelijking met de MSCI Index

Het rendement van het ASN Milieu & Waterfonds vergelijken we met de FTSE Environmental Technologies 100 Index. Deze index is samengesteld uit 100 bedrijven die zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën en systemen die milieuproblemen helpen oplossen.

De bedrijven zijn wereldwijd gevestigd. Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een beter nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf. Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de bedrijven waarin het fonds belegt.


Actueel: toelichting rendement oktober 2022

Beleggers in het ASN Milieu & Waterfonds sloten oktober af met een rendement van 5,02%. Het fonds presteerde daarmee aanzienlijk beter dan de benchmark die op 0,51% eindigde. Een belangrijke verklaring voor dit verschil in rendement is de strategische keuze van de fondsbeheerder om minder dan de benchmark in transport te beleggen en meer in duurzame voeding en landbouw. Zo is in de portefeuille van de benchmark wel maar in het ASN-fonds, om principiële redenen, geen plek voor autofabrikant Tesla. Het bedrijf van Elon Musk zag deze maand 14% van de koers verdampen.

Grootste aandeel: American Waterworks

American Waterworks (AW) groeide deze maand uit tot het grootste aandeel in de Top 10 Beleggingen. Het Amerikaanse waterbedrijf levert drinkwater aan consumenten en zuivert water voor voor bedrijven. In totaal heeft het 3,5 miljoen Amerikaanse klanten in 16 staten. De oorspronkelijke oprichter startte al in 1886. Ruim een eeuw later was het bedrijf in handen van het Duitse energiebedrijf RWE. In 2008 trokken de Duitsers zich echter weer terug na een beursgang van AW.

Visie en vooruitzichten

We zijn onveranderd positief over de kracht van de groeifactoren van de milieumarkten. De Europese afhankelijkheid van Russisch gas heeft de bezorgdheid over de energiezekerheid doen oplaaien. Dat zou de overgang naar een economie zonder CO2-uitstoot moeten versnellen. Bovendien kan de goedkeuring van de Inflation Reduction Act in de VS het fonds op lange termijn extra ruggensteun bieden. Het fonds belegt ruim een derde in Amerikaanse bedrijven.

Na de recente wereldwijde koerscorrectie die dit jaar heeft plaatsgevonden zijn aandelen in de verschillende themagebieden van de milieumarkten weer aantrekkelijk gewaardeerd. We blijven streven naar een veerkrachtige, gespreide, evenwichtige portefeuille met beleggingen in een breed scala van milieusectoren, eindmarkten en bedrijfsmodellen. Daarvoor kiezen we bedrijven met sterke marktposities, elementen van prijsbescherming en aantrekkelijke waarderingen.


Duurzaam rendement van het ASN Milieu & Waterfonds

Lees meer over de CO2-voetafdruk van je eigen beleggingen

Top-5 duurzame bedrijven waar het fonds in belegt

Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven

Wij selecteren bedrijven eerst op duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streven wij ernaar om jou met het ASN Milieu & Waterfonds een goed rendement te laten behalen.

Meer weten over beleggen?

Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank?

Evalueer je beleggingsfonds
Duurzaam beleggen

Periodiek beleggen

Rendement van beleggen in 2020

Gids voor beleggers bij ASN Bank