Hypotheek met BKR-registratie

Als je een hypotheek afsluit, bekijken we bij de Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) welke kredieten je hebt en of je ergens achterloopt met de betaling. We leggen je graag uit wat de Stichting BKR registreert en wat een BKR-registratie voor gevolgen kan hebben voor het aanvragen van een hypotheek.

Wat doet de Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie)?

De Stichting BKR registreert leningen met een waarde van € 250 of meer. Als je een hypotheek aanvraagt, controleert ASN Bank of je geregistreerd staat bij het BKR. Zo kunnen we beter inschatten of je de hypotheek kunt betalen en of de hypotheek past bij jouw financiële situatie.

Als je met een lening geregistreerd staat bij het BKR, heet dit een BKR-registratie. Er zijn op hoofdlijn 2 soorten registraties: positieve en negatieve registraties. Een BKR-registratie heeft invloed of je een hypotheek kunt krijgen en wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen.

Hypotheek met positieve BKR-registratie

Als je een lening hebt en je betalingsverplichtingen nakomt, krijg je een positieve BKR-registratie. Een positieve registratie in het BKR-register, levert bij het aanvragen van een hypotheek voor het kopen van een huis meestal geen probleem op. Een positieve BKR-registratie heeft wel invloed op de het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Het kan zijn dat je door de lening minder hypotheek kunt krijgen. Je betaalt rente en aflossing voor de lening dus je houdt minder geld over voor het betalen van de maandlasten van je hypotheek.

Heb jij een positieve BKR-registratie? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur en bekijk samen wat jouw maximale hypotheek is.

Maak een afspraak

Hypotheek met negatieve BKR-registratie

Als je 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening, krijg je een negatieve BKR-registratie. Als je een negatieve BKR-registratie hebt, is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij ASN Bank.

Je schuld krijgt een A-code wanneer je een betaalachterstand hebt. De A staat voor achterstand. Heb je weer aan je betalingsverplichting voldaan? Dan wordt je A-code omgezet in een H-code. De H staat voor herstel.

Dit zijn BKR-geregistreerde schulden

Het BKR registreert niet alle kredieten. Zo zijn leningen bij familie bijvoorbeeld niet geregistreerd. De meeste kredieten boven de € 250 worden door het BKR echter wel geregistreerd. Het BKR registreert onder andere de volgende leningen:

Creditcard

Heb je een creditcard waarbij je gespreide betaling in meerdere termijnen kunt doen? Dan valt de creditcard in de categorie doorlopende kredieten. Dit staat geregistreerd bij het BKR. De creditcard staat alleen geregistreerd als het krediet hoger is dan € 250 en een langere looptijd dan 1 maand heeft.

Rood staan

De mogelijkheid om rood te staan op je bankrekening valt in de categorie doorlopende kredieten. Dit staat geregistreerd als de kredietlimiet hoger is dan € 250 en een langere looptijd dan 1 maand heeft.

Overige BKR-geregistreerde kredieten

Ook een telefoonabonnement waarbij het toestel inbegrepen is en een private leasecontract worden geregistreerd bij het BKR. Lees op de website van het BKR wat er nog meer geregistreerd wordt.

Je staat er niet alleen voor

Heb je financiële stress? We denken graag met je mee. Bel met onze collega's op 030 - 219 60 20. Of stuur een e-mail naar FinancieleZorgSupport@asnbank.nl.

Financiële Zorg is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 18.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Lees hier meer over hulp bij financiële zorgen

Maximale hypotheek berekenen met BKR-registratie

Het is goed om na te gaan of je een BKR-registratie hebt voordat je een hypotheek aanvraagt. Een actueel overzicht van je BKR-gegevens kun je online opvragen via het BKR. Hier staan de leningen die je nu hebt en welke je de afgelopen 5 jaar hebt gehad. Is er een foute vermelding op jouw naam in het BKR? Neem dan contact op met je kredietverstrekker.

Heb jij een BKR-registratie? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur en bekijk samen wat er mogelijk is in jouw situatie.

BKR-registratie hypotheek

Een hypotheek voor een eigen woning wordt niet geregistreerd bij het BKR. Kun je echter 3 maanden achter elkaar niet voldoen aan de betaling van je hypotheek, dan wordt je betalingsachterstand wel negatief geregistreerd.

Als je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je je huis verkoopt met verlies, blijft er een restschuld over. Wanneer je deze niet direct zelf kunt aflossen, wordt het verlies ingediend bij het NHG en wordt je restschuld gemeld bij het BKR. Het NHG beoordeelt vervolgens of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van die restschuld. Is dit het geval? Dan wordt er een einddatum geplaatst bij je restschuld en blijft de BKR-registratie nog 5 jaar zichtbaar.

Meer lezen over hypotheken

Ga je een huis kopen en wil je meer weten over hypotheken? Lees dan meer over:

,
waarmee kunnen we je helpen?