De bijleenregeling

De overwaarde van je oude huis kan je meestal het beste gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Doe je dat niet en neem je een hypotheek? Dan mag je in je belastingaangifte geen hypotheekrente meer aftrekken over het bedrag van de overwaarde.

Bijleenregeling en de belasting

De overheid wil graag dat je de overwaarde van je oude huis gebruikt voor de koop van je nieuwe huis. De bijleenregeling voorkomt daarom dat je belastingvoordeel krijgt als je de overwaarde niet gebruikt.

Voor de Belastingdienst heet overwaarde de eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve is het vervreemdingssaldo dat ontstaat als je je woning verkoopt. Het vervreemdingssaldo is de verkoopprijs van je oude woning min de verkoopkosten en de resterende eigenwoningschuld (hypotheek in box 1).

De eigenwoningreserve vervalt na drie jaar. Als je vaker een eigen woning hebt verkocht, kan de reserve uit verschillende delen zijn opgebouwd. Elk afzonderlijk deel vervalt dan na drie jaar.

Koop je binnen drie jaar weer een woning? Dan vermindert je eigenwoningreserve de hypotheek waarover je rente mag aftrekken. Koop je na drie jaar weer een woning, dan kan de rente over het volledige hypotheekbedrag weer aftrekbaar zijn.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Bijleenregeling berekenen

We leggen in de volgende berekening uit hoe de bijleenregeling werkt. Je gaat duurder wonen en je verkoopt je huidige woning voor € 240.000. Je hebt de woning gefinancierd met een hypotheek in box 1 van € 200.000. De overwaarde (eigenwoningreserve) is dan € 40.000 (€ 240.000 - € 200.000).

Je nieuwe huis kost € 300.000. Je mag dan de rente over een hypotheek van maximaal € 260.000 aftrekken (€ 300.000 - € 40.000). De overwaarde van € 40.000 valt dus buiten de hypotheekrenteaftrek.

Let op: we houden in dit voorbeeld geen rekening met eventuele aan- en verkoopkosten van je nieuwe en oude woning.

Lees meer over de bijleenregeling op de website van de Belastingdienst.

Lees meer over hypotheken

We vertellen je graag meer over hypotheken. Zodat jij je goed kunt voorbereiden op het over- of afsluiten van een hypotheek. Lees meer over:

, waarmee kunnen we je helpen?