ASN Bank - Voor de wereld van morgen

ASN Duurzaam Aandelenfonds

ASN Duurzaam Aandelenfonds

Duurzaam beleggen in beter presterende beursgenoteerde bedrijven 

  • Wereldwijd beleggen met duurzaam aandelenfonds
  • Beleggen in bedrijven die vooruitkijken
  • Koplopers in duurzame ontwikkelingBeleggen gericht op de toekomst

De grote ondernemingen in dit fonds kijken – net als wij – vooruit. Vanuit een goed doordachte strategie nemen ze verantwoordelijkheid voor hun activiteiten en zorgen ze goed voor werknemers en klanten, de natuur en het klimaat. Ze innoveren en verminderen de schadelijke effecten van hun productie. Volgens ons hebben ze daardoor een grotere kans om te overleven, en een betere financiële gezondheid. Want hun duurzame strategie vermindert het risico dat ze mens, dier en milieu schade toebrengen. En dat draagt positief bij aan hun – en dus ook jouw – financiële resultaten.

Rendement

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: vwd group

Rendement na aftrek van de fondskosten t/m 31 december 2016

1 mnd. 3 mnd. 1 jaar 3 jaar* 5 jaar*
Fonds 2,64% 2,02% -2,45% 11,39% 15,49%
Benchmark 4,56% 7,20% 5,76% 9,86% 12,98%


* Gemiddeld per jaar

Risico’s

De koers van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer waard worden. Maar zij kan ook minder waard worden of haar waarde geheel verliezen. Een beschrijving van de risico’s kun je nalezen in de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).

Brede invloed

Wij vinden het belangrijk dat ondernemingen hun beleid laten gelden voor de bedrijven waar zij zelf zaken mee doen. Zo verspreidt maatschappelijk verantwoord ondernemen zich als een inktvlek over de wereld. Bovendien stimuleren wij de duurzame vooruitgang van ondernemingen via onze stem op hun aandeelhoudersvergaderingen. Zo heb je via je belegging in het ASN Duurzaam Aandelenfonds invloed op de wereld.

Financiële selectie

De ondernemingen die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen in het ASN Beleggingsuniversum. Daaruit selecteert de fondsbeheerder die ondernemingen die naar zijn verwachting de beste financiële vooruitzichten hebben.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer en onderhoud van het beleggingsfonds. De fondskosten worden in de koers van het fonds verrekend. Je betaalt deze kosten dus niet apart. De fondskosten voor dit fonds over 2016 zijn 0,86%.

Servicekosten

Jaarlijks betaal je kosten aan ASN Bank voor je beleggingsrekening. Deze servicekosten zijn 0,3% per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

Bekijk de actuele koers. Hieronder lees je de actuele ontwikkelingen van dit fonds.


December 2016 – De koers van het fonds steeg in december met 2,64%, terwijl de benchmark uitkwam op 4,56%. Evenals vorige maand presteerden traditionele-energiebedrijven en financiële instellingen aanmerkelijk beter dan het marktgemiddelde. Deze bedrijven voldoen niet aan de duurzaamheidscriteria van het fonds en maken daarom geen deel uit van de portefeuille. De beleggingen in Indivior, Salesforce.com en Starbucks kostten rendement, terwijl de technologieaandelen Advantest, Micron Technology en ASML het goed deden.

In december kochten we vooral aandelen met een gunstige waardering van Japanse bedrijven als Benesse, Omron en NTT Docomo. We verkleinden de belangen in Heineken, Reckitt Benckiser en Unilever. Benesse biedt producten en diensten op het gebied van onderwijs, levensstijl, zorg, opvoeding, ICT-systemen en telemarketing. Benesse heeft een robuuste strategie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het screent leveranciers op kinder- en dwangarbeid. Daarnaast respecteert het gelijke kansen en vakbondsvrijheid. Ook milieubehoud is een kernthema van het bedrijf.

Kerngegevens

Kerngegevens
Oprichtingsdatum 20-04-1993
Fondsvermogen per 31-12-2015 € 839.676.922
Aantal uitstaande aandelen per 31-12-2015 7.859.356
Dividend 2015 € 1,50
Benchmark 65% MSCI Europe, 25% MSCI US en 10% MSCI Japan
ISIN-code NL0000441301
Verhandelbaarheid Dagelijks
Beursgenoteerd Ja

Fondsmanagement

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een fonds van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is de statutaire directie van de ASN Beleggingsfondsen N.V. De AIF-beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. is ACTIAM N.V. ACTIAM is als beheerder geregistreerd bij de AFM. Lees hier meer over het fondsmanagement.

Voor alle ASN Beleggingsfondsen is een document Essentiële Beleggersinformatie opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie (pdf).


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap