Hypotheek volledig aflossen

Ga je je hypotheek volledig aflossen bij de verkoop van je huis? Of heb je eigen geld om je hypotheek af te lossen? Lees wat de mogelijkheden zijn en hoe je het regelt.

Hypotheek helemaal aflossen

Voor het volledig aflossen van je hypotheek zijn er 2 mogelijkheden: met of zonder verkoop van je huis.

1. Hypotheek volledig aflossen bij verkoop huis

Verkoop je je huis? De hypotheek wordt dan automatisch afgelost via de notaris. Of je volledig of gedeeltelijk je hypotheek aflost is afhankelijk van de verkoopprijs en je resterende hypotheekschuld. In de meeste gevallen betaal je geen vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Je kunt soms ook onder voorwaarden de hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis. Check in beide gevallen je hypotheekvoorwaarden om te zien wat bij jou van toepassing is.

Hypotheek doorhalen: royeren

Heb je je hypotheek volledig afgelost en je huis verkocht? Dan ben je verplicht om de hypotheekinschrijving in het Kadaster te laten doorhalen, ook wel royeren genoemd. Dit regel je via de notaris. De kosten betaal je zelf.

Heb je je hypotheek afgelost zonder verkoop van je huis? Dan kun je de inschrijving laten bestaan. Mocht je in de toekomst weer een hypotheek afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker voor hetzelfde huis, dan kan meestal je oude inschrijving gebruikt worden. Zo bespaar je de kosten voor een nieuwe hypotheekakte. En het scheelt je de kosten voor het doorhalen in het Kadaster.

2. Hypotheek volledig aflossen zonder verkoop huis

Los je je hypotheek volledig af voor het eind van de rentevaste periode? Het kan zijn dat je dan een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen. Bij ASN Bank betaal je geen vergoeding als je aflost met eigen geld (wat wij daar onder verstaan lees je op: aflossen met eigen geld). Los je af met geleend geld? Dan kan het wel zijn dat je een vergoeding voor het renteverlies moet betalen.

Voordelen volledig aflossen zonder verkoop huis

  • Je hebt geen hypotheeklasten meer. Je houdt meer geld over om bijvoorbeeld te besteden, te sparen of misschien om eerder met pensioen te gaan.
  • Je kunt je vermogen misschien onder de grens brengen waarover je belasting moet betalen.

Nadelen volledig aflossen zonder verkoop huis

  • Als je aflost voor het einde van je rentevaste periode betaal je in veel gevallen een vergoeding voor het renteverlies van je hypotheekverstrekker.
  • Als je je hypotheek aflost met eigen geld, dan heb je mogelijk geen buffer voor eventuele tegenvallers. Op nibud.nl vind je een handige tool die berekent hoe hoog je buffer zou moeten zijn.
  • Verkoop je je huis met overwaarde en koop je een nieuw huis waarvoor je een hypotheek afsluit? Dan heb je te maken met de bijleenregeling.

Voorlopige teruggave aanpassen

Het kan zijn dat je je voorlopige teruggave moet aanpassen. Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Controleer dan of je de voorlopige aanslag moet aanpassen. Zo voorkom je dat je teveel terugkrijgt en dat moet terugbetalen.

Hypotheek helemaal aflossen: zo regel je het

Verkoop je je huis? De notaris regelt dan de aflossing. Blijf je wonen in je huidige huis en je lost af? Dan regel je het met je adviseur. Je kunt het ook zelf regelen in ASN Online Bankieren.

Aflossen zelf regelen in ASN Online Bankieren

Kies in ASN Online Bankieren voor extra aflossen en bekijk of en hoeveel vergoeding over het renteverlies je moet betalen. Je krijgt van ons de aflosnota. Hierin staat hoeveel je nog moet aflossen. Moet je ook een vergoeding voor het renteverlies betalen? Dat bedrag staat ook in de aflosnota. Het totale bedrag van aflossing en vergoeding voor het renteverlies maak je vervolgens aan ons over.

Inloggen ASN Online Bankieren

Hypotheek aflossen en de belasting

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

Lees meer over hypotheek en de belasting

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. En ga je elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld. Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

Extra aflossen op je hypotheek

Naast volledig aflossen kun je ook extra aflossen op je hypotheek. Je kunt ook ieder jaar een deel van je hypotheekschuld zonder kosten extra aflossen. Je rentelasten gaan dan omlaag en je hypotheekschuld wordt minder.

Lees meer over extra aflossen

Maak een afspraak voor advies over jouw situatie

Bespreek je wensen met een adviseur. Hij geeft je een deskundig advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Lees meer over hypotheken