H&M: transparant in een ondoorzichtige sector

Voor de één het walhalla voor betaalbare mode, voor de ander hét voorbeeld van wat er mis is in de kledingindustrie. In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we dit keer uitgebreid stil bij Hennes & Mauritz. De Zweedse modeketen die jaren geleden door ons werd goedgekeurd en die toets nog steeds doorstaat.

7596x bekeken

De naam H&M komt veelvuldig voor in nieuwsberichten over de kledingindustrie. Soms negatief, maar de laatste jaren ook steeds vaker positief. Bijvoorbeeld vanwege het gebruik van duurzaam katoen en de manier waarop het bedrijf online inzicht geeft in de herkomst van ieder kledingstuk (daarover straks meer).

In gesprek

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil maar in vrijheid leven betekent ook de vrijheid hebben om aan te trekken wat je wilt. Wat ons betreft past kleding dus heel goed in een duurzame samenleving. Maar natuurlijk zien ook wij dat de kledingindustrie nog heel ver verwijderd is van het predikaat duurzaam. Zeker op het gebied van mensen- en arbeidsrechten moeten er nog flinke stappen worden gezet. Daarom formuleerden we een langetermijndoel: in 2030 heeft de kledingsector alle benodigde processen geïmplementeerd om een leefbaar loon voor werknemers in zijn keten mogelijk te maken.

Als actieve aandeelhouder houdt ASN Impact Investors de duurzaamheidsbeloften en -ontwikkelingen van H&M nauwlettend in de gaten. Regelmatig gaan ze in gesprek met H&M en andere kledingbedrijven waar ze in beleggen. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan het verduurzamen van de kledingsector.

Om als kleine bank een grotere impact te hebben begonnen we twee jaar geleden samen met Triodos en pensioenverzekeraar MM het Platform Living Wage Financials (PWLF) (living wage = leefbaar loon). Het platform, dat bestaat uit financiële partijen met grote beleggingsportefeuilles, volgt een groot aantal kledingbedrijven waaronder ook H&M. Met een totale portefeuille van € 2.500 miljard kunnen we meer invloed uitoefenen dan met alleen onze eigen aandelen.

Duurzame koploper

Dat H&M een voorloper is in de fashionindustrie blijkt onder meer uit hun openheid. Sinds 2014 publiceert het een volledige lijst van toeleveranciers op hun website. En die houden ze up-to-date. Inmiddels zijn de leveranciers ook gekoppeld aan de kledingstukken die ze maken. Met deze gedurfde stap is het Zweedse bedrijf een voorbeeld voor de hele sector, die gevoelig is voor concurrentie en bang voor slechte publiciteit. Met behulp van de lijst kunnen misstanden bij een leverancier, zoals te lage lonen, of gevaarlijke arbeidsomstandigheden, namelijk direct aan H&M gekoppeld worden. Helaas komt dat met enig regelmaat voor. Onze duurzaamheidsonderzoekers nemen dan direct contact op met H&M. Onze ervaring is tot nu toe dat het bedrijf op zo’n moment snel en adequaat actie onderneemt.

De Zweedse kledinggigant is ook bezig met recycling van kleding. Met de Conscious Collection en de mogelijkheid om in de toekomst oude kleding in te leveren en te laten recyclen door H&M. Verder heeft H&M zich voorgenomen om in 2040 klimaatpositief te zijn. Daartoe nemen ze nu al stappen door toe te werken naar het gebruik van 100% duurzame en gerecyclede materialen.

winkelpand van H&M

Waar kom je H&M tegen?

De kans dat je in een Nederlandse stad een vestiging van H&M tegenkomt is redelijk groot. Met ruim 140 filialen in ruim 100 steden behoort Nederland tot de belangrijke markten. Wereldwijd heeft het concern bijna 5.000 winkels in 74 landen. De Zweedse oprichter Erling Perssons had dat waarschijnlijk niet durven dromen toen hij in 1947 de deuren van damesmodezaak Hennes voor het eerst opende.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand. Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 3 februari 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant