Extra aflossen op je hypotheek

Je hypotheek extra aflossen kan een goed idee zijn. Extra aflossen betekent dat je meer aflost dan het afgesproken maandbedrag of dat je aflost op je aflossingsvrije hypotheek. Je kunt je hypotheek eenmalig, helemaal of maandelijks extra aflossen.

In 2021 nog extra aflossen?

Wil je extra aflossen op je ASN Hypotheek, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je spaargeld onder de fiscale vrijstelling blijft? Je kunt dit zelf regelen, in de app of op onze site. Doe dit vóór 15 december 2021.

De mogelijke voordelen van extra aflossen

Een lagere hypotheek kan fijn zijn. Een paar voordelen van meer aflossen dan je afgesproken maandbedrag of aflossen op je aflossingsvrije hypotheek:

 • Je hebt minder kans op een restschuld als je je woning verkoopt.
 • Zo voorkom je dat je spaargeld boven de fiscale vrijstelling uitkomt.
 • Los je eenmalig een extra bedrag af? Dan dalen je maandlasten.
 • Los je maandelijks extra af? Dan los je je hypotheek sneller af. Hierdoor wordt je maandbedrag wel hoger.
 • Een lagere hypotheek valt mogelijk in een lagere tariefgroep. Dan betaal je mogelijk minder rente.

De mogelijke nadelen van extra aflossen

Of aflossen voor jou interessant is, hangt af van je persoonlijke situatie. Ga je uitrekenen of extra aflossen voordeliger is? Houd dan rekening met het volgende:

 • Je hebt minder spaargeld voor onverwachte uitgaven als je aflost.
 • Los je per kalenderjaar meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaal je mogelijk een rentevergoeding.
 • Je kunt minder hypotheekrente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.
 • Verkoop je je huis met winst en koop je een nieuw huis waarvoor je een hypotheek afsluit? Dan heb je te maken met de bijleenregeling.

4 mogelijkheden om je ASN Hypotheek extra af te lossen

Heb je een hypotheek bij ASN Bank? Dan zijn dit de mogelijkheden om extra af te lossen.

Maandelijks extra aflossen

Ontvangen we je aanvraag voor de 20e van de maand? Dan los je extra af bij de eerstvolgende betaling. Het bedrag wordt afgeschreven van de rekening waarvan we ook het maandbedrag van de hypotheek incasseren. Dit regel je zelf via ASN Mobiel Bankieren of ASN Online Bankieren.

Eenmalig minder dan 10% aflossen

Los je minder dan 10% van het oorspronkelijke bedrag per leningdeel af in een kalenderjaar? Dan betaal je geen vergoeding voor renteverlies. Ontvangen we je aanvraag voor de 20e van de maand? Dan los je extra af bij de eerstvolgende betaling. Dit regel je zelf via ASN Mobiel Bankieren of ASN Online Bankieren.

Eenmalig meer dan 10% aflossen

Los je meer dan 10% aflost van het oorspronkelijke bedrag per leningdeel in een kalenderjaar? Dan betaal je meestal wel een vergoeding voor renteverlies omdat je de rentevaste periode openbreekt. Lees hieronder wanneer je wel en niet een vergoeding betaalt voor renteverlies. Als je in ASN Online Bankieren kiest voor extra aflossen zie je of en hoeveel vergoeding je moet betalen. Wil je inderdaad meer dan 10% van het oorspronkelijke bedrag per leningdeel extra aflossen in een kalenderjaar? Dit kan je zelf regelen via ASN Online Bankieren.

De hele hypotheek volledig aflossen

Wil je je hypotheek in één keer aflossen? Dan betaal je meestal wel een vergoeding voor het renteverlies. Lees hieronder wanneer je wel en niet een vergoeding betaalt voor renteverlies. Als je in ASN Online Bankieren kiest voor extra aflossen zie je of en hoeveel vergoeding je moet betalen. Wil je inderdaad de hypotheek helemaal aflossen?
Lees hoe dat werkt en hoe je dat doet

Aflossen zonder vergoeding voor renteverlies

In deze gevallen betaal je geen vergoeding:

 • Je lost af op de datum waarop je rentevastperiode afloopt.
 • Je lost af na verkoop van je woning.
 • Je lost je hypotheek af binnen één jaar na het overlijden van de schuldenaar, je echtgenoot, geregistreerd partner of partner waarmee je een samenlevingscontract had.
 • Er is sprake van gedeeltelijke verkoop door royement. Bijvoorbeeld bij uitkoop van je ex-partner.

In deze gevallen betaal je een vergoeding

Is de rente op het moment van aflossen lager dan de rente die je betaalt? Dan betaal je meestal een vergoeding voor renteverlies. Je betaalt deze vergoeding mogelijk in de volgende gevallen:

 • Je lost in een kalenderjaar meer dan 10% (extra) af op het oorspronkelijke bedrag van je hypotheek. Dit geldt per leningdeel. Stel dat je hypotheek voor de helft een lineaire hypotheek is, en voor de andere helft een aflossingsvrije hypotheek. Dan heb je 2 leningdelen.
 • Je wilt je rente van je hypotheek wijzigen tijdens de looptijd van je rentevastperiode.
 • Je beëindigt je hypotheek bij ASN Bank tijdens de looptijd van je rentevastperiode.

Je betaalt de vergoeding in één keer. Informeer vooraf bij je adviseur hoe hoog de rentevergoeding is die je betaalt. De kosten van de vergoeding die je betaalt, kunnen aftrekbaar zijn bij de inkomstenbelasting.

Rentemiddeling is niet mogelijk

Sommige geldverstrekkers bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Zij vergelijken dan je vaste hypotheekrente met de actuele hypotheekrente. Als die rente lager is dan je eigen hypotheekrente, kun je het renteverschil middelen.

Je hoeft dan niet in één keer de vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. De bank verrekent deze vergoeding met de nieuwe rente over de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek. Deze rentemiddeling is bij de ASN Hypotheek niet mogelijk.

    Maak een afspraak voor advies over jouw situatie

    Bespreek je wensen met een adviseur. Hij geeft je een deskundig advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

    Maak een afspraak

    Lees meer over je ASN hypotheek

    Actuele rente
    Verlagen tariefgroep
    Aflossingsvrije hypotheek aanpassen
    Mijn ASN Hypotheek

    , waarmee kunnen we je helpen?