ASN Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Dit bedrag heet de annuïteit. De annuïteit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin is je schuld hoger en betaal je meer rente. Je lost in het begin dus minder snel af. Je annuïteitenhypotheek is op de einddatum helemaal afgelost.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een vast bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het vaste bedrag noemen de we de annuïteit.

De schuld daalt langzaam omdat je in de eerste helft van de looptijd vooral rente betaalt. Doordat je in het begin meer rente betaalt zijn je netto maandlasten lager. Je kunt dan immers meer rente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Bij een looptijd van 30 jaar heb je na 20 jaar ongeveer de helft van je hypotheek terugbetaald. Je netto maandlasten stijgen daarna sneller. Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheek terugbetaald.

Verdeling tussen rente en aflossing gedurende 30 jaar

Let op: we weten niet wat de rente in de toekomst is. Daarom gaan we er in dit voorbeeld vanuit dat de rente de hele looptijd van 30 jaar hetzelfde is.

Kenmerken annuïteitenhypotheek

 • Een vast maandbedrag: een deel rente en een deel aflossing.
 • Heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan stijgen je netto maandlasten omdat het rentedeel steeds kleiner wordt.
 • De hypotheek is afgelost aan het einde van de looptijd.
 • De looptijd is maximaal 30 jaar.

  Een annuïteitenhypotheek past bij klanten die:

  • een gegarandeerde aflossing van de hypotheek willen op einddatum.
  • gedurende de looptijd contractueel willen aflossen en lage maandlasten bij aanvang belangrijker vinden dan het mogelijk snel afbouwen van de hypotheekschuld en het risico op een restschuld bij verkoop.
  • een geleidelijke stijging van de netto maandlast kunnen opvangen omdat dat past bij hun individuele risicobereidheid, en (verwachte) inkomens- en vermogenspositie.
  • fiscale rente aftrek belangrijk vinden.

    Een annuïteitenhypotheken is niet geschikt voor klanten die:

   • snel de hypotheekschuld willen afbouwen en het risico op een restschuld bij verkoop willen beperken. Voor deze klanten is de lineaire hypotheek een beter alternatief.
   • alleen op de einddatum willen aflossen. Voor deze klanten is een aflossingsvrije hypotheek een alternatief.

   Mijn maximale hypotheek berekenen

   De rente bij een ASN Annuïteitenhypotheek

   De hoogte van de rente die je betaalt, hangt onder andere af van de rentevastperiode die je afspreekt. Kies uit rentevastperiodes van 1 t/m 6, 10, 15 en 20 jaar.

   Na afloop van de rentevastperiode stellen we het rentepercentage opnieuw vast. Je nieuwe maandbedrag is gebaseerd op de rente die dan geldt. Dit nieuwe bedrag kan dan hoger of lager worden.

   Als je een nieuwe rentevastperiode kiest voordat de vorige rentevastperiode is afgelopen, ben je mogelijk een vergoeding verschuldigd.

   Lees meer over de actuele hypotheekrentes.

   Rentekorting op je ASN Annuïteitenhypotheek

   Voer je energiebesparende maatregelen door in je woning? Dan kun je de ASN Annuïteitenhypotheek afsluiten in combinatie met ASN Duurzaam Wonen. Je kunt dan rentekorting krijgen op je ASN Annuïteitenhypotheek. Sluit je geen ASN Duurzaam Wonen af maar koop je een nieuwbouwwoning of een woning met energielabel A of hoger? Dan kan je ook rentekorting krijgen op je ASN Annuïteitenhypotheek.

   Weten wat de voorwaarden zijn? Lees meer informatie over de rentekorting.

   Andere hypotheekvormen

   Een annuïteitenhypotheek is niet de enige optie als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Je kunt ook kiezen voor een lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek.

   Bekijk de andere hypotheekvormen.

   Verschil met een lineaire hypotheek

   Bekijk het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.

   Nationale Hypotheek Garantie

   Je kunt ervoor kiezen om een ASN Annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan te vragen. Zo heb je zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. NHG staat onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de hypotheek. En je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG.

   Lees meer over de Nationale Hypotheekgarantie.

   Extra aflossen ASN Annuïteitenhypotheek

   Tijdens de looptijd mag je extra aflossen op je hypotheekschuld. Je mag per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel vergoedingsvrij aflossen. Los je meer af in een kalenderjaar? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor het renteverlies over het bedrag dat je meer aflost.

   Lees meer over je hypotheek extra aflossen.

   Gratis oriënterend gesprek

   Wil je weten wat in jouw geval de beste hypotheekvorm is? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

   Maak een afspraak

   Meer lezen over hypotheken

   We vertellen je graag meer over hypotheken. Zodat jij je goed kunt voorbereiden. Lees meer over:

   Hypotheek voor starters
   De ASN Hypotheek
   Je eerste huis kopen
   Verschil annuïteiten en lineaire hypotheek

   , waarmee kunnen we je helpen?