Overbruggingskrediet

Je hebt een nieuw huis gekocht maar je oude huis is nog niet verkocht. Met een overbruggingskrediet leen je de overwaarde van je oude huis. Bij verkoop los je dit direct af met de verkoopopbrengst. Zo kun je toch de overwaarde gebruiken bij het betalen van je nieuwe huis.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening. Deze lening kun je nodig hebben als je een nieuw huis hebt gekocht maar je oude huis dat overwaarde heeft nog niet is verkocht. De overwaarde van je oude huis wil je graag gebruiken bij de aankoop van je nieuwe huis. Maar dat geld komt pas vrij bij het moment van verkoop.

Met een overbruggingskrediet overbrug je de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. Zo zet je toch de overwaarde in voor de aankoop van je nieuwe huis. Het overbruggingskrediet vraag je aan op hetzelfde moment als de ASN Hypotheek.

Kosten van een overbruggingskrediet

Voor deze overbruggingslening betaal je ook rente. Deze rente is meestal iets hoger dan de actuele hypotheekrente. Het huidige percentage vind je bij de actuele hypotheekrentes.

Je overbruggingskrediet berekenen

De hoogte van je overbruggingskrediet hangt af van de overwaarde van je huis. We rekenen met 90% van de marktwaarde van je huis min de hypotheekschuld die nog openstaat als je huis nog niet verkocht is. Is je huis al verkocht? Dan rekenen we met 99% van de verkoopprijs min de hypotheekschuld die nog openstaat.

Voorbeeld

Stel dat de marktwaarde van je oude huis € 275.000 is, je hebt nog een openstaande hypotheekschuld van € 200.000 en het oude huis is nog niet verkocht. Het maximale overbruggingskrediet is dan 90% van € 275.000 min € 200.000 is € 47.500 Dit bedrag kan je onder voorwaarden tijdelijk lenen totdat je huis is verkocht.

Overige kenmerken van een overbruggingskrediet

Houd rekening met het volgende voordat je een overbruggingskrediet afsluit:

  • Je hebt tijdelijk 3 hypotheken: je huidige hypotheek, je nieuwe hypotheek en je overbruggingskrediet. Deze tijdelijke dubbele woonlasten moeten betaalbaar blijven.
  • De maximale duur van het overbruggingskrediet is 2 jaar.
  • Je betaalt alleen rente en geen aflossing. Je moet het bedrag van het overbruggingskrediet in 1 keer aflossen als je je huis hebt verkocht.

    • Houd je dan geld over? Dan kan het verstandig zijn om met dat geld je hypotheek voor je huis te verlagen. Doe je dat niet? Dan is een deel van je hypotheekrente misschien niet aftrekbaar vanwege de bijleenregeling.
    • Heb je dan geld tekort? Dan moet je het overbruggingskrediet wel helemaal aflossen. Het kan daarom verstandig zijn om geld achter de hand te hebben.
  • De rente van het overbruggingskrediet is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Vraag je adviseur naar de voorwaarden.


Lees meer over hypotheken

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. We geven je graag meer informatie over alles rondom hypotheken. Lees verder over:

Een ander huis kopen
Hypotheekadvies
Overwaarde
Hypotheekrenteaftrek
Bijleenregeling

, waarmee kunnen we je helpen?