Hypotheek voor zzp’er of ondernemer

Bij ASN Bank kun je als zzp’er of ondernemer ook een hypotheek aanvragen. Omdat je niet in loondienst bent, kijken we niet alleen naar het inkomen uit je bedrijf. Maar bijvoorbeeld ook naar je werkervaring en het soort bedrijf dat je hebt. Ook kun je een hypotheek aanvragen als je pas één jaar onderneemt.

Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers berekenen

Omdat je niet in loondienst bent, kunnen we de hypotheek niet berekenen op basis van je bruto inkomen van het afgelopen jaar. We kijken daarom naar je gemiddelde winstaandeel van de afgelopen 3 jaar. Of naar het gemiddelde resultaat van je onderneming. Zo houden we er rekening mee dat je inkomen het ene jaar hoger kan zijn dan het andere jaar. Was je winstaandeel in het afgelopen jaar bijvoorbeeld lager dan je gemiddelde winstaandeel? Dan rekenen we met je winstaandeel van het afgelopen jaar.

Voor het berekenen van je maximale hypotheek vul je je gemiddelde winstaandeel van de afgelopen 3 jaar in onze rekentool in. Of van het laatste jaar als dat lager is dan het gemiddelde.

Mijn maximale hypotheek berekenen

Hypotheek zzp’er zonder jaarcijfers

Als je nog geen jaar onderneemt, heb je nog geen jaarcijfers. Zonder deze cijfers is het lastig om te berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen. Wacht daarom totdat je 1 jaar zelfstandig ondernemer bent voordat je een hypotheek aanvraagt. Daarna helpen we graag verder in het proces.

Hypotheek met NHG voor ondernemers

Als ondernemer kun je ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Met Nationale Hypotheek Garantie heb je onder voorwaarden de zekerheid dat je hypotheek wordt afbetaald als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Wil je een hypotheek met NHG aanvragen? Dan moet je minstens 1 jaar ondernemen. Daarnaast heb je ook een Inkomensverklaring Ondernemer nodig.

Lees meer over de Inkomensverklaring Ondernemer op nhg.nl.

Meestal lagere rente met NHG

Je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG. Voor een hypotheek met NHG betaal je wel eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag.

Netto hypotheeklasten bij wisselende nettowinst

Als ondernemer verdien je het ene jaar meer of minder dan het andere jaar. Dit kan invloed hebben op je netto hypotheeklasten:

  • Je inkomen daalt. Het kan zijn dat je netto hypotheeklast stijgt omdat je mogelijk tegen een lager belastingtarief hypotheekrente kunt aftrekken. Je krijgt dan minder geld terug van de Belastingdienst.
  • Je inkomen stijgt. Je mogelijke aftrek is dan misschien hoger.

De adviseur kan je meer vertellen over wat dit voor jou betekent.

Maak een afspraak

De hypotheekadviseur helpt je graag verder met het aanvragen van een hypotheek. Maak daarom gratis een afspraak voor een oriënterend gesprek.

Maak een afspraak

Lees meer over hypotheken

We hebben veel informatie over hypotheken voor je op een rijtje gezet. Zodat jij je goed kunt voorbereiden. Lees meer over:

Een huis kopen in 10 stappen
Je eerste huis kopen
Je hypotheek oversluiten
Verschil annuïteiten en lineaire hypotheek

, waarmee kunnen we je helpen?