Overwaarde hypotheek

Je verkoopt je huis en je lost je hypotheek af. Houd je dan nog geld over? Dan is dat de overwaarde. Met deze overwaarde kan je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwe woning. Verkoop je je huis niet? Dan kan je de overwaarde gebruiken voor het verbouwen van je huis.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Heeft je woning een marktwaarde van € 260.000 en heb je een hypotheek van € 215.000? Dan is de overwaarde € 45.000.

Overwaarde huis gebruiken

Je kunt de overwaarde van je woning gebruiken voor verschillende doeleinden:

Een ander huis kopen

Verkoop je je huis? Dan kan er overwaarde vrij komen. Koop je een volgend huis? Dan kan je de overwaarde vaak het beste gebruiken voor je volgende huis. Doe je dit niet? Dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. Dit heet de bijleenregeling.

Lees meer over een ander huis kopen

Je huidige woning verbouwen

Overwaarde kun je ook gebruiken zonder je woning te verkopen. Als je overwaarde hebt, kun je mogelijk geld lenen om je huis te verbouwen middels het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. Je kan tot 100% van de marktwaarde lenen voor de verbouwing van je huis. Ga je energiebesparende maatregelen treffen? Dan kan dat tot 106% van de marktwaarde.

Het hypotheekbedrag komt in een bouwdepot waaruit je de rekeningen voor de verbouwing kunt betalen. De rente van deze tweede hypotheek kun je onder voorwaarden aftrekken van de belasting. Je betaalt wel advies-, taxatie- en notariskosten.

Loopt je huidige hypotheek niet bij ASN Bank? Dan is het niet mogelijk om extra te lenen voor de verbouwing van je woning bij ASN Bank.

Hypotheekrente verlagen

Als je hebt afgelost op je hypotheek of als de marktwaarde van je woning is gestegen valt je hypotheek mogelijk in een andere tariefgroep. Dan hoef je mogelijk minder rente te betalen. De aanpassing naar een lagere tariefgroep gaat niet vanzelf.

Lees meer over het verlagen van de tariefgroep

Sparen of beleggen met overwaarde

Met het geld dat je overhoudt na de verkoop van je woning en dat je niet besteedt aan je nieuwe woning kun je gaan sparen of beleggen.

Of sparen beter bij je past dan beleggen hangt vooral af van jouw situatie. Lees meer over sparen of beleggen.

Maak een afspraak

Heb je overwaarde en wil jij een ander huis kopen? Of heb je een ASN Hypotheek en wil je je overwaarde gebruiken om energiebesparende maatregelen treffen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur voor een gratis oriënterend gesprek.

Lees meer over hypotheken

We vertellen je graag meer over hypotheken. Zodat jij je goed kunt voorbereiden. Lees meer over:

, waarmee kunnen we je helpen?