ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN Milieu & Waterfonds

ASN Milieu & Waterfonds

Beleggen in aandelen van bedrijven in milieu- en watertechnologie

  • Beleggen in bedrijven die milieuproblemen helpen oplossen
  • Beleggen in schoon water, duurzame energie en recycling
  • Beleggen in vernieuwende milieutechnologie


Beleggen in de beste oplossing

Het ASN Milieu & Waterfonds belegt wereldwijd in ondernemingen die werken aan oplossingen voor milieuproblemen. Vaak met vernieuwende technieken. Zij zijn voornamelijk actief in drie sectoren:

  • Schoon water en een schoon milieu
  • Duurzame energie
  • Verantwoorde afvalverwerking en recycling

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Rendement na aftrek van de fondskosten t/m 31 december 2016

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 0,71% 1,92% 9,09% 12,47% 14,83%
Benchmark 2,40% 8,06% 13,19% 14,02% 16,25%

* Gemiddeld per jaar

Risico’s

De koers van het ASN Milieu & Waterfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer waard worden. Maar zij kan ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Een beschrijving van de risico’s kun je nalezen in de
Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Schoon en verantwoord

Om een duurzame wereld te realiseren, moeten we nú keuzes maken. Voor het ASN Milieu & Waterfonds kiezen we vernieuwende ondernemingen die bijdragen aan een schoner milieu en een beter klimaat. Bij deze ondernemingen analyseren we ook of zij verantwoord omgaan met mens, dier en natuur.

Financiële selectie

De ondernemingen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen in het ASN Beleggingsuniversum. Daaruit selecteert de fondsbeheerder die ondernemingen die naar zijn verwachting de beste financiële vooruitzichten hebben.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 1,20%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


December 2016 Het fonds behaalde een rendement van 0,71%, terwijl de benchmark op 2,40% uitkwam. Na de Amerikaanse verkiezingen deden bedrijven in de deelsectoren energiezuinigheid en afvalmanagement deden het goed, zoals Daiseki en LEM Holding. Ook de aandelenkoers van het Finse waterinfrastructuurbedrijf Uponor steeg. Beleggers haalden geld weg uit opkomende markten en defensieve bedrijven. Dat drukte het koersrendement van bedrijven als Beijing Enterprises Water Group. Ook Lindsay Corporation en Acuity Brands bleven achter.

We namen een belang in Zhuzhou CRRC Times Electric. De koers was gunstig na een periode van zwakte. Zhuzhou is een Chinees bedrijf dat onderdelen produceert om in landen over de hele wereld elektrisch treinverkeer mogelijk te maken. Het bedrijf brengt een duurzaamheidsverslag uit. Het heeft een ketenbeleid en milieubeleid. Wel moedigen we Zhuzhou aan om mensenrechtenbeleid en beleid voor vakbondsvrijheid op te stellen en te publiceren.

Kerngegevens

Kerngegevens
Oprichtingsdatum 02-07-2001
Fondsvermogen per 31-12-2015 € 386 miljoen
Aantal uitstaande aandelen per 31-12-2015 13.413.036
Dividend 2015 € 0,20
Benchmark MSCI World
SmallMid Cap (EUR)
ISIN-code NL0000280501
Verhandelbaarheid Dagelijks
Beursgenoteerd Ja

Fondsmanagement

Het ASN Milieu & Waterfonds is een fonds van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de statutaire directie van de ASN Beleggingsfondsen N.V. De AIF-beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.

Voor alle ASN Beleggingsfondsen is een document Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap