Beleggen in Starbucks: herkomst melk en broodbeleg geen zuivere koffie

10710x bekeken
In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor Starbucks, de koffiehuisketen waar je naam nooit hetzelfde is en de super duurzame tapijtfabrikant Interface.

Afgekeurd: Starbucks

In elke grote Europese, Aziatische of Amerikaanse stad staat wel een filiaal van Starbucks. In totaal zijn er meer dan 30.000 vestigingen in bijna 80 landen en maandelijks komt er wel een nieuwe bij. Geen koffiedikkijker had bij de opening van de eerste vestiging in Seattle durven voorspellen dat het bedrijf zó groot zou worden.

In 1971 was het niet meer dan een winkel in koffiebonen en koffieapparaten. Midden jaren ’80 wist een ondernemer de 3 oorspronkelijke oprichters te overtuigen om onder de naam Starbucks koffiehuizen te openen. De man werd later CEO van het bedrijf. Saillant detail is dat Italië, hét land waar koffie een bijna heilige status heeft, maar één Starbucks-filiaal telt, in Milaan.

Daarom keurden we Starbucks af: onvoldoende beleid voor dierenwelzijn

Starbucks maakte al sinds 2000 deel uit van ons beleggingsuniversum. Vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat het duurzame beleid voor dieren tekortschoot. Onder meer voor het vleesbeleg op de broodjes en de melk in de koffieproducten voldoet het bedrijf niet aan onze eisen voor het welzijn van dieren.

Een dier mag wat ons betreft niet worden blootgesteld aan ondervoeding, angst, lijden en pijn. We gingen hierover met het bedrijf in gesprek maar zagen helaas geen verbetering. In het besluit om Starbucks af te keuren woog ook een aantal misstanden mee: gevallen van gedwongen arbeid in Brazilië en fraude rond de certificering van koffieboeren.

Starbucks in Nederland?

In Nederland heeft het koffieconcern rond de 70 filialen. Dat is niet veel als je kijkt naar China (ruim 3.500 filialen) of Groot-Brittannië (ruim 1.000 filialen). Toch heeft Starbucks een bijzondere band met ons land. Via Nederland maakt Starbucks, zoals zoveel multinationals, handig gebruik van belastingverdragen met als doel om de winstbelasting zo laag mogelijk te laten uitkomen. Deze legale manier van belasting betalen staat bekend als belastingontwijking en Nederland is wereldwijd een grote speler in deze fiscale tak van sport.

Het Europees Hof van Justitie deed een poging de fiscale route van Starbucks te dwarsbomen, maar verloor deze zaak uiteindelijk. Met het oog op een eerlijke verdeling van lusten en lasten door bedrijven hebben we moeite met belastingontwijking. Zolang het legaal gebeurt, is belastingontwijking voor ons geen reden om een bedrijf af te keuren.

Lees na de afbeelding verder waarom we Interface hebben goedgekeurd.

Vrouw loop Starbucks binnen

Doordat het duurzame beleid in dieren tekortschiet, belegt ASN Bank belegt niet langer in Starbucks.

Goedgekeurd: Interface

Interface werd in 1973 door de 39-jarige Ray Anderson opgericht. Het bedrijf kende een bliksemstart met de verkoop van tapijttegels en breidde zijn assortiment snel uit. In de zomer van 1994 vond Anderson, nog steeds CEO, een briefje op zijn bureau met daarop de vraag van een verkoper: ‘Er zijn klanten die willen weten wat Interface voor het milieu doet. Wat moet ik antwoorden?’

Het briefje leidde tot de oprichting van een milieuwerkgroep binnen Interface. Anderson moest de eerste bijeenkomst aftrappen met een speech over het milieu. Hij had geen idee wat hij moest vertellen. Tot hij van iemand de tip kreeg om een boek van de klimaatwetenschapper Paul Hawkes te lezen.

Het boek overtuigde Anderson ervan dat het bedrijfsleven een actieve rol moet spelen bij het oplossen van de klimaatcrisis. Met die kennis durfde hij voor Interface al in 1994 een klimaatdoelstelling af te geven. Zo’n 17 jaar na zijn ‘bekering’ overleed hij op 77-jarige leeftijd. The Washington Post noemde hem in zijn overlijdensbericht de ‘groenste CEO’ van de VS. Inmiddels durft het bedrijf te stellen dat alle producten 100% CO2-neutraal zijn.

Interface met vlag en wimpel goedgekeurd

Het zal geen verrassing zijn dat we Interface hebben toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum. Vooraf hebben onze onderzoekers nog wel hun huiswerk gedaan en zo kritisch mogelijk naar het bedrijf gekeken. Het slaagde met vlag en wimpel voor beleid op het gebied van bestuur, mensenrechten en cum laude voor milieu.

Is het bedrijf ook streng voor zijn leveranciers? Het antwoord is ja: het tolereert geen kinder- en dwangarbeid en leveranciers moeten toestaan dat hun werknemers lid zijn van een vakbond en moeten gezonde veilige arbeidsomstandigheden garanderen.

Heuga, de duurzame Nederlandse dochter van Interface

In het Gelderse Scherpenzeel worden sinds jaar en dag tapijttegels gefabriceerd door de firma Heuga. In 1987 werd het bedrijf door Interface overgenomen. Tegenwoordig draait de fabriek in Scherpenzeel geheel op duurzame energie, gebruikt het nauwelijks water in het productieproces en hergebruikt het afval, onder meer van visnetten.

Goedkeuren en afkeuren, wie doen dat?

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die in de afgelopen 24 maanden zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Fondsbeheerders van ASN aandelenfondsen kunnen vervolgens beslissen om aandelen van het bedrijf te kopen, met andere woorden: het aandeel op te nemen in de portefeuille van een fonds. Als na onderzoek blijkt dat een bedrijf toch niet voldoet aan onze duurzame criteria dan wordt het bedrijf afgekeurd en uit het ASN Beleggingsuniversum verwijderd. Vervolgens zal de fondsbeheerder het aandeel uit de portefeuille verwijderen.

Goedkeuren en afkeuren wordt gedaan door ASN Beleggingsfondsen op basis van onderzoek van de duurzame onderzoekers van ASN Bank. In dat onderzoek beoordelen zij het beleid en gedrag van nationale en internationale beursgenoteerde bedrijven op het vlak van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

Lees hier meer over de beleggingsfondsen van ASN Bank

Dit artikel is gepubliceerd op 28 oktober 2019.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant