ASN Duurzaam Small & Midcapfonds: actueel inzicht in je fonds
Experts zijn dagelijks bezig om je geld te investeren en er financieel en duurzaam rendement mee te behalen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen in je fonds en wat dit voor jou betekent.
Financieel rendement ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
Koers (laatste 3 beschikbare)
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 30 april 2023
Vanaf de start*
10 jaar*
5 jaar*
3 jaar*
Dit jaar
Fonds
5,56%
9,04%
5,86%
12,99%
7,85%
Benchmark**
4,92%
9,17%
3,53%
10,86%
7,56%
* Gemiddeld per jaar
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.
Doel van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
Het doel van het fonds is op lange termijn (> 5 jaar) een hoger nettorendement (na aftrek van de kosten van het fonds) te behalen dan de vergelijkingsmaatstaf (ook wel benchmark genoemd). Op korte termijn kan het rendement sterk afwijken (positief en negatief) vanwege de strikte duurzaamheidseisen bij de keuze van de beleggingen.
Actueel: toelichting rendement april 2023
Toelichting resultaat
De waarde van het fonds steeg in april met 1,27%. De index waarmee we het fonds vergelijken, de benchmark, steeg met 1,60%. Het resultaat week deze maand sterk af van de intrinsieke waarde die het fonds aan het einde van de maand had. Op basis van de intrinsieke waarde presteerde het fonds namelijk 0,89% beter dan de benchmark. Deze afwijking werd veroorzaakt door een verschil in het aantal handelsdagen op basis waarvan de resultaten worden berekend.
April stond in het teken van de overnamebieding op Software AG door Silver Lake. Omdat het fonds belegt in Software AG, gaan wij hierna nader in op dit bod.
Invloed van de selectie op het rendement
Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds belegt als betrokken aandeelhouder met een langetermijnhorizon. Als een bedrijf wordt overgenomen, eindigt deze betrokkenheid vaak eerder dan gepland. Een overnamebieding komt meestal als de beurswaarde geen goede afspiegeling vormt van de toekomstperspectieven van de onderneming. Het aandeel is dan langere tijd te goedkoop. In 2023 hebben we al op twee belangen van het fonds overnamebiedingen ontvangen: Telenet en Software AG. Dat bevestigt dat de aandelen in de fondsportefeuille aantrekkelijk gewaardeerd zijn. De premie die de potentiële koper bereid is te betalen bovenop de slotkoers, levert een mooi extra rendement op. We vinden wel dat de belangen van alle belanghebbenden voldoende gewaarborgd moeten worden. En dat de hoogte van de bieding een goede reflectie moet zijn van de vooruitzichten van de onderneming. Om dit te waarborgen is het cruciaal dat de corporate governance-standaarden goed worden toegepast. Daarom bespreken we bij een bieding het proces kritisch met de raad van commissarissen van de betrokken bedrijven.
Uitgelicht: miljardenbod op Software AG
Op 24 april deed de technologie-investeringsmaatschappij Silver Lake een bod van € 30 op het Duitse Software AG. De koers van Software AG steeg daarna sterk. Het bod is 53% hoger dan de koers van Software AG op 20 april en 48% hoger dan de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. Silver Lake is al langer betrokken bij Software AG. Zo is de voorzitter van de raad van commissarissen een vertegenwoordiger van Silver Lake. Silver Lake heeft ook al eens een converteerbare lening aan de Duitse onderneming verstrekt. De grootste aandeelhouder in Software AG is de stichting van oprichter Peter Schnell. Wij denken dat deze stichting 83% van haar 30,1%-belang aan de bieding van Silver Lake heeft gecommitteerd vanwege de goede banden tussen beide bedrijven.
Ongeveer een week na het nieuws over de bieding verwierf Bain Capital een belang van 10% in Software AG. Wij hebben de ontwikkelingen met Silver Lake en Software AG besproken. Dat gaf ons een beter beeld van de intenties van Silver Lake. De vertegenwoordiger van Silver Lake zal geen rol spelen in het comité van de raad van commissarissen dat het bod gaat beoordelen, zodat Software AG een onafhankelijke beslissing kan nemen. Uiteindelijk hebben wij besloten het belang van het fonds in Software AG te verminderen. Wij vinden dat het overnamebod de waarde van het aandeel goed weerspiegelt en hebben daarom winst genomen op de positie. Het resterende belang in Software AG houden we nog aan om te kunnen profiteren van een mogelijk verhoogde bieding door Bain of Silver Lake.
Vooruitzichten
Wij denken dat beleggers voorsorteren op een langdurige periode van vraaguitval en structureel lagere marges. De prijzen van bijvoorbeeld onderdelen en grondstoffen dalen echter en zij zijn beter beschikbaar. Dat leidt tot een hogere bezettingsgraad van fabrieken. Langetermijnbeleggers weten dat zij vroeg of laat met economische teruggang te maken krijgen waarvan het dieptepunt lastig is in te schatten. Vanaf deze momenten worden echter de hoogste rendementen behaald. Het is dus belangrijk ook bij koersdalingen te blijven beleggen. Het fonds belegt in duurzame bedrijven van hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke waarderingen. Dat biedt ons voldoende vertrouwen voor de toekomst.
In reactie op dalende de beurskoersen verkopen beleggers soms op korte termijn hun beleggingen. Er zijn een aantal goede redenen waarom wordt gesteld dat beleggen bedoeld is voor de lange termijn. Lees meer over beleggen voor de lange termijn.
Duurzaam rendement van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
Het Belgische Bekaert produceert staaldraad in vele soorten en coatingen. Het bedrijf heeft bijna 30.000 werknemers en is wereldwijd actief. Het bedrijf werd in 1880 door de 25-jarige Leo Bekaert opgericht. Bijna anderhalve eeuw later bezit de familie Bekaert nog steeds een aanzienlijk deel van de aandelen.
Bestuur
Bekaert heeft een ethische code opgesteld met richtlijnen voor ethisch handelen en tegen corruptie. Bij gesignaleerde misstanden geeft het bedrijf aan wat de gevolgen hiervan zijn. Verder publiceert het bedrijf jaarlijks een duurzaamheidsverslag waarin de thema's mensenrechten, milieu en bestuur aan bod komen.
Mensenrechten
Het gezondheids- en veiligheidssysteem van het bedrijf is gecertificeerd volgens de OHSAS 18001-standaard. Verder respecteert Bekaert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijf heeft dit omgezet in beleid en op dit gebied de afgelopen jaren vooruitgang geboekt.
Milieu
Bekaert heeft een robuust milieubeleid en milieubeheersysteem: 95% van de fabrieken is ISO 14001-gecertificeerd. Om deze certificatie te verkrijgen moet het bedrijf onder meer doelen stellen, zijn milieubelasting monitoren en een milieubeheersysteem hebben. Bekaert is transparant over zijn voortgang op het gebied van waterverbruik en CO2-uitstoot. Het heeft maatregelen genomen om de milieubelasting te reduceren, bijvoordeeld door efficienter energieverbruik, minder afval en het gebruik van milieuvriendelijke materialen. In 2025 moet 55% van het energieverbruik duurzaam zijn. Op het gebied van vervuiling voldoet het bedrijf aan de Europese richtlijn van REACH. Dit is een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden.
Ketenbeleid
Bekaert hanteert sinds 2015 een gedragscode voor zijn leveranciers om anti-corruptie, dwangarbeid en kinderarbeid tegen te gaan en vakbondsvrijheid en een eerlijke behandeling van werknemers te bevorderen. Het bedrijf heeft ook beleid tegen conflictmineralen en voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en milieu.
2. Signify Nv
Activiteiten
In 2016 kreeg de lichtdivisie van Philips een zelfstandige notering aan Euronext Amsterdam. De in 2018 tot Signify omgedoopte lichtproducent blijft in zijn producten voor consumenten gebruik maken van de oude merknaam: Philips Hue blijft dus gewoon Philips Hue. Voor zakelijke producten hanteert Signify onder meer de merknamen Color Kinetics en Modular Lighting Instruments. Een groot deel van de omzet komt uit de verkoop van ledverlichting. In 2019 startte Signify in de zakelijke markt met een lease-programma voor lampen. Dit moet resulteren in lagere kosten en betere recyclebaarheid van de lampen.
Bestuur
Signify heeft gedragsregels voor het ethisch handelen van zijn werknemers. Hierin staan richtlijnen om omkoping en corruptie, witwassen, politieke bijdragen en belangenverstrengeling tegen te gaan en mensenrechten te beschermen. Ook beschikt het over een klokkenluidersregeling.
Mensenrechten
De gedragsregels van Signify bevatten richtlijnen om kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie tegen te gaan en vakbondsvrijheid te beschermen. Het bedrijf voert wereldwijd iedere twee jaar een onderzoek uit naar het salaris van werknemers om te zien of het voldoet aan de standaarden voor een leefbaar loon. Signify heeft daarnaast beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en is gecertificeerd volgens ISO 45001 (voorheen OHSAS 18001).
Milieu
Meer dan driekwart van de faciliteiten van Signify is gecertificeerd volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001. Het voert voor zijn producten een analyse van de levenscyclus uit. Daarnaast voldoet Signify aan REACH (een systeem van de Europese Unie voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen). Het bedrijf wil het gebruik van plastic verpakkingen uitfaseren en wil dat in 2020 80% van alle verpakkingen gemaakt zijn gerecycled papier.
Ketenbeleid
Signify heeft de industriestandaard van de Responsible Business Alliance (RBA, voorheen EEIC) onderschreven. Hierop is het ketenbeleid gebaseerd waaraan alle leveranciers moeten voldoen. Dit beleid behandelt bestuur (onder meer corruptie), mensenrechten (waaronder de vier fundamentele arbeidsrechten en conflictmineralen) en milieu. Sinds augustus 2020 is Signify betrokken bij het project Fair Cobalt Alliance. Deze alliantie spant zich in om de arbeidsomstandigheden in de kobaltwinning in de Democratische Republiek Congo te verbeteren. Ook het Nederlandse telefoonmerk Fairphone en de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore doen mee.
3. Huhtamaki Oyj
Activiteiten
Huhtamaki produceert kartonnen en plastic voedingsverpakkingen en wegwerpservies. Het wil voedingswaren zo verpakken dat ze zo lang mogelijk bewaard blijven zonder te bederven. Het bedrijf is opgericht in 1920 en heeft het hoofdkantoor in Finland.
Bestuur
Huhtamaki heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere belangenverstrengeling, witwassen, corruptie en omkoping. Een klokkenluidersregeling maakt het mogelijk dat misstanden anoniem gemeld kunnen worden. Huhtamaki neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden. In het duurzaamheidsrapport rapporteert het hoeveel incidenten zijn gemeld.
Mensenrechten
Huhtamaki onderschrijft de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarnaast behandelt het bedrijf specifiek gelijke behandeling, eerlijke beloning, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling, dwangarbeid en kinderarbeid. Ook van leveranciers wordt verwacht dat zij deze fundamentele arbeidsrechten respecteren.
Milieu
Huhtamaki is zich bewust van zijn invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Het wil zijn negatieve impact op het milieu minimaliseren. Voortdurend streeft het ernaar minder grondstoffen en meer gerecyclede materialen te gebruiken. Met het Packaging Life Cycle Assessmentinstrument evalueert het de milieuaspecten van verpakkingen. Het rapporteert over zijn energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en vluchtige organische stoffen, afval en materiaalgebruik.
Ketenbeleid
Huhtamaki heeft ketenbeleid met minimumeisen voor leveranciers op het gebied van bestuur, mensenrechten en milieu. Huhtamaki maakt zijn verpakkingen van onder meer karton. Dat wordt gemaakt van zowel gerecyclede vezels als nieuwe vezels. De laatste hebben meestal een PEFC of FSC-certificaat. Daardoor is hun herkomst volledig bekend.
4. Ipsos
Activiteiten
Ipsos is een marktonderzoeksbureau dat diensten biedt op het gebied van reclame, marketing, media, de publieke opinie en sociaal onderzoek. Ipsos is een Frans bedrijf dat wereldwijd actief is.
Bestuur
Ipsos heeft een gedragscode opgesteld waaraan alle medewerkers zich dienen te houden. Daarnaast houdt Ipsos zich ook aan de ESOMARgedragscode. ESOMAR is een internationale gedragscode voor markt- en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Het bedrijf heeft ook beleid tegen corruptie en hanteert de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI) in zijn duurzaamheidsverslaglegging.
Mensenrechten
Ipsos heeft het VN Global Compact ondertekend en geeft aan de fundamentele principes van de Internationale Arbeidsorganisatie na te leven. Ipsos heeft beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid, en voor vakbondsvrijheid en eerlijke behandeling. Ipsos onderschrijft het principe van gelijke beloning voor zijn mannelijke en vrouwelijke werknemers en het personeel van Ipsos bestaat grotendeels uit vrouwen.
Milieu
Ipsos wil zijn milieubelasting verminderen, met name de hoeveelheid afval, het energiegebruik en de CO2-uitstoot. Het rapporteert over de CO2-uitstoot voor emissies van scope 1, 2 en 3 (directe en indirecte uitstoot door eigen activiteiten en de uitstoot van broeikasgas in de keten). Ipsos laat weten hoeveel kilo papier het gebruikt en recyclet en hoeveel elektriciteit het gebruikt. Het bedrijf wil minder energie gebruiken en dit blijven monitoren.
Ketenbeleid
Ipsos heeft een gedragscode voor leveranciers en eist van zijn leveranciers dat zij zich houden aan deze code, de beginselen die zijn vastgelegd in de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en het Global Compact van de Verenigde Naties. De vier fundamentele arbeidsnormen van de IAO worden in deze gedragscode voor leveranciers genoemd: vrijheid van vereniging en het verbod op discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid. Het bedrijf heeft ook beleid voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, het milieu en ethisch gedrag.
5. Sthree Plc
Activiteiten
SThree Plc houdt zich bezig met werving en selectie. Het heeft 39 kantoren verspreid over verschillende landen en continenten. SThree voert tien merken die gespecialiseerde recruitmentdiensten leveren voor functies op vaste, contract- en interimbasis in de STEM-sectoren (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde).
Bestuur
Het bedrijf heeft een gedragscode waarin ethisch handelen en corruptie aan bod komen. Medewerkers moeten zich hieraan houden. Er is ook een klokkenluidersregeling. SThree is niet betrokken bij misstanden met betrekking tot ethische bedrijfsvoering.
Mensenrechten
Voor SThree is privacy is een van de voornaamste risico’s op het gebied van mensenrechten. SThree neemt privacy erg serieus. Het verwijst naar Europese regels en heeft voldoende beleid voor het omgaan, verwerken en opslaan van persoonsgegevens. SThree heeft zelfs een data protection of icer in dienst.
Milieu
SThree rapporteert over zijn CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik en hoeveelheid afval. SThree is sinds 2016 klimaatneutraal doordat het zijn CO2-uitstoot compenseert door projecten van ClimateCare te financieren. ClimateCare financiert voornamelijk projecten in ontwikkelingslanden, met het doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en duurzame ontwikkeling in deze landen te ondersteunen.
Lees meer over de goed- en afkeuring van bedrijven
Wij selecteren bedrijven eerst op duurzaamheid en daarna op financiële vooruitzichten. Zo streven wij ernaar om jou met het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds een goed rendement te laten behalen.
Beyond Meat
De belangrijkste reden om Beyond Meat aan ons beleggingsuniversum toe te voegen is dat het bedrijf een belangrijke rol speelt in de voedseltransitie, van dierlijke naar plantaardige eiwitten.
Signify
Het beursgenoteerde bedrijf is sinds 2020 goedgekeurd voor onze beleggingen. Signify wil het gebruik van plastic verpakkingen uitfaseren en heeft gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.
Coats Group
De Britse garen- & wolproducent Coats maakt bij productie gebruik van gerecyclede materialen, is scherp op verspilling van water en heeft een goed dierenwelzijnsbeleid en is daarom goedgekeurd voor onze beleggingen.
Renewi
Renewi is goedgekeurd voor onze beleggingen. Het bedrijf is een belangrijke schakel in de circulaire economie en heeft een goed beleid op het gebied van mensenrechten.
Midsona
Het Zweedse Midsona is sinds deze zomer goedgekeurd voor onze beleggingen. Het bedrijf loopt qua duurzame prestaties ver vooruit op andere bedrijven die verzorgingsproducten maken.