Duurzaamheid rode draad voor garenproducent Coats

Warren Buffett, de bekendste belegger van de wereld, hanteert de regel dat je alleen moet beleggen in bedrijven die je kent én begrijpt. Aan ons de schone taak om je wat meer te vertellen over Coats Group. Deze Britse garen- & wolproducent maakt deel uit van de lijst met goedgekeurde bedrijven.
300x bekeken
Garen van Coats

Zonder dat je het weet, heb je spullen in huis met een Coats-product erin. Heb je sportschoenen van Adidas of Nike? Ze zijn gemaakt met de garens van het Britse bedrijf. Doe je kledingkast maar open: circa een vijfde van je kleding is gemaakt met hun garens of wol. De rits in je jas, tas of broek? Die is van het Japanse YKK (nummer 1) of van Coats (nummer 2 van de wereld).

Zijn we er dan? Nee, de garens van Coats Group zitten ook in theezakjes (van Lipton), mondkapjes, airbags, autostoelen, sportballen, tassen, industriële filters en zelfs in maandverband en tampons.

Garen gemaakt van katoen

We pakken de draad op in 1806. In het naast Glasgow gelegen stadje Paisley is een groot tekort aan zijde. Boosdoener is Napoleon die alle handel tussen Groot-Brittannië verbiedt (en dat tot 1814 volhoudt). Patrick Clark één van de voorvaders van het huidige Coats bedenkt een alternatief voor zijden garens. Zijn garen gemaakt van 6 katoenen draden blijkt net zo sterk als zijde. De Schotse en Engelse textielindustrie is gered. En ook uit het buitenland komt veel vraag naar het katoengaren.Van katoen naar polyester als belangrijkste grondstof

Ruim 200 jaar later heeft polyester katoen verdrongen als belangrijkste grondstof, in de verhouding 95% en 5%. Goed dat ze bijna geen katoen meer gebruiken, zou je kunnen denken. Het onschuldig ogende witte bolletje is immers een veelvraat als het om water en land gaat. En dan hebben we het nog niet eens over de grote hoeveelheden pesticiden die worden toegediend. Maar polyester is ook niet bepaald een duurzaam product. Het wordt gemaakt van aardolie.

Coats is zich bewust van de nadelen van polyester. Het belooft daarom steeds meer gebruik te maken van polyester van afvalplastic als oude PET-flessen: in 2020 was nog maar 13% van alle polyester garens gemaakt van dit afval. In de komende 4 jaar werkt het bedrijf toe naar 100%; een ambitieus doel dat we bij nieuwe jaarcijfers kritisch gaan bekijken.

Het polyester dat Coats voor zijn garens gebruikt is o.a. gemaakt van gerecyclede waterflesjes - foto door Marta Ortigosa via Pexels

Recycling van gebruikte kleding en schoenen

En ook aan de andere kant van de bedrijfsketen is gedacht. Coats belooft garens van onverslijtbaar polyester waardoor kledingfabrikanten de producten ook weer kunnen innemen om te recyclen. Dat gebeurt op dit moment nog op kleine schaal: Nike doet het in de VS met oude sportschoenen en concullega Adidas hoopt op korte termijn te starten, ook met schoenen.

Ondanks het kleine aandeel van katoen in het totale grondstofverbruik neemt Coats het inkoopproces erg serieus. Het bedrijf haalt geen katoen uit Oezbekistan, Turkmenistan en Syrië; landen die kinderen of zwaar onderbetaalde krachten katoen laten plukken.

Bovendien koopt Coats een deel van zijn katoen in volgens de richtlijnen van het Better Cotton Initiative (BCI). Deze organisatie zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden van katoenplukkers en het beperken van schade aan de natuur.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Scherp op verspilling en vervuiling van water...

Eerder stipten we het waterverbruik bij de productie van katoen aan. Maar ook bij het verven van garens wordt intensief gebruik gemaakt van water. En laat dat nou net het kernproces zijn van dit bedrijf. Bovendien staan de 50 Coats-fabrieken in landen waar drinkwater een schaars goed is: landen met waterstress. Gelukkig is het bedrijf zich ook hier bewust van zijn impact.

Als we ons recente beleid voor waterschaarste erbij pakken kunnen we constateren dat Coats goed bezig is. Het bedrijf werkt aan het verminderen van waterverbruik en wil in 2022 40% minder water gebruiken. Om je een beeld te geven: in de afgelopen 5 jaar daalde het aantal liters waters per kilo garen al met 35%.

...Ook in India

Het Britse concern heeft fabrieken in India waar drinkwater schaars is. Om het waterverbruik daar te minimaliseren wordt het afvalwater gezuiverd en voor bijna 90% hergebruikt. En voor de 10% die als afvalwater naar buiten komt, hanteert Coats regels van het Platform Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC).

Dit vanuit Amsterdam georganiseerde platform maakt zich sterk om de uitstoot van gevaarlijke chemicaliën te verminderen. Leden zijn chemische – en modebedrijven. In 2022 wil Coats Group volledig voldoen aan de eisen van deze organisatie.

Bron: duurzaamheidsverslag Coats Group 2020

Inspanningen voor leefbaar loon

Coats is met zijn fabrieken actief in grote kledingproducerende landen als Bangladesh, India, China, Indonesië en Sri Lanka. Landen waar textielwerkers nog geen leefbaar loon ontvangen. Omdat de garens van Coats in kledingateliers gebruikt worden heeft het bedrijf een mogelijkheid om het thema leefbaar loon op de agenda te krijgen. Dat zou het nog steviger kunnen doen. Door lid te worden van Fair Labour Association (FLA) of ACT on living wage, organisatie die zich sterk maken voor een leefbaar loon in de textielbranche.


Dit was één van de conclusies uit onderzoek dat we vorig jaar samen met het Platform Living Wage Financials (PLWF) hebben gedaan. Het platform volgt 15 bedrijven en hun inspanningen voor de invoering van een leefbaar loon in de textielsector. In het laatste rapport deelt het bedrijf met onder meer het Duitse sportmerk Puma, een plek in de categorie: ‘bedrijven in ontwikkeling’ (tweede binnenring in de afbeelding).

Een ander verbeterpunt is dat Coats een andere definitie van leefbaar loon hanteert dan PLWF. Als het bedrijf zich zou aansluiten bij eerder genoemde organisaties als FLA of ACT wordt het duidelijk dat een leefbaar loon hoger is dan een minimumloon.

Effect van coronapandemie

‘We bestaan 250 jaar en hebben 2 wereldoorlogen overleefd maar dit jaar was één van de moeilijkste in ons bestaan’, schrijft Coats in de inleiding van zijn jaarverslag van 2020. Als gevolg van de coronapandemie kochten Westerse consumenten minder kleding en zag het Britse concern zijn winst met ruim 40% afnemen.

In een aantal eigen fabrieken waar het werk stilviel moest Coats om een loonoffer vragen. Dat kwam van 4.500 stafmedewerkers en leidinggevenden: zij leverden in het tweede kwartaal 20% van hun salaris in. Dankzij dit gebaar konden 12.000 fabriekarbeiders hun baan en inkomen behouden. We hebben respect voor deze oplossing en waarderen bovendien dat ook de raad van bestuur in 2020 qua inkomen een stapje terugdeed.

Ook goed voor dieren

Is daarmee de kous af? We eindigen dit achtergrondverhaal met een positief punt. Coats heeft een dierenwelzijnsbeleid dat voldoet aan onze eisen voor de textielsector. Het bedrijf maakt geen gebruik van angorawol, merinowol of wol die door mulesing is verkregen. Het laatste is een wrede methode waarbij wol van het achterste van een schaap wordt weggesneden. Bovendien doet Coats niet aan testen op dieren. Omdat onze onderzoekers graag het naadje van de kous weten, hebben ze op dat punt nog even navraag gedaan. ‘Nee’, was het antwoord van Coats. Zelfs niet voor het uittesten van de garens waarmee in ziekenhuizen wonden worden gehecht.

Ook in ASN Small & Midcapfonds

Coats Group is één van de circa 35 bedrijven in de portefeuille van het ASN Small & Midcapfonds. In februari 2021 belegde het fonds 3,5% van zijn vermogen in aandelen Coats group. Had je eind februari bijvoorbeeld € 2.000 belegd in het fonds dan belegde je op dat moment in feite in 1 aandeel Coats Group. Heb je je wel eens afgevraagd wat het woord cap betekent? Het is een afkorting van capitalization, Engels voor kapitalisatie.

Hoe bereken je de cap?
Dit is het simpele rekensommetje van de actuele beurskoers maal alle, op de beurs, verhandelbare aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Bij Coats Group staat dit op ruim 1 miljard dollar. Smallcaps zijn aandelen met een ‘cap’ van maximaal 2 miljard. Ondanks imposante aantallen (Coats wordt bijvoorbeeld in 100 landen verkocht) is dit bedrijf op de beurs dus maatje small.

Coats Group
Opgericht in 1755
Aantal medewerkers: 17.000
CEO: Rajiv Sharma
Beursnotering: Londen
Totale omzet: € 975 miljoen
In Nederland: geen vestiging
Status: Goedgekeurd

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al met € 20 per maand. Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 9 april 2021.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant