De voordelen van periodiek beleggen

Kan periodiek beleggen lonen? Jazeker! En de uitzonderlijke situatie van 2020 maakt dit een mooi jaar om dat aan te tonen. Lees mee met een voorbeeld dat is gebaseerd op het ASN Duurzaam Aandelenfonds.

Stel dat je in 2020 iedere maand als je je salaris had ontvangen, dus rond de 27ste, automatisch € 100 inlegde in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Viel de 27e in het weekend, dan deed je dat op de eerstvolgende maandag.

Koers van ASN Duurzaam Aandelenfonds

Bij je eerste inleg, op 27 januari 2020, was de koers van het fonds € 134,60.
In februari en maart daalde hij door de coronacrisis. Maar na het dieptepunt in maart herstelde de koers. In november bereikte hij alweer bijna het niveau van januari. En in december 2020 eindigde het ASN Duurzaam Aandelenfonds het jaar op € 139,97. Net voor het einde van dit bewogen jaar behaalde je toch nog koerswinst.

Iedere maand inleggen kan lonen

Wat zou deze belegging je hebben opgeleverd?

  • In totaal heb je 12 maanden lang elke maand € 100, ingelegd; in totaal dus € 1.200.
  • In mei is een dividend uitgekeerd van € 2,85 per aandeel. We gaan ervanuit dat je dit automatisch hebt herbelegd.
  • De koers van het aandeel is per saldo gestegen van € 134,60 (27 januari) naar € 139,97 (28 december).

Per eind december 2020 had je een rendement van in totaal € 214,62 kunnen halen door iedere maand € 100 te beleggen.

Lees meer over periodiek beleggen

Je persoonlijke rendement is sterker gestegen dan wanneer je alleen afgaat op de koers van het fonds. Dat komt doordat je periodiek belegt. Dat betekent dat als de koers laag is, zoals in maart, je voor je € 100 meer aandelen (participaties) van het fonds koopt dan wanneer de koers hoog is. Als de koers hoog is, zoals in januari en december, koop je er automatisch minder.

Zo begin je met periodiek beleggen

Beginnen met periodiek beleggen is heel makkelijk:

  1. Stel een opdracht in om een maandelijks bedrag te storten op je beleggingsrekening. Dit kan vanaf je betaalrekening bij ASN of een andere bank.
  2. Ga naar je beleggingsrekening en klik op ‘order inleggen’. Je vindt je beleggingsrekening in ASN Online Bankieren en in de app. Zorg wel dat je genoeg geld op je rekening hebt.
  3. Kies ‘aankoop’, en daarna ‘periodieke aankoop’. Houd rekening met stap 2, de stortingsdatum van het geld op de rekening.

Je kunt automatisch beleggen ieder moment weer stopzetten. Er zijn bij ASN Bank geen losse aan- en verkoopkosten en periodiek beleggen kan al vanaf € 20.

Het beste en slechtste instapmoment in 2020

We horen vaak dat beleggers moeite hebben om het juiste instapmoment te kiezen. Stel dat je in 2020 in een keer € 1.200 had willen beleggen in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Wanneer had je het fonds dan moeten kopen?

Het slechtste moment om te starten was 20 februari 2020, toen de koers op €137,95 stond. Op 28 december had je dan een positief totaalrendement gehad van € 40,71 (inclusief herbelegd dividend).

Het beste moment om te starten was ruim een maand later, 24 maart. Toen was de koers € 91,34. Op 28 december had je dan een positief totaalrendement gehad van € 571,77 (inclusief herbelegd dividend).

Wie had kunnen voorspellen dat het slechtste en beste instapmoment middenin de coronapandemie zo dicht bij elkaar zouden liggen? Door periodiek te beleggen hoef je je over het instapmoment geen zorgen te maken.

Kansen en risico’s

Beleggen biedt kansen, maar er zijn ook risico’s. Dat laat het jaar 2020 wel zien. Lees meer over de risico’s van beleggen.

De koers van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer, maar ook minder waard worden. Lees de beschrijving van de risico’s in het Essentiële-informatiedocument (pdf).

Wil je meer weten over beleggen?

Bereken wat beleggen kan opleveren
Voordelen van lange termijn beleggen
Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Beleggingstips
De 3 meestgestelde vragen over beleggen
Welke beleggingsvorm past bij mij?

,
waarmee kunnen we je helpen?