ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

Beleggen in innovatieve, duurzame bedrijven

  • Beleggen in kleine tot middelgrote Europese bedrijven
  • Beleggen in bedrijven die vooruitkijken
  • Stimuleren van duurzamer ondernemenStimuleren van duurzamer ondernemen

De kleine en middelgrote Europese bedrijven in dit fonds kijken – net als wij – vooruit. Doordat ze kleiner zijn, kunnen ze sneller vernieuwen. Deze bedrijven hebben vaak een sterke focus. Wij stimuleren ze hun strategie en beleid te verbreden tot alle duurzame aspecten: mens, klimaat en natuur. We beleggen voor de langere termijn – minstens drie jaar – in deze ondernemingen. Daardoor kunnen we in gesprek gaan over de mogelijkheden om nog duurzamer te ondernemen. Dat kan ook doordat er maar zo’n dertig ondernemingen in de portefeuille zitten.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Rendement na aftrek van de fondskosten t/m 31 december 2016

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 3,01% -3,41% -4,72% 7,86% 13,80%
Benchmark 5,38% 3,51% 3,16% 10,85% 17,82%

* Gemiddeld per jaar

Risico’s

De koers van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer waard worden. Maar zij kan ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Een beschrijving van de risico’s kun je nalezen in de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Financiële selectie

De ondernemingen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen in het ASN Beleggingsuniversum. Daaruit selecteert de fondsbeheerder die ondernemingen die naar zijn verwachting de beste financiële vooruitzichten hebben.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 1,20%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds aan de hand van de laatste maandberichten.


December 2016 – Het fonds behaalde een rendement van 3,01%, terwijl de European Small Cap-index op 5,38% uitkwam. De aandelen met de hoogste rendementen waren Kardex, Dunelm en LEM. AT&S, Ascom en IMA leverden de slechtste prestaties. AT&S bleef zwak na een winstwaarschuwing eerder in het kwartaal. De marktomstandigheden zijn moeilijk en de productie in de nieuwe Chinese vestiging komt trager op gang dan verwacht. Deze twee factoren leidden ertoe dat het management de winstverwachting verlaagde.

We hebben de aankoop afgerond van Ascom, een Zwitsers bedrijf dat wereldwijd communicatiesoftware en –hardware levert aan ziekenhuizen. We beleggen in dit bedrijf omdat het zijn volatiele netwerktestdivisie heeft afgestoten. Deze divisie heeft de winst van de groep jarenlang gedrukt. Na deze verkoop focust het bedrijf nog maar op één gebied. Dit wordt gekenmerkt door structurele groeikansen op lange termijn en een hoge kapitaalopbrengst.

Kerngegevens

Kerngegevens
Oprichtingsdatum 09-05-2006
Fondsvermogen per 31-12-2015 € 83 miljoen
Aantal uitstaande aandelen per 31-12-2015 2.286.700
Dividend 2015 € 0,50
Benchmark MSCI Europe Small Cap Total Return Index
(deel Verenigd Koninkrijk gehalveerd)
ISIN-code NL0000290518
Verhandelbaarheid Dagelijks
Beursgenoteerd Ja

Fondsmanagement

Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds is een fonds van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de statutaire directie van de ASN Beleggingsfondsen N.V. De AIF-beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.

Voor alle ASN Beleggingsfondsen is een document Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap