Gym Group en Basic Fit: aandelenfonds kan uit 2 sportscholen kiezen

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor fitnessbedrijven Gym Group en Basic Fit. Bedrijven die deel uit maken van het ASN Beleggingsuniversum.

295x bekeken

Gym en Basic Fit: zoek de verschillen

In sport beleggen deden we tot vorig jaar eigenlijk alleen via sportmerken als het Duitse Adidas en het Japanse Asics. Met het goedkeuren van het Nederlandse Basic Fit en het Britse Gym Group heeft de fondsbeheerder van de ASN aandelenfondsen er weer 2 mogelijkheden bij.

vrouw loopt filiaal van basic fit binnen

Daarom keurden we Basic Fit en Gym Group goed

Gym Group ging in 2015 naar de Londense aandelenbeurs en telde eind 2018 158 sportscholen in Groot-Brittannië. Basic Fit, dat in 2016 naar de Amsterdamse beurs ging, heeft zichzelf inmiddels opgepompt tot een grote Europese speler met vestigingen in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Beide bedrijven hebben minimale duurzaamheidsrisico’s. Voor risico’s als privacy en consumentenbescherming hebben ze allebei beleid opgesteld. Gym Group valt nog eens extra positief op doordat het bedrijf bewust kiest voor veel duurzame oplossingen op het gebied van water, schoonmaak en afval. De sportscholen zijn nog niet opgenomen in één van de ASN aandelenfondsen.

Basic Fit
Opgericht in 2003
Aantal medewerkers: 5.000
CEO: René Moos
Oprichter: René Moos, Erik Wilborts
Beursnotering: Amsterdam
Totale omzet: € 515 miljoen
in NL: 202 sportscholen
Status: Goedgekeurd in 2018

Hoe populair is fitness in Nederland?

Populair. Volgens de website NLactief groeide tussen 2007 en 2018 het aantal sportscholen in Nederland met 78%. De gemiddelde afstand van huis naar een sportschool is nu 1,5 kilometer. 1 op de 5 Nederlanders gaat wekelijks naar de sportschool. Volgens de website NL-actief komt de groei vooral van de groepen die eerder ondervertegenwoordigd waren: mannen, 65-plussers en mensen met lagere inkomens. Een mooie bijkomstigheid is dat Basic Fit zo bijdraagt aan een gezondere samenleving.

Gym Group
Opgericht in 2007
Aantal medewerkers: 1.400
CEO: Richard Darwin
Oprichter: John Treharne
Beursnotering: Londen
Totale omzet: € 168 miljoen
in NL: 0 sportscholen
Status: Goedgekeurd in 2018

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand.
Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 10 oktober 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant