Verschil annuïteiten- en lineaire hypotheek

Alleen met een annuïteiten- of lineaire hypotheek kom je onder voorwaarden in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je voor het eerst een huis koopt. Deze twee hypotheekvormen zijn daarom interessant voor starters op de woningmarkt. We leggen je graag het verschil uit tussen beide hypotheekvormen.

Annuïteiten of lineaire hypotheek

De hypotheekvormen kennen overeenkomsten. Je betaalt bij beide hypotheekvormen bijvoorbeeld iedere maand een deel rente en een deel aflossing. Maar er zijn ook verschillen. Bijvoorbeeld in de verhouding rente en aflossing die je tijdens de looptijd betaalt. Welke hypotheekvorm het beste bij jou past hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek omdat de netto maandlast in het begin lager is. Als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen kan dit een goede optie zijn. Verwacht je dat je in de toekomst meer kosten hebt, bijvoorbeeld door de komst van kinderen? Dan is een lineaire hypotheek misschien iets voor jou.

Kenmerken annuïteitenhypotheek

  • Je lost maandelijks af
  • Je bruto maandlast blijft tijdens de rentevastperiode gelijk
  • Je netto maandlast stijgt tijdens de rentevastperiode
  • Je hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd

Lees meer over de annuïteitenhypotheek.

Kenmerken lineaire hypotheek

  • Je lost maandelijks een vast bedrag af
  • Je bruto én netto maandlast dalen tijdens de rentevastperiode
  • Je hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd

Lees meer over de lineaire hypotheek.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Met beide hypotheekvormen mag je onder voorwaarden de hypotheekrente aftrekken in je belastingaangifte. Zo betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Dit kan het kopen van een huis aantrekkelijk maken.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek.

Gratis oriënterend gesprek

Weet je niet wat in jouw persoonlijke situatie de beste hypotheekvorm is? Dan kan een gesprek met een hypotheekadviseur meer inzicht bieden. Hij kan je ook meer vertellen over de fiscale aspecten van de hypotheekvormen.

Maak een afspraak

Meer lezen over hypotheken

Een huis kopen doe je waarschijnlijk niet vaak. Lees je daarom goed in wat er bij een hypotheek komt kijken. Lees meer over:

Je eerste huis kopen
Je maximale hypotheek berekenen
De Nationale Hypotheek Garantie
Overwaarde
Hypotheek voor zzp'ers en ondernemers
Studieschuld en hypotheek
Schenking voor je hypotheek

,
waarmee kunnen we je helpen?