Het aandeel Beyond Meat: lekker hapje voor vega-belegger

8338x bekeken

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor Beyond Meat, een bedrijf waar we wél in beleggen. De Amerikaanse plantaardige-hamburgermaker veroverde de afgelopen maanden een plekje in ons hart en in de vegetarische schappen van Nederlands grootste supermarkt.

Beestje bij de naam noemen

Moet je vlees vervangen voor vegetarische producten die op vlees lijken? Doorgewinterde vegetariërs vinden het niet nodig, veel fabrikanten van vegetarische producten geloven er heilig in. Zo ook Jaap Korteweg, oud-slager en oprichter van De Vegetarische Slager. Hij besloot om een lijn met vleesvervangers op de markt te brengen en daarbij de oorspronkelijke namen aan te houden. Het leidde tot kamervragen door een CDA-kamerlid, een spitsvondige videoreactie van Korteweg en een minimale aanpassing van de vleesnamen: ze heten sindsdien kipstuckjes, speckjes en gehacktballen. 

Ook het Amerikaanse Beyond Meat kiest voor het namaken van vlees. In het prospectus (het verplichte boekwerk voorafgaand aan een beursnotering) gaf oprichter Brown aan dat hij op de markt van vleeseters mikt, niet die van vegetariërs. Qua productnamen is Beyond Meat een tikje minder creatief maar zéér doeltreffend: het woord beyond (voorbij) staat voor elke productnaam, dus Beyond burger, Beyond beef en Beyond sausage.

Of Beyond Meat deze namen kan blijven voeren is nog maar de vraag. In april maakte de landbouwcommissie van het Europese Parlement een verbod op vleesnamen bekend. De komende weken gaan de Europese Commissie en de lidstaten zich over het verbod buigen.

Beleggen voor vegaburgers

Waarom niet beleggen in De Vegetarische Slager? Geen gekke gedachte. Indirect doen we dat al: Unilever nam het bedrijf in 2018 over en ons oudste beleggingsfonds belegt hierin. Direct beleggen in een plantaardige vleesmaker werd in mei 2019 mogelijk na de beursgang van Beyond Meat. De notering aan de NASDAQ kreeg veel aandacht in de media, onder meer door het ‘koopadvies’ van Microsoft-oprichter Bill Gates en acteur Leonardo di Caprio.

Lees onder de afbeelding waarom Beyond Meat is goedgekeurd voor onze beleggingsfondsen.

broodje met beyond meat

Beyond Meat speelt een belangrijke rol in de voedseltransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

Daarom keurden we Beyond Meat goed: het bedrijf loopt voorop in voedseltransitie

Onze duurzame onderzoekers konden niet wachten om het bedrijf tegen het licht te houden. Alleen was er nog niet veel om te onderzoeken. Beleid om duurzaamheidsrisico’s te managen bestaat niet of is nog niet gepubliceerd. Misstanden zijn ons daarentegen ook niet bekend. We keken naar de ingrediënten van de producten, die bleken vrij te zijn van gluten en genetisch gemodificeerde ingrediënten.

In plaats van soja gebruikt Beyond Meat erwten als hoofdingrediënt. Een groot deel van de grondstoffen komt uit Canada en Frankrijk, dus ook daar spelen geen duurzaamheidsrisico’s. De belangrijkste reden om Beyond Meat aan het ASN Beleggingsuniversum toe te voegen is dat het bedrijf een belangrijke rol speelt in de voedseltransitie, van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dat is belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo klimaatopwarming af te remmen. Het effect kan groot worden, want fastfoodketens als McDonalds en Burger King testen al in de VS of klanten de Mac Beyond zien zitten.

Vegafabriek in Nederland

Je kunt de burgers van Beyond Meat tegenkomen bij Albert Heijn, Jumbo en kleine supermarktketens als Vomar (Noord-Holland). Verder is Beyond Meat bezig met de bouw van een fabriek in Zoeterwoude. Uit deze fabriek rollen volgend jaar plantaardige hamburgers en worsten. Bestemd voor de Nederlandse én de Europese markt. 

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand. Lees onze tips om een goede start te maken.

Dit artikel is gepubliceerd op 11 november 2019.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant