ASN-fondsen beleggen niet langer in H&M (en andere kledingbedrijven)

18 oktober 2024 | Voor H&M, een van de grootste kledingconcerns van de wereld, is geen plaats meer in de beleggingsportefeuille van ASN Beleggingsfondsen. We vertellen je meer over het waarom en of er meer modebedrijven zijn verwijderd.

7839x bekeken

ASN Impact Investors, de beheerder van de ASN Beleggingsfondsen, maakte op 20 augustus 2024 bekend alle beleggingen in de kledingindustrie te hebben verkocht. Naast het Zweedse modewarenhuis Hennes & Mauritz ging het verder om het Britse Marks & Spencer, het Spaanse Inditex (Zara) en het Duitse Puma.

Uit fast fashion

De reden achter dit besluit is een aangescherpt duurzaamheidsbeleid van ASN Impact Investors. Fast fashion brengt onze planeet veel schade toe en ook kledingarbeiders worden door veel modebedrijven vaak nog niet eerlijk behandeld. Ondanks dat we jarenlang met hen in gesprek zijn geweest, heeft dit tot te weinig verbetering geleid. Deze manier van kleding produceren past niet bij de duurzame samenleving die ASN Bank en de fondsbeheerder willen helpen realiseren.

Fast fashion komt uit lage-inkomenslanden, de prijs is meestal laag, de productie vaak milieuonvriendelijk en de collecties volgen elkaar in hoog tempo op. H&M brengt jaarlijks meer dan 12 collecties uit. Veel vaker dan de 4 seizoenen in een jaar dus.

Dit grote aantal collecties brengt modeliefhebbers dus vaker in de verleiding om nieuwe kleding te kopen. Tel daar de lage prijzen én de doorgaans matige kwaliteit bij op en kleding wordt een soort wegwerpartikel. Helaas ook letterlijk. Als gevolg van overproductie worden niet-verkochte exemplaren regelmatig gedumpt of verbrand. Een keuze die grote negatieve effecten heeft op het milieu (denk aan watervervuiling en CO2-uitstoot).

Waarom eerst wel?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom sommige ASN Beleggingsfondsen eerder wel in H&M belegden. Dit was een bewuste keuze. Door in gesprek te gaan met het modebedrijf wilden we modebedrijven als H&M overtuigen van het belang van een leefbaar loon voor de werknemers in landen als India, China en Vietnam. We deden dat door jaarlijks een analyse te maken en de voortgang vervolgens met de kledingbedrijven te bespreken. Een aantal bedrijven zette wel kleine stappen in de goede richting, maar het einddoel – een leefbaar loon in 2030 – kwam nauwelijks dichterbij.

winkelpand van H&M

Signaal aan andere beleggers

“Ondanks onze gesprekken hebben de bedrijven de afgelopen jaren onvoldoende stappen gezet om de situatie te verbeteren”, zegt San Lie, directeur van ASN Impact Investors. “Inmiddels concurreren deze kledingbedrijven ook met Chinese partijen als Shein en Temu, die nóg sneller produceren. Dit staat verduurzaming in de weg. Daarom hebben we het drastische besluit genomen om niet meer te beleggen in deze kledingbedrijven.”

Beleggen in H&M werd altijd gedaan met een kritische blik. Zo stelden duurzaamheidsonderzoekers het modeconcern dit voorjaar nog vragen over een leverancier in Xinjiang in verband met mogelijk dwangarbeid door Oeigoeren. Ook hebben we gevraagd in hoeverre H&M betrokken was bij de kledingafvalbergen in Ghana en Chili. Helaas hebben we op dit tweede punt geen antwoord uit Zweden gekregen.

Dit deed H&M goed

In de tijd dat de ASN-fondsen in H&M belegden waren er ook hoopgevende ontwikkelingen. Zo is H&M altijd transparant geweest over de fabrieken waar hun kleding wordt vervaardigd. Daarnaast zet het bedrijf stappen om meer gerecyclede textiel te gebruiken in het designproces.

Ons doel: meer beleggers die uitstappen

Wat hoopt ASN Impact Investors met deze ‘kledinguitverkoop’ te bereiken? Dat meer vermogensbeheerders dit voorbeeld volgen. Zo kan de financiële wereld laten zien dat het geld van beleggers verschuift naar duurzame bedrijven en projecten die wél onderdeel willen zijn van de duurzame toekomst. Hopelijk motiveert dit fast-fashionbedrijven uiteindelijk om hun verantwoordelijkheid te nemen. We hebben kledingbedrijven als H&M laten weten dat we verwachten dat ze de komende jaren bewegen naar een eerlijkere, milieuvriendelijkere en meer circulaire manier van kleding maken.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Duurzaam beleggen bij ASN Bank

Van plan om te starten met beleggen? Dit kan al vanaf € 20 per maand. Lees onze tips om een goede start te maken.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 18 oktober 2024. Tekst: Iwan Oving

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant