Overbruggingskrediet

Je hebt een nieuw huis gekocht maar je oude huis is nog niet verkocht. Met een overbruggingskrediet leen je de (mogelijke) overwaarde van je oude huis. Bij verkoop los je dit direct af met de verkoopopbrengst. Zo kun je toch de overwaarde gebruiken bij het betalen van je nieuwe huis.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening. Deze lening kun je nodig hebben als je een nieuw huis hebt gekocht maar je oude huis dat mogelijk overwaarde heeft nog niet is verkocht. De overwaarde van je oude huis wil je graag gebruiken bij de aankoop van je nieuwe huis. Maar dat geld komt pas vrij bij het moment van verkoop. Dat geldt ook als je huis wel verkocht is, maar de overdracht bij de notaris nog niet is geweest.

Met een overbruggingskrediet kan je onder voorwaarden een bedrag lenen ter grootte van de verwachte overwaarde van je oude huis. Zo kun je de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis overbruggen en zet je toch de overwaarde in voor de aankoop van je nieuwe huis. Het overbruggingskrediet vraag je aan op hetzelfde moment als de ASN Hypotheek.

Overbruggingskrediet aanvragen als je oude huis verkocht is

Je huis is definitief verkocht. Je hebt alleen de verwachte overwaarde nog niet ontvangen, omdat je nog niet bij de notaris bent geweest voor de overdracht. Om de hoogte van het overbruggingskrediet vast te stellen, trekken wij je hypotheekschuld en verkoopkosten af van de verkoopprijs. Dan bekijken we of je op basis van je inkomen en/of spaargeld de extra maandlasten kunt betalen.

Overbruggingskrediet aanvragen als je oude huis niet verkocht is

Je oude huis is nog niet verkocht, maar je verwacht wel dat er overwaarde is. Een onafhankelijke taxateur stelt dan de marktwaarde van je huis vast. Daarna kunnen wij bepalen hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen. Ook kijken we of je inkomen en/of spaargeld voldoende is om de extra maandlasten te betalen.

Voordelen van een overbruggingskrediet

 • Een overbruggingskrediet maakt het mogelijk om de periode tussen aankoop van je nieuwe huis en verkoop van je oude huis financieel te overbruggen.

 • Je kunt onder voorwaarden de verwachte overwaarde lenen en gebruiken voor aankoop nieuwe woning.

  Nadelen van een overbruggingskrediet

  • In de periode van het overbruggingskrediet heb je hogere maandlasten: de lasten van je huidige hypotheek, je nieuwe hypotheek en je overbruggingskrediet. Het kan zijn dat je deze lasten langer moet dragen dan gepland. Het aanhouden van een financiële buffer is daarom aan te raden.
  • Je moet de overwaarde van je oude huis gebruiken voor je nieuwe huis, anders is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Levert de verkoop van je oude huis meer op dan je had verwacht? Neem dan contact op met je adviseur.
  • Als je overbruggingskrediet hoger is dan de overwaarde die je ontvangt, dan blijf je met een restschuld zitten. Deze zal je alsnog aan ons terug moeten betalen uit eigen middelen. Los je vanuit je overwaarde meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaal je mogelijk een rentevergoeding.

  Kosten van een overbruggingskrediet

  Het afsluiten van een overbruggingskrediet kost € 195. Voor een overbruggingslening betaal je ook rente. Deze rente is meestal iets hoger dan de actuele hypotheekrente. Het huidige percentage vind je bij de actuele hypotheekrentes.

  Wil je graag met een adviseur praten over de mogelijkheden? Plan gratis een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

  Maak een afspraak

  Je overbruggingskrediet berekenen

  De hoogte van je overbruggingskrediet hangt af van de overwaarde van je huis. We rekenen met 90% van de marktwaarde van je huis min de hypotheekschuld die nog openstaat als je huis nog niet verkocht is. Is je huis al verkocht? Dan rekenen we met 99% van de verkoopprijs min de hypotheekschuld die nog openstaat.

  Voorbeeld

  Stel dat de marktwaarde van je oude huis € 275.000 is, je hebt nog een openstaande hypotheekschuld van € 200.000 en het oude huis is nog niet verkocht. Het maximale overbruggingskrediet is dan 90% van € 275.000 min € 200.000 is € 47.500 Dit bedrag kan je onder voorwaarden tijdelijk lenen totdat je huis is verkocht.

  Overige kenmerken van een overbruggingskrediet

  Houd rekening met het volgende voordat je een overbruggingskrediet afsluit:

  • Je hebt tijdelijk 3 hypotheken: je huidige hypotheek, je nieuwe hypotheek en je overbruggingskrediet. Deze tijdelijke dubbele woonlasten moeten betaalbaar blijven.
  • De maximale duur van het overbruggingskrediet is 2 jaar.
  • Je betaalt alleen rente en geen aflossing. Je moet het bedrag van het overbruggingskrediet in 1 keer aflossen als je je huis hebt verkocht en de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden.

   • Houd je dan geld over? Dan kan het verstandig zijn om met dat geld je hypotheek voor je huis te verlagen. Doe je dat niet? Dan is een deel van je hypotheekrente misschien niet aftrekbaar vanwege de bijleenregeling.
   • Heb je dan geld tekort? Dan moet je het overbruggingskrediet wel helemaal aflossen. Het kan daarom verstandig zijn om geld achter de hand te hebben.
  • De rente van het overbruggingskrediet is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Bij de voorwaarden kan je bijvoorbeeld denken aan het leeg en te koop staan van je oude huis of het in aanbouw zijn van je nieuwe huis. Vraag je adviseur naar de voorwaarden.

  Gratis oriëntatiegesprek

  Wil je graag met een adviseur praten over de mogelijkheden? Plan gratis een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

  Maak een afspraak

  Lees meer over hypotheken

  Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. We geven je graag meer informatie over alles rondom hypotheken. Lees verder over:

  ,
  waarmee kunnen we je helpen?